Oszkár
20 °C
29 °C

Csökken a kormányszóvivő hatásköre

2003.10.16. 15:49
Nagyobb szerepet szánnak a Kormányzati Kommunikációs Központnak: a nyári "kommunikációs hibákat" kiküszöbölendő nem csupán az egyes tárcák sajtósainak kell majd egyeztetniük az intézménnyel, hanem a koalíciós pártok megszólalásainak összehangolását is a Lévai Gábor vezette csapat végzi majd.
Csak szerdán szerelték be a számítógépeket és a telefont a Kormányzati Kommunikációs Központ új vezetőjének szobájába, ám a Horn-kormány idején hasonló munkakörrel felhatalmazott, majd az RTL Klubon az Autománia című műsort készítő Lévai Gábor már két hete azzal foglalatoskodik, hogy újra pozicionálja és politikai súlyát is megerősítse az alárendelt kommunikációs csapatnak.

Katasztrofális kommunikáció

Lévai egyelőre elzárkózott mindenféle interjú elől, ám a HVG szerint a helyettes államtitkári rangra emelt tévés az Operus 96-Bt-n keresztül 1997-ben már kapcsolatban állt a MeH-hel. A Horn-kabinet idején részt vett a a Felel a kormány című produkciók gyártásában. Ezek az anyagok a kábeltévéknek készültek, az egyetlen kikötés volt sugárzásuk feltételeként, hogy nem változtathatták meg azokat. Az ORTT azonban nem méltányolta az ötletet, s határozatban kimondták, sértik a médiatörvényt.

A mostani lépés az MSZP nyári "katasztrofális kommunikációjának" és a párt öt éve nem látott népszerűségcsökkenésének tudható be. Lévai feladata, hogy egy olyan intézményt hozzon össze, amely "politikacsinálóként" nem csupán a kormánytagok és a tárcák, hanem a koalíciós pártok megszólalásait is összehangolja.

Beszélgetéseket folytatnak

A KKK új vezetője jelenleg is "beszélgetéseket folytat" a régebbi alkalmazotakkal, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy ezt a részleget sem kerüli el a Medgyessy által beígért takarékossági program.

A HVG szerint a változások egyik lényeges eleme, hogy az azonnali reakciókat igénylő feladat, amely eddig a kormányszóvivőre és stábjára hárult, a jövőben a Kiss Péter alá rendelt KKK feladata lesz, pontosabban ott dől el, hogy a különböző típusú felvetésekre ki és hogyan reagáljon. A kormányszóvivő és irodájának hatásköre csökken: a jövőben a kormány döntéseinek kommunikálására, illetve a miniszterelnök álláspontjának közvetítésére korlátozódik. Így például a médiafigyelés és ellemzés szintén a KKK feladatává válik majd.

Több szólam, de egy dallam

Kiss Péter a hetilapnak minderről azt mondta: "a lényeg az, hogy a különböző megszólalók ugyanazt a dallamot énekeljék, s ha ezt több szólamban teszik, akkor az csak erősítheti a hatást".