Árpád
-2 °C
4 °C

Keller panasza Országimázsügyben

2003.09.16. 19:37
Panaszt tett a Legfőbb Ügyészségnél az Országimázs Központtal kapcsolatos nyomozást megszüntető határozat ellen Keller László közpénzügyi államtitkár. A politikus Polt Péter tavalyi érveire hivatkozik, ekkor a legfőbb ügyész közölte, hogy semmisnek kell tekinteni a kancellária, illetve a Happy End Kft. közötti szerződéseket, mert azok a törvények megsértésével jöttek létre. Keller nehezményezi azt is, hogy az ügyészség fél év gondolkodás után, újabb nyomozati cselekmények nélkül szüntette meg az eljárást.
Az eljárás folytatását, és a Fővárosi Főügyészség nyomozást megszüntető határozatának felülvizsgálatát kéri a legfőbb ügyészségtől, Keller László közpénzügyi államtitkár az Országimázs-ügyben. A rendőrség még fél évvel ezelőtt javasolt vádemelést a Mert 200. Rt. volt vezetője, illetve az Országimázs Központ egyik osztályvezetője ellen, a Millenniumi Országjáró előállításával kapcsolatosan.

A Happy End Kft. alvállalkozója ugyanis a Szikra Lapnyomdával állíttatta elő a kiadványt, de összességében több mint 860 millió forinttal többről állított ki számlát, mint amennyiért valójában előállították a nyomdában a kiadványt. Keller szerint hibás az ügyészség azon érvelése, hogy a lap számonkénti költsége feleannyi, mint a piacon kapható napilapok, mivel a Millenniumi Országjáró 3,8 millió példányban jelent meg, míg a napilapok példányszáma jellemzően a kétszázezret sem éri el, márpedig minél többet kell egy kiadványból előállítani az arányosan egyre olcsóbb.

Keller László panaszában hivatkozik a legfőbb ügyész egyik tavaly májusi állásfoglalására, melyben Polt Péter megállapította, hogy a MeH és a Happy End Kft. által megkötött keretszerződés, valamint a keretszerződés alapján parafált valamennyi további szerződés semmis. Keller ennek alapján úgy véli: a közbeszerzési törvény megsértése, illetve az egyes szerződések kapcsán a közbeszerzés mellőzése miatt a Miniszterelnöki Hivatalt kár érte. A kár az az összeg, amennyivel olcsóbban el lehetett volna végezni az egyes munkákat, amennyiben van közbeszerzés, biztosított a verseny.

Keller úgy véli, olcsóbban is megoldhatták volna normális versenyben a feladatokat, így szerinte ennek alapján megáll a hűtlen kezelés törvényi tényállása. A szocialista államtitkár kifogásolja azt is, hogy a megszüntető határozat úgy született, hogy az ügyészség fél éven át gondolkodott és további nyomozati cselekmények nélkül megszüntette az eljárást.

Keller azt kéri az ügyészségtől, hogy a nyomozást megszüntető határozatot helyezzék hatályon kívül, és folytassák az eljárást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?