Taksony
-2 °C
3 °C

Az ügyészség vizsgálja a Kendermag Egyesületet

2003.06.02. 16:53
Törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálja az ügyészség a Kendermag Egyesületet. A Pest Megyei Főügyészség arra kíváncsi, hogy a szervezet a törvényeknek megfelelően működik-e, illetve az egyesület alapszabályában lefektetett célokkal összhangban áll-e a május 4-i Kendernap. A szervezetnél az adóhatóság is vizsgálódik.
Az utóbbi napokban több hatóság is megkereste a május 4-i Kendernap szervezőjét, a Kendermag Egyesületet, hogy ellenőrizze a szervezet működésének törvényességét. Juhász Péter, a társaság szóvivője megerősítette az Index információját, a Pest megyei ügyészség keddre idézte be az egyesület képviselőit. Juhász a törvényességi vizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy teljes mértékben jogosnak és támogatandónak tartja a vizsgálódást, mert annak végeztével a hatóságok fogják megerősíteni, hogy az egyesület törvényesen és az alapszabályának megfelelően működik.

A Pest megyei ügyészség magánjogi és közigazgatási jogi osztálya folytatja a törvényességi vizsgálatot, tudtuk meg. Az ügyészség azt szeretné tisztázni, hogy a törvényeknek megfelel-e a szervezet tevékenysége, illetve a május 4-i kenderdemonstráció összhangban áll-e a szervezet alapszabályában lefektetett célokkal. Juhász jelezte, hogy az adóhatóság a napokban az egyesület gazdálkodásával összefüggő iratokat kért be.

Nem ez az első eset, hogy a május 4-i Kendernap után hatósági eljárás kezdődik: két nappal a Vörösmarty téri demonstráció után a XIV. kerületi önkormányzat hatósági ügyosztálya és néhány rendőr kereste fel a Kendernap főszponzorként feltüntetett cég zuglói boltját. A rendőrök a boltot alaposan átvizsgálták és miután nem találtak semmit, a demonstrációt szervező egyesületről érdeklődtek.