Orbán nem menti fel Borost és lezártnak tekinti a vitát

2001.03.21. 18:20
Koalíciós szakítópróba lett Boros Imre PHARE-miniszter keddi visszahívásából. Orbán szerda reggel természetesnek nevezte, hogy nem menti fel a minisztert, amit nem ítél a koalíciós szerződéssel ellentétes lépésnek. Mi több, közölte: lezártnak tekinti a vitát. Torgyán József azonban a két párt közötti megállapodás értelmében ragaszkodik Boros menesztéséhez. A vita kereszttüzében álló Boros kijelentette: továbbra is kisgazda miniszternek tekinti magát. Az FKGP képviselőcsoportjában sem érvényesül Torgyán és az elnökség akarata: Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető kijelentette, a képviselőknek kell szavazniuk a felfüggesztettek kizárásáról.
Ragaszkodik a PHARE-miniszter menesztéséhez a kisgazdapárt elnöke: Torgyán József közleményében leszögezte, hogy az FKGP nem delegálja a kormányba Boros Imrét. Emlékeztet: a koalíciós megállapodás értelmében a kisgazdapártot illeti meg a PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter jelölésének joga, és elvárja, hogy ezt a jogát "maradéktalanul érvényesíthesse". A közleményben az áll, hogy a "miniszterelnökkel a soron következő egyeztetésen a jelölésre sor kerül".

Orbán:a PHARE-miniszter jó teljesítményt nyújt

Orbán a kisgazdákról
Nem örülnék neki, ha engem a Kisgazdapárt képviselne a parlamentben - mondta Orbán Viktor a dabasi időközi választások kampányának részeként meghirdetett lakossági fórumon. A miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy jobb lenne, ha a pártban politizáló ,,urak rendeznék a soraikat és megszüntetnék ezt a kaotikus formációt." Lakossági kérdésre Orbán Viktor leszögezte, hogy a Kisgazdapártnak történelmi felelőssége van, mert múltjában szép számmal voltak olyanok, akik az életüket adták a hazáért. A miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a válság ellenére az FKgP-nek helye van a koalícióban, mert a társadalom olyan részét képviseli, amely ,,értékes és egészséges".
A miniszterelnök szerint a PHARE-miniszter jó teljesítményt nyújt, pártvillongások miatt pedig nem hajlandó leváltani - erről szokásos szerda reggeli Magyar Rádiónak adott interjújában beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, a kisgazda országos elnökség keddi döntése ellenére nem menti fel Boros Imrét, ami szerinte nem áll ellentétben a koalíciós szerződéssel. A kormányfő szerint két egymást kizáró álláspont született: az FKGP elnöksége a miniszter visszahívásáról határozott, míg a párt parlamenti frakciója úgy döntött, hogy nem indokolt egyetlen kisgazda kormánytag felmentése sem.

"Természetes, hogy nem mentem fel"

Orbán természetesnek nevezte, hogy nem menti fel a PHARE-minisztert, ugyanis elégedett teljesítményével. Orbán Viktor szerint mulatságos, hogy Boros Imrére tücsköt, békát kiabálnak a múltjával kapcsolatban, különösen akkor, ha ezt Torgyán József teszi, aki korábban maga válogatta ki a kormányba kerülő személyeket. ,,Kilóg a lóláb" - jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Boros Imre munkáját a szakmai közvélemény is elismeri. Hangsúlyozta: továbbra sem engedi meg, hogy a pártviták árnyékot vessenek a kormány tevékenységére, azok elérjék a minisztereket.

Vitának nincs helye, Borosnak igen

Én a vitát lezártam - jelenttette ki Orbán Viktor a dabasi választási fórumon Boros Imre visszahívásával kapcsolatban. A kormányfő közölte, nincs értelme ezt a kérdést újra napirendre tűzni, minthogy volt egy javaslat, azt nem fogadott el. ,,Nincs okom a miniszter felmentésére, erről nincs is értelme tárgyalni. Nem is akarok foglalkozni az üggyel, a kormánynak nyugodt munkafeltételekre van szüksége, Boros miniszternek is nyugalomra van szüksége, hogy jól dolgozzon. Ezzel a kérdés lekerült a napirendről - jelentette ki a dabasi választási fórum előtt Orbán Viktor.

"Torgyán komoly válságot okozhat"
Csúcs László, volt kisgazda, jelenleg független képviselő szerint Torgyán József és köre komoly koalíciós válságot is okozhat. Csúcs az Indexnek kifejtette: Torgyán a magyar politikai élet egyik legmegbízhatatlanabb személyisége, ezért kiszámíthatatlan, hogy mit vált ki belőle a miniszterelnök lépése. Mint fogalmazott, a koalíció csekély, mindössze 5 fős parlamenti többsége "tűréshatáron alulinak tekinthető", ezért amennyiben Torgyán szakítana a kormánnyal, előfordulhat, hogy a kabinet kisebbségben marad. "Ez nem volna kívánatos dolog, de nem is jelentene tragédiát" - mondta az Indexnek Csúcs. A politikus ugyanakkor hozzátette: "Torgyán József nem legitim elnöke a pártnak, hiszen Bánk Attila, pártfőügyészi minőségében korábban felmentette elnöki tisztéből, ezért joglag nem lett volna lehetősége Boros Imre visszahívására."

A kormányfő szavaiból kiderült, kizártnak tartja, hogy a kisgazdapárt kilépjen a kormányból. Orbán nem hiszi, hogy ,,egy, az ország iránt felelősséget érző pártban felmerülne a koalícióból való kilépés gondolata, egy belső vitákból származó kérdés miatt".

Torgyán egyelőre nem fenyegetőzik

A szerda reggeli Orbán-interjúval egybevág Torgyán József kedd esti nyilatkozata is, a kisgazda pártelnök ugyanis az Aktuálisban azt mondta, hogy semmilyen esetben sem szakad a koalíció. Sejtetni engedte egyúttal, hogy Boros maradhat ugyan a kormányban, de nem kisgazda miniszterként. Torgyán szerint ugyanis amit az FVM élén Boros tett, az ellenkezik a kisgazda szellemiséggel.

A kisgazda országos elnökség keddi döntését Torgyán József pártelnök azzal indokolta, hogy Boros szerinte egyoldalúan módosította az általa már előkészített agrártámogatási rendeletet, ami a gazdák többségét negatívan érintette. A pártelnök ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Borosnak már rég le kellett volna mondania, de akkor mindenképpen, amikor kiderült, hogy múltját illetően hazudott, hiszen párttitkár és munkásőr is volt a nyolcvanas években a nemzeti banknál. ,,Egy demokratikus jogállamban egy ilyen nyilvánvaló hazugság miatt le kellene mondania az adott miniszternek" - vélekedett Torgyán.

Fejetlenség a frakcióban is

Mégis szavaznia kell a kisgazda képviselőcsoportnak Bánk Attila, Horváth Béla és Várhelyi András kizárásáról - adta hírül az MTI. Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető azt követően foglalt állást a kérdésben, hogy az FKGP országos elnöksége határozatot hozott, miszerint nem tekinthetőek a kisgazda frakció tagjainak azok, akiknek párttagságát felfüggesztették.

Mint mondta, a pártalkotmányban benne van, hogy a pártnak vannak tagozatai és csoportjai, így a pártvezetés döntései a képviselőcsoportra is vonatkoznak. A párt országos fegyelmi szabályzata is egyértelműen rendelkezik ebben a kérdésben: azok, akiknek felfüggesztették párttagságát, automatikusan kizáródnak a parlamenti frakcióból is.

Szentgyörgyvölgyi Péter ugyanakkor jelezte, hogy sem a frakciószabályzat, sem a házszabály nem foglal állást arra az esetre, hogy mi történjen azokkal a képviselőkkel, akiknek felfüggesztik párttagságát.

A házszabály ismer olyan kategóriát, hogy független képviselő, aki a párt támogatásával indult a választásokon, valamint olyat, aki párttag, de a kizártakról ilyen formában nem tesz megállapítást - hangoztatta a frakcióvezető.

Boros kisgazda miniszternek tartja magát
Boros Imre megbízott földművelésügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: továbbra is kisgazda miniszternek és országgyűlési képviselőnek tartja magát. Torgyán József szerinte egyre inkább elszigetelődik a párton belül. Mint fogalmazott: "Torgyán és a kisgazdapárt közé már nem lehet egyenlőségjelet tenni." A miniszter úgy látja, neki van támogatottsága pártjában, az elnöknek viszont egyre kevésbbé, aki a legutóbbi, hétfői frakcióülésen sem tudta érvényesíteni akaratát. Boros kitért Várhelyi András, Horváth Béla és Bánk Attila kizárása körül kialakult helyzetre is, amikor úgy fogalmazott: "Kezdettől fogva evidens volt, hogy a frakciónak szavazni kell a kérdésben." A megbízott miniszter Torgyán párton belüli helyzetét a következőképp kommentálta: "Kossuth Lajosnak elsőre nem, csak másodikra sikerült összehívnia az önkénteseket. Torgyán József nem olyan nagy ember mint Kossuth Lajos. Lehet hogy neki a második hívó szóra sem sikerül elérnie, amit szeretne."