Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elrendelték tízezer ember kitelepítését

2001.03.06. 10:53
Átszakadt a Tisza gátja kedden délután Tarpánál, ezért a védelmi bizottság nyolc falu kitelepítését rendelte el. Kispalád kitelepítése továbbra is folyik, a tegnapi ukrán oldalon történt gátszakadás miatt. Sonkádnál két helyen szakította át a gátat a Túr - emberi élet nincs veszélyben. A folyó kedd reggel Tiszabecsnél rekord vízszinten áradt, a Felső-Tisza 315 kilométeres szakaszának veszélyeztetett részein felhúzták a nyúlgátakat. Egyelőre nem lehet tudni: a tartós árhullám hol, és mikor gyengíti meg a homokzsákokkal telepakolt szelvényeket. Kárpátalján már ketten meghaltak.

Átbukik a víz a gátakon
Nyolc falu kitelepítését rendelte el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság, miután Tarpánál átszakadt a Tisza gátja - tájékoztatta az Indexet Domonkos János, a bizottság titkára. Sorrendben: Tarpa, Gulács, Tivadar, Hetefejércse, Márokpapi, Csaroda, Tákos, Jánd község lakóit autóbuszokkal szállítják a befogadó településekre. Az MTI szerint egyelőre hétezer ember kitelepítése van soron, de Domonkos tájékoztatása szerint az intézkedés 10-12 ezer embert is érinthet. Délelőtt még volt remény arra, hogy helikopterekkel meg tudják erősíteni a gátakat, de kora délután egy megsüllyedés után, öt méteres rés vágódott a töltésben - mondta Domonkos. A megye katasztrófavédelmi főfelügyelősége rendkívül súlyosnak minősítette a helyzetet.

Sonkádnál két helyen szakadt át a gát, települések azonban nem veszélyeztett az áradás. A Túr vízszintje a kedd reggeli méréskor 30 centiméterrel volt magasabb, mint a két évvel ezelőtt felállított vízszint-rekord.

A határmenti Kispalád község kitelepítése tovább folytatódik, mert a tegnapi ukrán oldalon történt gátszakadás miatt a Palád-Csécse főcsatornából átbukik a víz a gátakon - tájékoztatta az Indexet Mihalikné Csorbák Erika, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. A víz már harminc házat elöntött - mindenkinek el kell hagyni a települést. A kitelepítés 500 embert érint, őket Kölcse művelődési házában szállásolják el. Az állatokat csónakokkal mentik.

Kispaládon még soha nem volt árvíz, még az 1970-es nagy tiszai áradás is elkerülte a települést, ezért érte a falut felkészületlenül az áradás - jellemezte a helyzetet az MTI-nek Magyar Sándorné, a község polgármestere.

Kétszáz katonával Kispaládra érkezett a Hódmezővásárhelyi 62. Bercsényi Gépesített Lövészdandár, amely két páncélozott harci járművel fogja az elárasztott területen keresztül a gátakra szállítani a homokot és a homokzsákokat.

Rekord vízszint - lassul az áradás

Átmeneti túlterheltség miatt kedd délelőtt már nem tudták kapcsolni a tiszabecsi polgármesteri hivatalt.

A város minden idők legnagyobb áradását éli át, de ennek ellenére még nem lehet tetőzésnek mondani a 716 centiméteres vízszintet - mondta lapunknak Mihalikné. Tiszabecsnél két évvel ezelőtt 708 centiméter volt a legmagasabb vízszint. Vásárosnaménynél szerda délutánra várják a tetőzést, ahol kilenc és fél méteres vízszintet jósolnak. Tivadar községnél majdnem fél méterrel dőlt meg 958 centiméteres vízszint-rekord, és a számítások szerint Záhonyig mindenütt csúcsot dönt az árhullám.

Közben a Tisza mellékfolyói is folyamatosan áradnak. A Túr mellett a Szamos is több helyen a töltések koronáját nyaldossa. A Bodrog szintén árad, a vízmagasság azonban még nem érte el az első fok elrendeléséhez szükséges szintet. Kedd délelőtt a Tiszán lassult az áradás intenzitása, de feltehetőleg ez csak átmeneti állapot.

