Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dollárszázezreket kereshetett az olajüzleten Király B.

2004.02.04. 10:02
Akár kilencszázezer dollárt is kereshetett a Husszein támogatása fejében kapott 4,7 millió hordó olajon Király B. Izabella - írja a HVG. A pénznek ugyanakkor nincs nyoma, a politikus pártjának vagyona látszólag nem gyarapodott. Husszein érdekében képeslapokat küldtek Kofi Annannak.
Svájcon keresztül értékesíthette a Szaddám Huszeintől kapott olajat Király B. Izabella, legalábbis erre utal a bagdadi magyar nagykövetség 2000-ben készült jelentése - írja a HVG. A külképviseletet egy iraki származású magyar állampolgár, Mohammad Jawdat tájékoztatta az üzletről.

Dollárszázezreket kereshetett

Az informátor szerint Király B. a terrorista kapcsolatokkal vádolt szaúdi Delta Oil Delta Service SA (DS) nevű svájci leányvállalatával üzletelt. Bár korábban az terjedt el, hogy a politikus ajándékba kapta az olajat, valójában értékesítési jogot kapott Szaddám támogatásáért cserébe. A HVG értesülései szerint Király B.-t hordónként 15-20 cent jutalék illette meg, azaz a 4,7 millió hordó olaj után 705-940 ezer dollárt kereshetett az üzleten.

A hatalmas összegnek azonban nincs nyoma Király B. környezetében. Igaz ugyan, hogy a politikus Magyar Érdek Pártja nevű szervezete 2000-ben nem készített pénzügyi beszámolót, de vagyona sem gyarapodott észrevehetően - írja a HVG. Az iraki rezsim érdekében kifejtett propagandatevékenység sem emészthette fel az összeget, hiszen az mindössze pár, Kofi Annan ENSZ-főtitkár nevére előre megcímzett, az iraki gyermekek nyomorúságos helyzetét ecsetelő és az amerikaiak iraki politikáját bíráló képeslapból, egy budapesti konferenciából - ez utóbbin részt vett a Nagy-Britanniában hazaárulónak tartott, egymillió hordó olajjal megtámogatott Peter Gallaway is - és egy, a titkosszolgálatok becslése szerint 25 ezer dollárból szervezett európai körútból állt.

Tudtak róla

A HVG értesülései szerint a magyar titkosszolgálat Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminiszterének állításával szemben tudott Király B. iraki kapcsolatairól. Erről ugyanis a bagdadi nagykövetség, Jawdat beszámolója után, rejtjeltáviratban értesítette a Nemzetbiztonsági Hivatalt.

Király. B. Izabella korábban közölte, semmiféle nyilatkozatot nem tesz az ügyben.