Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Nyilatkozatháború kenderügyben

2003.05.03. 22:35
Az SZDSZ - Új Generáció szolidaritást vállal a Kendermag Egyesületnek a marihuána fogyasztásának büntethetősége elleni, vasárnapra tervezett megmozdulásával, és részt vesz azon; a "történelmi" Szociáldemokrata Párt, valamint a Magyarok Világszövetsége viszont tiltakozik ez ellen, és előbbi az MDF, illetve az Ifjúsági Demokrata Fórum aznapi drogellenes tüntetését támogatja.
Az SZDSZ - Új Generáció MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint a Kendermag Egyesület kulturáltan és civilizált módon irányítja rá a közvélemény figyelmét arra a világméretű szándékra, amely egy elavult, s túlhaladott gyakorlatot igyekszik felülvizsgálni a fiatalok érdekében.

A szervezet meggyőződése szerint a teljes tiltás és a könnyű drogok alkalmi fogyasztóinak kriminalizálása nem vezethet eredményre a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemben.

Elutasítják

A "történelmi" SZDP szombati közleményében hangsúlyozza, hogy elutasítják a drogozás népszerűsítését. Álláspontjuk szerint a mindenkori kormány felelőssége, hogy olyan törvény van hatályban, amely nem tiltja a cigarettareklámokhoz hasonlóan a kábítószerek propagálását is.

A párt szerint ebből következik, hogy "a neoliberális kormány, ha nem közvetlenül, de közvetve támogatja" az Engedd szabadon a kendert című vasárnapi rendezvényt.

"Élet- és nemzetellenes"

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) közleményében ugyancsak azt hangoztatta, hogy elítél minden olyan kezdeményezést, amely kábítószerek fogyasztására ösztönöz, vagy megpróbálja azt törvényesíteni. Patrubány Miklós, a szervezet elnöke leszögezte: "az anyák napjára Budapestre tervezett marihuána-tüntetés szándékában alattomos, körülményeiben perfid, összességében pedig élet- és nemzetellenes".

Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy vasárnap ők is tüntetést szerveznek, melyen lehetőséget szeretnének adni mindazoknak, "akiknek a kábítószeren kívül van más értékrendjük, mondanivalójuk a magyar társadalom, a magyar ifjúság számára". Véleménye szerint a vasárnapi demonstráció mögött az MSZP, de főleg az SZDSZ "ott van".

"Csak kitalálták"

Kormánypárti politikusok ugyanakkor azt hangsúlyozták: sem az SZDSZ, sem pedig az MSZP nem áll a marihuánafogyasztás büntetése ellen tiltakozó, vasárnapra tervezett demonstráció hátterében. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke leszögezte: ez a demonstráció civil kezdeményezés, nem az SZDSZ szervezi, nem az SZDSZ áll a hátterében, ezt az MDF és az IDF kitalálta.