Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Olcsó albérlet kéne a kilakoltatás előtt álló fiataloknak

2007.06.04. 14:46
Az önkormányzat ki akarja lakoltatni azt kilenc, többségében intézetben nevelkedett 17-29 éves fiatalt, akik februárban elfoglaltak a XII. kerületi, Konkoly Thege utcában egy kertes házat. A hajléktalanügyi kormánybiztos segítene nekik lakóhelyet és munkát szerezni, de az ő megoldása csak akkor lehet sikeres, ha akad a húszezer forintos albérlet-támogatáshoz illő lakás, és akad munkaadó, amelyik legalább a rezsire elég bért fizet nekik. Különben újra utcára kerülnek.

A kilenc lakásfoglaló - többségében volt intézetisek -, lehetőségeikhez mérten február óta rendbe rakta az önkényesen elfoglalt önkormányzati tulajdonú házat. Kimeszeltek, fertőtlenítettek, pénz híján nejlonnal ragasztották be a kitört ablakokat. A hétfő reggelre ígért rendőrségi kilakoltatás miatt délelőtt már csak a három legidősebb, az utcát többször megjárt "lakó" marad a házban. A fiatalabbak megijedtek a kilakoltatástól, és a nagy nyilvánosság előtti megaláztatás előtt szedték a sátorfájukat. Hova mentek, senki sem tudja.

Sátor vagy foglaltház

A rendőrség a bejelentés ellenére nem jött. Szerettük volna megtudni a XII. kerületi önkormányzattól és a BRFK-tól, miért halasztották el a hétfőre tervezett kilakoltatást, dddde a rendőrség a kerülethez irányított, Pokorni Zoltán polgármester kabinettfőnöke tárgyalásra hivatkozva visszahívást ígért. Az önkormányzat végül kora délután sajtóközleményt adott ki. Ebben leszögezik: elfogadhatatlannak tartják, hogy bárki erőszakosan foglaljon el önkormányzati házat, lakást, és onnan többszöri kérésre, felszólításra se költözön ki.


A vágyak háza
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A közlemény szerint a Hegyvidéken évente tíz lakást tudnak a rossz szociális helyzetben levő családoknak kiutalni, ezért tarthatatlan, hogy a még csak nem is a kerületben lakó hajléktalanok erőszakkal próbálják megakadályozni, hogy a Konkoly Thege utcai házat is a nehéz szociális helyzetben levő helyiek kaphassák meg. A jegyzői hatáskörben kiadott határozat jogerős.


Baráth el van keseredve

A XII. kerületben egyébként évek óta működik egy fedelet munkáért nevű program, az önkormányzat közterületi munkáért cserébe szállást és fizetést ad a kerület hajléktalanjainak.


Falusi idill Budapest legdrágább környékén

Misetics Bálint, az Utca Embere nevű civilszervezet tagja cinikusnak tartja, hogy a XII. kerület, közmunkaprogramra hivatkozik, hiszen Szinetár Péter, az Árpád-házi Szent Margit Szeretetszolgálat Alapítvány képviselője már megpróbált közbenjárni a Konkoly Thege utcai fiatalokért, de a kerület elzárkózott az elől, hogy a közmunka programba bevegyék őket. A ház Misetics szerint amúgy is jobban hasznosulna, ha mostani lakói önkormányzati bérleményként használhatnák.


Emberhez méltó körülmények közt szeretnének élni

A Normafa közelében több hasonló elhagyatott egykori nyaraló van, amelyekben önkényes lakásfoglalók keresnek maguknak fedelet, senki sem tudja, hogy miért pont ezek a volt intézetis fiatalok zavarták a kerületet. Ők arra gyanakszanak, hogy az előttük ott lévők hangosak voltak, és ezt jelenthették a szomszédok.

Amit Lajosékról megtudtunk

Dudás Lajos (28) és Korszák Ilona (29) több mint tíz éve vannak együtt, megjárták Budapesten VIII. kerületi Makarenko utcát, a XI. kerületi Menyecske utcai nevelőintézetet és a pilisi átmeneti otthont. Ilona állítólag másfél hónapos terhes, de ilyen körülmények között nem fogja megtartani a kisbabát.

A férfi az építőiparban segédmunkáskodik, lomtalanításoknál segédkezik; társa szakma híján ismerősök lakásán takarít. Ilona édesanyja és testvére is hajléktalan. Apjához nem mehet, mert annak élettársa nem szíveli őt.

Lajos nem most kerül először a lapok hasábjaira. Anyja élettársa 1994-ben kalapáccsal szétverte alvó édesapja fejét. A szerelmi dráma öngyilkosságba torkollott, Lajos család nélkül maradt, 16 évesen az utcára került.

Laktak már nejlonból-faágakkal épített sátorban, és romházakban is. Mikor az egyiket lebontották, átköltöztek egy másikba. Mondhatni, ehhez képest a Konkoly Thege utca igazi villa csodás környezetben, de már ez sem tart sokáig.

Vecsei Miklós hajléktalanügyi kormánybiztosnak, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökének közbenjárására a Konkoly Thege utcaiak 30 nap haladékot kaptak. Ezalatt alatt kellene az - egy éven át kapható - havi húszezer forintos albérlet-támogatáshoz illő lakást találniuk.