Adalbert
13 °C
21 °C

Keller panasza Országimázsügyben

2003.09.16. 19:37
Panaszt tett a Legfőbb Ügyészségnél az Országimázs Központtal kapcsolatos nyomozást megszüntető határozat ellen Keller László közpénzügyi államtitkár. A politikus Polt Péter tavalyi érveire hivatkozik, ekkor a legfőbb ügyész közölte, hogy semmisnek kell tekinteni a kancellária, illetve a Happy End Kft. közötti szerződéseket, mert azok a törvények megsértésével jöttek létre. Keller nehezményezi azt is, hogy az ügyészség fél év gondolkodás után, újabb nyomozati cselekmények nélkül szüntette meg az eljárást.
Az eljárás folytatását, és a Fővárosi Főügyészség nyomozást megszüntető határozatának felülvizsgálatát kéri a legfőbb ügyészségtől, Keller László közpénzügyi államtitkár az Országimázs-ügyben. A rendőrség még fél évvel ezelőtt javasolt vádemelést a Mert 200. Rt. volt vezetője, illetve az Országimázs Központ egyik osztályvezetője ellen, a Millenniumi Országjáró előállításával kapcsolatosan.

A Happy End Kft. alvállalkozója ugyanis a Szikra Lapnyomdával állíttatta elő a kiadványt, de összességében több mint 860 millió forinttal többről állított ki számlát, mint amennyiért valójában előállították a nyomdában a kiadványt. Keller szerint hibás az ügyészség azon érvelése, hogy a lap számonkénti költsége feleannyi, mint a piacon kapható napilapok, mivel a Millenniumi Országjáró 3,8 millió példányban jelent meg, míg a napilapok példányszáma jellemzően a kétszázezret sem éri el, márpedig minél többet kell egy kiadványból előállítani az arányosan egyre olcsóbb.

Keller László panaszában hivatkozik a legfőbb ügyész egyik tavaly májusi állásfoglalására, melyben Polt Péter megállapította, hogy a MeH és a Happy End Kft. által megkötött keretszerződés, valamint a keretszerződés alapján parafált valamennyi további szerződés semmis. Keller ennek alapján úgy véli: a közbeszerzési törvény megsértése, illetve az egyes szerződések kapcsán a közbeszerzés mellőzése miatt a Miniszterelnöki Hivatalt kár érte. A kár az az összeg, amennyivel olcsóbban el lehetett volna végezni az egyes munkákat, amennyiben van közbeszerzés, biztosított a verseny.

Keller úgy véli, olcsóbban is megoldhatták volna normális versenyben a feladatokat, így szerinte ennek alapján megáll a hűtlen kezelés törvényi tényállása. A szocialista államtitkár kifogásolja azt is, hogy a megszüntető határozat úgy született, hogy az ügyészség fél éven át gondolkodott és további nyomozati cselekmények nélkül megszüntette az eljárást.

Keller azt kéri az ügyészségtől, hogy a nyomozást megszüntető határozatot helyezzék hatályon kívül, és folytassák az eljárást.