Valér
-1 °C
0 °C

Jelentősen átalakul a kormányzati kommunikáció

2004.07.12. 15:00
"A kommunikációs szervezetek összevonásának" nevezik a kormányon belül azokat a változtatásokat, amelyeket hétfőn, egy belső értekezleten jelentettek be. A Kormányzati Kommunikációs Központ helyett létrejövő új szervezet élén a kormányszóvivő egyik legközelebbi munkatársa, Varga Péter váltja a tavaly októbeben kinevezett Lévai Gábort. Az illetékesek reményei szerint kisebb, hatékonyabb és a kormány prioritásait az eddiginél jobban kihasználó kommunikációs csapat jön létre.
Az Index információi szerint jelentősen átalakul a kormányzati kommunikáció szervezete. Úgy tudjuk, a változásokat ma délben, egy belső értekezleten jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Újságíró kontra KKK
Az alábbi párbeszéd a múlt héten, a változások bejelentése előtt hangzott el, amikor kollegánk a KKK iránt érdeklődött:

- Jó napot kívánok!
- Jó napot kívánok, xy vagyok, az Index újságírója.
- Tessék parancsoljon.
- Bocsánat, megtudhatom, kivel beszélek?
- Igen, ...-né vagyok.
- Írok egy cikket a KKK-ról, ehhez szeretném megtudni, hogy pontosan hányan dolgoznak ott.
- Akkor a hivatalvezető asszony vissza fogja hívni.
- Azt hittem, hogy a hivatalvezető egy férfi.
- Ja igen, a titkárságvezető hívja majd vissza.
- Rendben, és őt hogy hívják?
- ... a titkárságvezető vissza fogja hívni, mindenről tájékoztatja.
- Jó, de mi a neve a titkárságvezetőnek?
- Ezt nem tudom megmondani.
- De miért? Ez valami titkos szerv, hogy nem lehet megtudni a nevét?
- Ön egy újságíró, és fentartásaim vannak az újságírókkal szemben.
- De hölgyem, ez egy közintézmény, ahol köztisztviselők dolgoznak. Teljesen mindegy, hogy Önnek vannak-e fenntartásai az újságírókkal szemben. Szóval miért nem mondja meg a hölgy nevét?
- Mert nem biztos, hogy ő fogja Önt visszahívni, és nem akarok hülyeségeket mondani.
- Dehát most mondta, hogy a titkárságvezető fog visszahívni.
- Nem ő, a titkárnője fogja visszahívni, ő kapcsolja a titkárságvezetőt.

A változások elsősorban a Kormányzati Kommunikációs Központot (KKK) érintik. A szervezet neve Kommunikációs Koordinációs Titkárságára változik, s a korábbi hatvan helyett kevesebb munkatársat foglalkoztat majd; várhatóan mintegy tízen távoznak a szervezettől. Úgy tudjuk, a változásokat a kormányszóvivő az értekezleten azzal indokolta, hogy ki kellett küszöbölni a kormányzati kommunikációs szervezetek közötti párhuzamosságokat, a szakmai kommunikáció terén a tárcáknak nagyobb önállóságot kell biztosítani, ugyanakkor centralizáltabb kommunikáció szükséges a kormány politikai prioritásait illetően.

Távozik Lévai Gábor

Gál J. - információink szerint - beszélt arról is, hogy a két héttel ezelőtti informális kormányülésen elhatározott politikai prioritások kommunikációjára kell jobban koncentrálni, valamint le kellett vonni a kormány félidős működéséből és az EP-választások eredményéből fakadó következtetéseket is.

A változások értelmében távozik posztjáról Lévai Gábor, aki helyettes államtitkárként vezette a KKK-t, ő a Miniszterelnöki Hivatal médiafőtanácsadójént dolgozik tovább. A megújult szervezetet a kormányszóvivő egyik legközelebbi munkatársa, Varga Péter, a Kormányszóvivői Iroda kommunikációs főosztályának volt vezetője vezeti majd helyettes államtitkárként.

Új szereplő lesz a kormányzati kommunikációban Gyuricza Péter, aki korábban a TV2 szerkesztő-riportere volt, néhány hónapja pedig Kiss Péter kancelláriaminiszter tanácsadója lett. Gyuricza most az új titkárság általános kommunikációs főosztályának élére kerül, ő irányítja majd a médiafigyelők, a médiaelemzők, a kommunikációs tervezéssel foglalkozó osztályok munkáját. Ezzel párhuzamosan megszűnik a Kormányszóvivői Iroda kommunikációs főosztálya (amelyet Varga Péter vezetett), a korábban ott dolgozók kerülnek át középvezetői posztokra a KKT-hez.

Többszereplős kormányzati kommunkáció

Az Index információi szerint a kormányzati kommunikáció, amely egészét Gál J. Zoltán felügyeli majd, továbbra is többszereplős marad. A Varga Péter vezetésével létrejövő Kommunikációs Koordináció Titkárság mellett a Kormányszóvivői Irodában Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő közvetlen irányításával megmarad a Sajtófőosztály, amelynek legfontosabb feladata a miniszterelnök sajtónyilvános szerepléseinek szervezése és lebonyolítása. Ezt a főosztályt Kozlik Erika vezeti, aki az Info Rádiótól érkezett hónapokkal ezelőtt a közszolgálatba. Ismert, hogy a miniszterelnöki kabinet részeként működő Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának vezetését egy hónapja vette át Braun Róbert helyettes államtitkártól Szigetvári Viktor, aki korábban Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter sajtófőnöke volt. A Szigetvári vezette csapat a miniszterelnök közszerepléseinek tartalmi előkészítését végzi, itt készülnek a háttéranyagok, beszédek a miniszterelnök számára, ide tartozik a közvélemény-kutatásokkal foglalkozó részleg, valamint a KKK-tól a mostani változásokkal egy időben ide kerül a kommunikációs közbeszerzések lebonyolításának feladata is.

Az Index kérdésére Gál J. Zoltán megerősítette "a kommunikációs szervezetek összevonásának tényét". "Kisebb, de szándékaink szerint hatékonyabb szervezet jön létre Varga Péter vezetésével. Lévai Gábor irányításával kiépült a kormányzati kommunikáció háttérintézménye, amely most magasabb fokozatba kapcsol, jobban szolgálja a kormány által meghatározott politikai prioritásokat, és egyben megfelel a takarékosságra vonatkozó általános kormányzati igénynek is" - mondta a szóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!