Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálóbizottságot akar az MSZP

2003.09.29. 14:16
Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az ügyészség által megszüntetett, az előző kormányzati ciklushoz köthető korrupciógyanús ügyek tisztázására - közölte a parlamentben Keller László közpénzügyi államtitkár. Keller szerint tisztázni kell az MFB-nél történt egymilliárdos károkozást, a millenáris órák ügyét, az MTV gyanús ügyeit, illetve a stadion-beléptetőrendszer körüli visszásságokat.
Keller László közpénzügyi államtitkár a Tocsik-üggyel vonta párhuzamba az elmúlt kormányzati ciklus gyanúsnak tűnő ügyeit. Utalt arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság erkölcstelennek ítélte a Tocsik Mártának megállapított sikerdíjat, ezután pedig idézte Polt Péter legfőbb ügyész egyik korábbi állásfoglalását az országimázs-ügyben. Polt Keller interpretációja szerint azt mondta tavaly, hogy törvénytelenül köttetett csaknem valamennyi szerződés a kancellária és a Happy End között, de miután a szerződéses feladatok teljesültek, nincs lehetőség a megállapodások semmisségének kezdeményezésére, mert szerződéskötés előtti eredeti állapot már nem állítható vissza.

Keller kifogásolta, hogy miért lehet valakit két év próbára bocsátani azért, mert ötszörös áron számolta el egy földterület gyomlálását, ha azért nem kell felelnie senkinek, ha a hatvanmilliós piaci árú órákért négyszázmilliót fizet az állam. Keller beszélt a stadionbeléptető-rendszerekről, amelyekkel szerinte kétmilliárd forint kár keletkezett, az MTV pazarló gazdálkodásáról, illetve az MFB-nél történt visszaélésekről, mellyel szerinte egymilliárd forint kár keletkezett. Keller szerint a társadalom igazságérzete megkívánja, hogy ezeket az ügyeket kivizsgálja a törvényhozás, és tisztázza: miért nem emelt vádat az ügyészség. Ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP - tette hozzá az ezúttal a pártja frakciója nevében felszólaló közpénzügyi államtitkár.

Kifejtette: a bizottságnak lehetősége lesz választ adni arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a stadionbeléptető-rendszer, a Millenáris Kht. és a Magyar Televízió esetében "milyen ellentmondások feszülnek" a megszüntető határozatok mögött. Szavai szerint az ügyészség ezekben az ügyekben azt üzente, hogy szabad megkárosítani az adófizetőket, csak azt minél magasabb szinten és minél nagyobb összegben kell megtenni. "Miért nem vizsgálja az ügyészség az igazi felelősök, a magasabb vezetők, a volt miniszterek, volt államtitkárok felelősségét, akik saját bevallásuk szerint is tudtak a visszaélésekről, sőt, jóváhagyták azokat?" - tette fel a kérdést Keller.

Poltot újra leszavazták
A kormánytöbbség a parlament őszi ülésszakában immár másodszor szavazta le a legfőbb ügyész interpellációra adott válaszát hétfőn. Gusztos Péter (SZDSZ) - frakciótársa, Pető Iván múlt heti interpellációjához hasonlóan - az MTV gazdálkodásával kapcsolatban kérdezte a legfőbb ügyészt, a képviselő és a Ház a választ nem fogadta el.

A szabad demokrata politikus - utalva arra, hogy a rendőrség Szabó László Zsolt volt MTV-elnök tudatos kötelességszegésére hivatkozva élt vádemelési javaslattal - hangsúlyozta: az ilyen cselekményeket az ügyészség eddig bűncselekménynek tartotta. Polt Péter legfőbb ügyész azt mondta, hogy ilyen esetben a Büntető törvénykönyv szerint csak akkor lehet vádat emelni, ha a cselekményt önhibából követték el. Ez ebben az esetben azonban nem valósult meg.