Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A politika tudta, de hallgatott Király B. pénzéről

2004.02.09. 08:12
A magyar titkosszolgálatok 2000 őszén az Orbán-kormány illetékeseivel közölték azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja politikai szolgálataiért cserében jelentős anyagi támogatást kapott Szaddám Huszein rezsimjétől. A Király B.-ügyet azonban akkor politikai okokból félretették. A Népszabadság úgy értesült, a hét végén lezárult vizsgálat is ebbe az irányba mutat. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő Tóth András államtitkár által elrendelt vizsgálat azt volt hivatott kideríteni, mi lett a még 2000 őszén gyűjtött titkosszolgálati adatok sorsa.
Az Orbán-kormány illetékeseihez 2000 őszén eljuttatott magyar titkosszolgálati vizsgálat adatai megerősítették azt az értesülést, hogy a Király B. Izabella nevével fémjelzett Magyar Érdek Pártja (MÉP) politikai szolgálataiért cserében fiktív olajközvetítési jutalékot kapott a Szaddám Huszein rezsim egyik oszlopának számító Baath párttól. A Népszabadság információi szerint erre a megállapításra jutott az a hét végén lezárult vizsgálat, amelyet Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár rendelt el.

A vizsgálat célja annak felderítése volt: mi történt - vagy mi nem történt - a MÉP és az iraki rezsim közötti esetleges kapcsolatokról szóló, még 2000-ben gyűjtött titkosszolgálati információkkal.

A lap úgy tudja, hogy a vizsgálat szóba kerül az MSZP hétfői frakcióülésén is, egy szocialista képviselőnő úgynevezett belső interpellációt tervez intézni Tóthhoz.

A szocialisták ugyanakkor azt mérlegelik, hogy az Orbán-kormány által lényegében félretett Király B. Izabella-dossziét az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vigyék. Tóth András tegnap az MTI-nek azt nyilatkozta: miközben a titkosszolgálatok korrekt, tárgyszerű információt szolgáltattak Király B. iraki kapcsolatairól - így a neki juttatott fiktív olajközvetítésből származó pénzekről is -, az Orbán-kormány az ügyet "nem a klasszikus szabályok szerint kezelte".

A most befejeződött Tóth-féle nemzetbiztonsági felülvizsgálatból kiderül, hogy 2000 őszén a nemzetbiztonsági szolgálatok visszaigazolták azt a külügyminisztériumi jelentést, amely arról szólt: Király B. és a MÉP Irak-párti lobbizásáért olajjutalék formájában tetemes summát kapott Bagdadból. Demeter Ervin, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere azonban úgy nyilatkozott, hogy "nem volt semmiféle információ az ügylet létrejöttéről".

Martonyi János külügyminiszter pedig - egy akkori szocialista ellenzéki interpellációra válaszolva - kacsának minősítette az egész ügyet. Ezt követően Demeter nem rendelt el semmilyen további intézkedést, a politikai vezetés pedig félretette a Király B.-dossziét.

Megfigyelők szerint a döntést az motiválta, hogy az Orbán-kormány politikai okokból nem akarta maga ellen hangolni a hazai szélsőjobboldalt, amelynek egyik prominens figurája a szkinhedek patrónusaként is fellépő Király B. Izabella volt. A lap úgy tudja, hogy a vizsgálat szóba kerül az MSZP hétfői frakcióülésén is, egy szocialista képviselőnő úgynevezett belső interpellációt tervez intézni Tóthhoz.