Mozgósítás a falvakban

A Tisza-menti településeken már szombaton felállították az őrszolgálatokat, és azonnal megkezdődtek a konkrét védekezési munkálatok. Szinte minden szakaszon vannak magassághiányos gátrészek, amelyek többségénél már felhúzták a nyúlgátakat. Milota mellett 1600 méteres szakaszt kellett megerősíteni, eddig húszezer homokzsákot raktak fel. A vízvonalak mentén több helyen tapasztalnak csurgást és talpszivárgást. Tiszakóródnál három buzgárt be kellett védeni az éjszaka.

Klapka György, Milota polgármestere kedd hajnal kettőkor mozgósította falut, a lakosok lapáttal, traktorral gyülekeztek a polgármesteri hivatal előtt. A polgármester elmondása szerint csak a nők körében van pánik, a férfiak már ,,sajnos begyakorolt" módon készülnek az áradásra. Klapka elmondása szerint mintegy kétszázan dolgoznak a falu határában, mindössze négy vízügyi szakember vezetésével. A helyzetet nehezíti, hogy hétfő este ömlött az eső, így megközelíthetetlenek a voltak a gátak. Azokon a részeken, ahol a gyep még nem tudta benőni a tavaly felhúzott töltéseket, most fóliával szigetelnek.

Katonai segítség - Orbán Viktor a helyszínen

A munkálatokba bekapcsolódott a katonaság is
Az egész szelvényen ezren dolgoznak. A munkálatokban hétfő délután bekapcsolódott a katonaság is - 1600 katonát kért a védelmi bizottság. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság irányítása alatt a polgári védelem, a határőrség, valamint a vízügyi operatív csoportok dolgoznak - mondta Mihalikné, aki hozzátette, hogy tavaly még 64 kilométeres szakasz volt közvetlen veszélyben, de ebből 35 kilométert már sikeresen felújítottak. A rekonstrukciós-fejlesztési program által megerősített szakaszokat Orbán Viktor miniszterelnök adta át decemberben. Orbán kedd reggel helikopterrel látogat a helyszínre, hogy az állapotokat megismerje. Helmeczy Lászlót, a megyei védelmi bizottság elnökét a kormányfő felhatalmazta, hogy minden lehetséges forrást használjon fel a védekezési munkálatok sikere érdekében.

A rendkívüli helyzet elrendelését szeretnék

A gáton belül marad a víz, és bízunk benne, hogy így is marad. A települések lakossága egy emberként állta ki a gátra, Tarpán hajnali négykor verték félre a harangot, hogy riadóztassák a lakosokat - mesélte Jütner Csaba Vásárosnamény polgármestere, aki a Tiszabecs-Vásárosnamény folyószakasz melletti települések védekezési munkálataiért felel. A polgármester kiemelte, hogy a mostani árvíz sokkal tartósabb lesz, ezért nem lehet megjósolni, hogy meddig bírják a gátak.

Helmeczy László, a védelmi bizottság vezetője az index. szabolcs.net-nek tegnap úgy nyilatkozott: ,,alig várom, hogy elrendelje a kormány a veszélyhelyzetet. Ez bármelyik pillanatban megtörténhet, mert a vízszint már minden eddigit meghaladt. A munka megszervezésében, és a védekezéshez szükséges erők előteremtéséhez, ez jóval több lehetőséget biztosítana a számunkra." Eddig ez nem történt meg, Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hétfőn még nem tartotta aktuálisnak a kérdést.

Halálos áldozatok ukrán oldalon

Kárpátalján továbbra is drámai a helyzet: hétfőn már két halálos áldozata volt a kárpátaljai árvíznek: egy nyolcvanéves asszony, valamint egy kétéltűben ragadt kiskatona. Tiszabökény határában hétfőn délután szakadt át a Tisza gátja. A két és fél éve súlyos károkat szenvedett településről, menekülnek az emberek. Kovács Miklós, a beregszászi választókerület képviselője arról számolt be az MTI-nek, hogy az ukrán hatóságok elenyészően kevés erőforrást vonultattak fel, nem volt tervezés, hiányzott az üzemanyag a mentőjárművek számára, egy ideig pedig nem volt homokzsák. Magyarország az ukrán vízügyi szolgálat kérésére mintegy 40 ezer homokzsákot küld Ukrajnába.