József, Bánk
-6 °C
0 °C

Fenyegetés és kokárda a román felsőházban

2005.03.14. 23:10
Vadim Tudor szerint párttársai kis híján letépték Sógor Csaba szenátor melléről "azt a magyar foszlányt". Markó Béla szerint ezzel a retorikával a Nagy Románia Párt új neve ellenére sem léphet be az európai néppártok sorába.
Megfenyegette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik szenátorát a román parlament felső házában a Nagy Románia Párt (PRM) vezére.

Corneliu Vadim Tudor, a néppárttá átkeresztelt PRM elnöki posztjától megvált és pártja díszelnökévé előlépett szélsőségesen nacionalista, magyargyűlölő szenátor a román szenátus szószékéről sérelmezte, hogy Sógor Csaba, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a magyar nemzeti ünnep alkalmából kitűzte mellére a nemzeti színű kokárdát.

Tudor szerint a magyar kokárda, a magyar nemzeti színek megjelenése a román szenátusban "a magyar sovinizmus veszélyes eszkalációjának a jele". Szavai szerint alig tudta visszatartani a PRM néhány szenátorát attól, hogy le ne tépjék Sógor Csaba melléről "azt a magyar foszlányt". Mint mondta, ha "ez a helyzet megismétlődik", nem biztos, hogy ez újból sikerülni fog.

Vadim Tudor egyértelmű tettlegességgel történő fenyegetésére Markó Béla szenátor, az RMDSZ szövetségi elnöke válaszolt. Emlékeztette a PRM vezérét a romániai mentalitásváltásra, arra, hogy március 15-ét évek óta méltóságteljesen ünneplik Romániában, s valamennyi román kormányfő üzenetet intézett a magyar nemzeti ünnep emlékező rendezvényeinek részvevőihez.

Végül Markó hangoztatta: üdvözli a PRM szándékát, hogy az Európai Néppárt tagjává akar válni. De biztosította Tudort afelől, hogy ilyen retorikával sem ő, sem pártja nem léphet be az európai néppártok sorába.