Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Nem okozott kárt a Millenniumi Országjáró

2003.09.08. 20:23
A Fővárosi Főügyészség nem nyomoz tovább a Happy End Kft., a Mert 2000 Rt. és a Országimázs Központ vezetői ellen. A rendőrség korábbi vélekedése szerint alapos volt a gyanú, hogy a Happy End Kft. a Miniszterelnöki Hivatalt tévedésbe ejtette. Keller László közpénzügyi államtitkár szégyenteljesnek nevezte az ügyészségi határozatot.
A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást, mert a nyomozás adatai alapján bűncselekmény nem állapítható meg, károkozás nem történt - tájékoztatta a kiemelt ügyek osztálya hétfőn az MTI-t.

Tévedésbe ejtették

A rendőrségi nyomozás elrendelésére azért került sor, mert alapos volt a gyanúja annak, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között közbeszerzési eljárás alapján különböző kiadványok gyártására megkötött eseti szerződések kapcsán a vállalkozó cégek képviselői, a költségvetésből származó jogtalan haszon megszerzése céljából, a feladatok tényleges költségigényét meghaladó árajánlatokkal, fiktív alvállalkozói teljesítményekkel és számlák benyújtásával a MeH-et tévedésbe ejtették. Ezzel pedig fiktív jogalapot teremtettek a jogszerűen felvehető ügyleti díjat meghaladó kifizetésekre.

A MeH és a Happy End Kft. között közbeszerzési eljárás nyomán 1999. március 4-én létrejött vállalkozási keretszerződés alapján a Millenniumi Országjáró című kiadvány megjelentetésével, a millenniumi év megnyitásáról szóló Magyarország Mindannyiunké , illetve a Költségvetési Füzet kiadványokkal, továbbá a Hannoverben megrendezett világkiállításra készült szórólap és kiadvány előállításával kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja. A nyomozás során korábban meggyanúsították a Happy End Kft. ügyvezetőjét, a Mert 2000 Rt. vezérigazgatóját és az Országimázs Központ osztályvezetőjét.

Mégsem ejtették tévedésbe

A főügyészség álláspontja szerint a nyomozás során feltárt adatok alapján megállapítható, hogy a Mert 2000 Rt., illetve annak vezetője, Tüske Szabolcs a kiadványokkal kapcsolatban kimutatható és számon kérhető munkát végzett, melynek produktuma megfelelt az alvállalkozói szerződés rendelkezéseinek. Ezt tanúvallomások, okiratok és szakértői vélemény igazolta.

Olyan bizonyítékot a nyomozás nem tárt fel, amely szerint a kiadványokért kifizetett díjak eltértek volna a piaci áraktól. Például az országjáró egy lappéldányáért 41-42 forintot fizettek, mely fele-harmada volt a piacon lévő napilapok árának. Erre figyelemmel a csalás elkövetési magatartása, a tévedésbeejtés, illetve tévedésben tartás, valamint a károkozás nem volt megállapítható. Károkozás hiányában a hanyag kezeléshez szükséges vagyoni hátrány sem volt kimutatható - tudatta a Fővárosi Főügyészség. A főügyészség döntése ellen panasszal lehet élni, melyet a Legfőbb Ügyészség bírál el. Továbbá az új büntetőeljárási törvény már arra is ad lehetőséget, hogy pótmagánvádló közvetlenül a bíróság előtt léphessen fel az ügyben.

Keller László közpénzügyi államtitkár a Magyar Televízió esti Híradójában szégyenteljesnek nevezte az ügyészségi határozatot, amely ellen panasszal élnek. Az MTI szerint az MSZP parlamenti képviselőcsoportja szerint is "elfogadhatatlan", hogy a Fővárosi Főügyészség megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen indult eljárást - közölte hétfőn Budapesten újságírókkal Dávid Gyula. Elmondta továbbá, hogy a keddi frakcióelnökségi ülésen megvitatják, hogy kezdeményezik-e a legfőbb ügyész parlament előtti meghallgatását ezekben az ügyekben. Hozzátette: arra számít, hogy a legfőbb ügyész "szabad utat ad az igazságszolgáltatásnak".