Klaudia
-4 °C
2 °C

Pártvédelem a korrupciós ügybe keveredett alpolgármesternek

2005.10.06. 15:42
Elmaradt a kőbányai önkormányzat csütörtöki képviselőtestületi ülése, mert azon nemes egyszerűséggel nem jelentek meg a szocialista és szabad demokrata képviselők. Bár nem lett volna téma a korrupciógyanúba keveredett szocialista politikusok ügye, a Fidesz azt gyanítja azért futamodtak meg a koalíciós képviselők, mert nyilvánosan nem akartak kiállni a vesztegetéssel gyanúsított Kaszab Csaba alpolgármester mellett. Az elnökségi ülésen egyébként a budapesti MSZP-s elnök is a korrupcióval gyanúsított városvezető mellett állt ki.

Határozatképtelenség miatt elmaradt a kőbányai önkormányzat képviselőtestületének csütörtökre tervezett ülése. A képviselők többek között Kőbánya díszpolgárairól, illetve október 23-a helyi megünneplésének módjáról döntöttek volna. A Fidesz kőbányai szervezete csütörtökön közleményben ítélte el a szocialistákat, akik két képviselőjük kivételével bojkottálták az ülést, amelyről egyébként távol maradtak a szabad demokrata képviselők is. A Fidesz szerint a szintén szocialista Andó Sándor sem számított a lépésre, mert csodálkozva nézte az üresen maradtak MSZP-s helyeket.

Kiállásra kérték a helyieket a nagyágyúk

A Fidesz közleménye szerint kedden ülésezett a helyi MSZP elnöksége, ahol inofrmációik szerint Molnár Gyula az MSZP budapesti elnöke, illetve Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára arra kérte a párttársait álljanak ki a korrupció gyanújába keveredett Kaszab Csaba alpolgármester mellett.

Amint arról az Index is beszámolt Kaszab a gyanú szerint fiktív ingatlanfelúítások után kifizetett pénzekből részesült, csaknem 17 millió forint értékben. Az ügyészség munkatársai vesztegetés gyanújával hallgatták ki a városvezetőt és házkutatást tartottak, valamint iratokat foglaltak le a polgármesteri hivatalban lévő irodájából.

Lemondott volna, nem hagyták

Azt egyébként szocialista forrásaink is megerősítették, hogy Molnár Gyula a vesztegetéssel gyanúsított alpolgármester melletti kiállást kért a helyi szocialistáktól, akik a Fidesz tudomása szerint szerdai frakcióülésükön nem fogadták el Kaszab felajánlott lemondását. Az ellenzéki párt szerint a csütörtöki testületi ülés elmaradása annak tudható be, hogy az MSZP-sekben munkált a lelkiismeret-furdalás és nem akartak nyilvánosan is kiállni Kaszab mellett.

Mindenki hallgat

Az Index megpróbálta szóra bírni Andó Sándor polgármestert az elmaradt testületi ülés, illetve az MSZP helyi elnökségének döntésével kapcsolatban, ám a polgármestert többszöri keresés ellenére se tudtuk megtalálni. A botrány kirobbanása óta először viszont közleményt adott ki a "Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatala", a nyilatkozatot személyesen senki nem jegyzi ugyan, de abból kiderül, hogy a hivatalnak az égvilágon semmi köze az egész ügyhöz. (Lásd a közleményt teljes terjedelmében keretes írásunkban.)

Az önkormányzatnál csütörtökön nem volt elérhető a két alpolgármester Kaszab Csaba és Szász Csaba sem. Megkérdeztük volna a kőbányai szocialista elnököt, de ő Szász Csaba, a frakcióvezetőt is, ő viszont Kaszab Csaba, így a kör bezárult. Molnár Gyula budapesti pártelnök pedig később lesz elérhető.

A Fidesz közleményében egyébként újra hangsúlyozza, Hiller István pártelnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő már egy éve tud a kőbányai szocialisták ügyeiről és felróják, hogy nem tettek az ügyben semmit. A Fidesz "őszintén reméli, hogy nem az a kiállás oka, hogy "a korrupciós pénzek Kőbányáról magasabb helyre is elcsordogáltak."

Kaszab Csaba egyébként a második olyan kőbányai szocialista, aki korrupció gyanújába keveredett, Váradi János a kerületi vagyonkezelő MSZP által delegált igazgatósági elnöke ugyanis a Kulcsár-ügy egyik, vesztegetéssel vádolt terheltje.

A kőbányai önkormányzat megkésett közleménye
2005. szeptember 29-én délelőtt az ügyészség nyomozói - feljelentés alapján - házkutatást tartottak a Budapest Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatala egyik hivatalos helyiségében. Az önkormányzatnak sem a feljelentés tartalmáról, sem az ügyészség nyomozóinak ez ügyben végzett munkájáról nincs ismerete. Egy folyamatban lévő ügyről van szó, amely jellegénél fogva nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe. Az ártatlanság vélelmére való tekintettel sem helyénvaló - vizsgálati szakaszban lévő üggyel - arra illetékteleneknek érdemben foglalkozni. Az önkormányzat - amennyiben az ügyészségtől tájékoztatást kap - azt követően állásfoglalást alakít ki, ha szükséges.
Budapest Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatala