Valér
-2 °C
0 °C

Kiss Péter nem cserélne miniszterelnököt

2008.04.08. 20:11
Kiss Péter szerint a stabil kormányzáshoz nem egy miniszterelnök-cserén keresztül vezet az út - mondta az MSZP alelnöke, kancelláriaminiszter kedden este az MSZP frakcióüléséről távozóban újságíróknak. A szocialista politikus hozzátette: igenis folytatni kell az egyeztetést az SZDSZ-szel a következő időszak új politikájáról, illetve szerinte az MSZP-nek "bőven van ideje" az egészségpénztárakról szóló törvény átdolgozására még egy esetleges népszavazás előtt.

Kiss Péter szerint az SZDSZ-szel nem a korábbi időszak politikáját kell visszaállítani, hanem egy új politikát kell a szabad demokratákkal közösen megfogalmazni. Az MSZP alelnöke szerint három héttel az SZDSZ április 27-i küldöttgyűlése előtt - ahol a kisebbik kormánypárt várhatóan dönt a koalícióból való kilépésről - erről igenis lehet "épeszű beszélgetéseket folytatni."

Kiss Péter hozzátette: az MSZP Országos Választmányának szombati soron kívüli ülésén az egyeztetések formájáról is tárgyalnak majd. Korábban Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy az MSZP Országos Választmánya az SZDSZ Országos Tanácsával egyeztessen a következő két év mindkét párt által támogatható politikájáról.

Az egészségpénztárakról szóló törvénnyel kapcsolatban a kancelláriaminiszter elmondta: jelenleg egy műhelymunka folyik a párton belül, hogy hol kell módosítani a februárban elfogadott törvényt. Ez a következő hetekben fejeződhet be, majd ezután szeretné az MSZP részletes társadalmi vitára bocsátani az elképzeléseit, hogy ne kövesse el még egyszer azt a hibát, mint amit a törvény elfogadásakor, hogy nem egyeztetett a társadalommal, illetve a civil és szakmai szervezetekkel.

Kiss Péter szerint csak azután lehet eldönteni, hogy technikailag a törvény visszavonására van-e szükség, vagy elég csak módosítani azt.

Az Albert-házaspár által kezdeményezett népszavazással kapcsolatban Kiss Péter leszögezte: az egészségpénztári törvény nem a népszavazás, hanem az egészségügyi ellátás szempontjából kihívás, és szerinte "bőven van idő" a következő hónapokban egy jó és mindenki számára megismerhető javaslat elkészítésére egy esetleges népszavazástól függetlenül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!