Géza
-11 °C
-4 °C

Lebontották a Jobbik keresztjét

2003.12.03. 12:21
Az orosházai jegyző szerint nem volt engedélye a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak az adventi fakereszt felállítására, ezért az önkormányzat eltávolítatta. Az Összefogás az Emberi Jogokért Egyesület tiltakozik az intézkedés ellen.
Az orosházi önkormányzat eltávolíttatta azt a fakeresztet, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom állított fel advent alkalmából.

Amikor még állt a kereszt
Fotó: Tasnádi Péter
Hegedűs Mária, Orosháza jegyzője a Magyar Távirati Irodának telefonon elmondta, hogy a fakeresztet a mozgalom az önkormányzat tulajdonát képező területen állította fel, s erre nem rendelkeztek engedéllyel.

"A lebontott keresztet őriztetjük, és írásban értesítjük a mozgalom tagjait, hol és mikor vehetik át" - mondta Hegedűs Mária.

Az Összefogás az Emberi Jogokért Egyesület az MTI-nek korábban eljuttatott közleményében leszögezte: a mozgalom a hatályos jogszabályok szerint járt el, s az erre vonatkozó iratokat is bemutatta az egyesületnek. Az egyesület ezért "tiltakozik a vallás- és gyülekezési jogot indokolatlanul és nagymértékben korlátozó intézkedés ellen".

A Jobbik közleményt adott ki az eset kapcsán, az abban leírtak szerint a mozgalom rendőrségen bejelentett és jóvá hagyott rendezvényéhez nem szükséges önkormányzati közterület-használati engedély. A Jobbik lopás bűntette és "vallásgyakorlás alkotmányos jogának korlátozása miatt" tett feljelentést.