Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Orbán Viktor támogatja a kettős állampolgárság intézményét

2004.07.24. 19:31
A Fidesz elnöke Tusnádfürdőn kijelentette, hogy a kettős állampolgárság a határon túli magyaroknak a magyar államhoz fűződő viszonyát érinti, miközben az autonómia a romániai magyarság és a román állam kapcsolatát rendezi.
Orbán Viktor támogatja a kettős állampolgárság intézményét, bár elismerte, hogy saját pártján belül is megoszlanak ezzel kapcsolatban a vélemények.

A lelkekben már megtörtént a magyar nemzet határokon átnyúló egyesítése - fejtette ki szombaton tartott hagyományos tusnádfürdői beszédében Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki több ezer ember előtt vázolta fel gondolatait - a jelenlegi magyar kormány határozatlanságát is bírálva - a XV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor színhelyén.

A Fidesz-MPSZ elnöke a tusnádfürdői kempingben felállított színpadon egyebek között elmondta: a határokon átívelő nemzetegyesítés már megtörtént, ha nem is az intézmények világában, de a lelkekben végbement változások révén. Ma már nem függetlenek egymástól az Erdélyben, Magyarországon, a Felvidéken vagy a Délvidéken hozott politikai döntések, választói akaratnyilvánítások.

Kimondatlanul utalva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) irányvonalára, bírálta azokat, akik úgy gondolják, hogy az Erdélyben élő magyarok politikai értékeit figyelmen kívül lehet hagyni, paktumokat lehet kötni a romániai elit különböző csoportjaival. A 2002 után kialakult új helyzetben a politikai elitek nem tehetnek meg akármit a kárpát-medencei magyarság körében, a választópolgároknak mindenütt kialakult értékrendjük, álláspontjuk van - hangoztatta.

Éles bírálatot intézett a magyar kormány címére is. Az európai parlamenti választások eredményeire utalva megállapította: a választók megvonták tőle a bizalmat, s most az a kérdés, hogy sikerül-e visszaszereznie azt. A nyár eddigi fejleményeiből ítélve kevés esélyt lát erre. Orbán utalt a költségvetési megszorításokra, a koalíciós huzakodásokra, az adóemelésekre, az állami közvagyont "kilapátoló" privatizációs döntésekre.

Külön kitért a romániai magyarok autonómiájának kérdésére, amely szerinte Romániában a demokrácia igazi fokmérője lesz a jövőben. Mint hangsúlyozta, a koppenhágai kritériumokat Romániának is teljesítenie kell, demokráciájának mai állapota ugyanis nem jogosítja fel az országot arra, hogy gyors EU-felvételben reménykedjen. Ha Romániában megtagadják az autonómiát az ottani magyaroktól, az ország nem kellő alappal kéri felvételét - mondta.

Az autonómiát Orbán szerint Romániában soha nem fogja kiegyezéssel elérni az ottani magyarság, csak azzal érheti el e célját, ha erőt mutat. Erre - hangoztatta - éppen most, a román EU-csatlakozás küszöbén van történelmi esély.

Maga Orbán a kettős állampolgárságot nem az autonómia alternatívájaként értékeli, hiszen - mint mondta - a kettős állampolgárság a határon túli magyaroknak a magyar államhoz fűződő viszonyát érinti, miközben az autonómia a romániai magyarság és a román állam kapcsolatát rendezi.

A kettős állampolgárság Orbán szerint biztonságot jelent, szerinte ezt a biztonságot lehet exportálni a határon túlra, de csak az autonómia biztosíthatja a romániai magyarság problémáinak megoldását.

MSZP: Orbán belpolitikai játszótérnek tekinti a Kelet-Közép-Európai térséget

Orbán Viktor nyilatkozatával immáron belpolitikai játszótérnek tekinti a Kelet-Közép-Európai térséget és benne a határokon túli magyarlakta területeket, sodródó kormányoknak nevezte az ottani választók akaratából kormányra került pártokat, közölte az MSZP szóvivője a Fidesz elnökének romániai Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva szombaton.

A szocialista párt szóvivője szerint Orbán Viktor azért tett szemrehányást a romániai magyarság egységes képviseletét ellátó RMDSZ-nek, mert "nem úgy táncol, ahogy a Fidesz fütyül". Nyakó István szerint bár elvárható lenne, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője tisztában legyen az Unió ügyeivel, mégis azt mondja, hogy megvalósult a magyar nemzet határokon átívelő egyesülése.

"Tájékoztatni szeretnénk Orbán Viktort, hogy Szerbia, Ukrajna, Horvátország, és nem utolsó sorban, Románia, azon országok, ahol meghatározó számú magyar kisebbség él, még nem nyertek felvételt az Unióba. (...) Aggodalommal figyeljük, hogy a csatlakozási tárgyalásokat megkezdett országok tagfelvételét, Orbán Viktor belpolitikai okok miatt elutasítja" - tartalmazza a szocialista párt szóvivőjének közleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!