Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szelektív kormányzati kommunikáció?

2004.10.19. 17:17
A kormánytagok sajtóhírek szerint azt az utasítást kapták, hogy mellőzzék a jobboldali médiát, a Népszabadságot viszont maximálisan szolgálják ki. Kormányközeli informátoraink szerint csupán óvatos kommunikációra szólították fel az új minisztereket.
„A balatonőszödi kormányülésen úgy döntött a kormány, hogy tagjai tájékoztatási kötelezettségüknek ellentmondva nem adnak interjút a Hír Televíziónak, a Heti Válasznak és a Magyar Nemzetnek” – adta hírül nemrég a Magyar Nemzet. Az illetékesek akkor ezt cáfolták, ugyanakkor a Magyar Hírlap is ugyanerről értesült, továbbá arról is tudomást szerezek, hogy a kormánytagoknak a Népszabadságot pedig maximálisan ki kell szolgálniuk.

A Magyar Hírlap szerint a balatonöszödi informális kormányülésen elhangzott: a Népszabadság élvez elsôbbséget még abban az esetben is, ha egy másik sajtóorgánum saját információjára várja a választ az illetékes minisztériumtól vagy a kormánytagok egyikétôl.

A Magyar Nemzet úgy véli, értesülésüket az is alátámasztja, hogy a Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel készített interjújuk megjelenését megpróbálták letiltani. A sajtóval való kapcsolattartásért felelős egyik minisztériumi munkatárs azt közölte a Magyar Nemzet újságírójával, hogy azért kérik erre a lapot, mert „valószínűleg az a határozat született a balatonőszödi kormányankéton, hogy a sajtóorgánumok között prioritást kell tenni, s van olyan médium, amelynek nem szabad nyilatkozni”.

Kormánykörökben az Index érdeklődésére azt mondták, ilyen döntés biztosan nem született a balatonőszödi kormányülésen. Egyik forrásunk szerint legfeljebb arról lehet szó, hogy az új miniszterek figyelmét felhívták arra, „óvatosan” nyilatkozzanak, fogalmazzanak a jobboldali sajtónak, mert azok gyakran kiforgatva, a szövegkörnyezetből kiragadva használják fel az elhangzottakat. Informátorunk szerint a Népszabadság favorizálásáról sem esett szó. (Érdekes megjegyezni, hogy az MSZP hétvégi kongresszusán a hagyományoktól eltérően, a Népszava mellett a Népszabadságot is ingyen osztogatták.)

Nagy N. Péter, a Népszabadság hír és információs rovatának vezetője nem tapasztalt változást. "A kérdéseinket egy idő után, mint eddig is, normálisan megválaszolja a kormányszóvivő" - mondta az Indexnek.

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője nem reagált az Index megkeresésére.