Emma
-2 °C
6 °C

Magánszemély kezdeményezte a Kendermag elleni vizsgálatot

2003.06.03. 12:12
Egy magánszemély bejelentésére kezdte vizsgálni az ügyészség a Kendermag Egyesület működésének törvényességét, tudta meg az Index azután, hogy a szervezet képviselői kedden megjelentek a Pest Megyei Főügyészségen. Az ügyészek apróbb hiányosságokat tártak fel, például, hogy nincs a szervezetnek naplófőkönyve, és idén közgyűlést sem tartott még. A szervezetet hiánypótlásra kérték, a vizsgálat még ezen a héten befejeződik.
A Kendermag Egyesület működésének törvényességét próbálta tisztázni kedden az ügyészég, amikor beidézte a szervezet képviselőit. Juhász Péter szóvivőtől az Index megtudta, az ügyészek ellenőrizték a szervezet papírjait, és megállapították, hogy nincsen hitelesített naplófőkönyv, amit be kell szerezniük. Ugyancsak hiányosságként említették, hogy ebben az évben a szervezet még nem tartott közgyűlést. Juhász jelezte, az ügyészek azt is tisztázni akarták, hogy a május 4-i Kendernapon miről beszéltek volna a felszólalók, ha nem üvöltik őket túl az ellentüntetők.

Az egyesület képviselőitől azt tudakolták, politikai beszédek lettek volna a szónoklatok, vagy sem. A Kendermagosok erre elmondták, hogy elsősorban szakmai alapon közelítették volna meg a kenderkérdést, illetve például Konrád György író arról beszélt volna, bűnös-e, aki másnak nem árt. Az Index úgy tudja, hogy a hét második felében a feltárt hiányosságok pótlása után az egyesület képviselői újra ellátogatnak az ügyészségre , ezután a vizsgálódás is véget ér. A Kendermag Egyesület adóhatósági vizsgálata azonban még hátravan.