Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

90 millióval emelik a kormányzati negyed kft. törzstőkéjét

2008.05.29. 12:58
Kilencvenmillió forinttal emelik az év elején befuccsolt kormányzati negyed projektet irányító kft. törzstőkéjét. A tulajdonos Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. azzal indokolja az emelést, hogy a Konep Kft.-nek nincs saját bevétele, a projekt lezárásához pedig számos követelést kell teljesítenie.

A Magyar Nemzet Vagyonkezelő Zrt. 90 millió forinttal emeli meg a tulajdonában álló Konep Kormányzati Negyed Projekt Kft. törzstőkéjét, mondta az Index kérdésére Száraz Gábor szóvivő. A cégnek jelenleg 3 millió forint a törzstőkéje, kereskedelmi tevékenységet nem folytat, viszont számos számlát és kötelezettséget kell teljesítenie, indokolta a döntést a szóvivő. (A korábbi Kormányzati Negyed Projektiordából idén január 30-án lett Konep Kft.)

A kormány döntése értelmében a Konep Kft.-nek 2008 végéig le kell zárnia a projektet. A kabinet január 8-án jelentette be, hogy elhalasztják a negyed megépítését, amelynek előkészületei addig már 450 millió forintba kerültek. A hivatalos indoklás szerint az eredetileg 142 milliárd forintba kerülő beruházást megdrágították volna a városrendezési szükségletek, már csak cég pályázott az építésre, így nem alakulhat ki árcsökkentő verseny; illetve nem garantálható a tervezett határidő betartása sem.

Elképzelhető, hogy később újabb törzstőkeemelésre lehet szükség, válaszolta az Index kérdésére Száraz Gábor. A Konep Kft.-nek ugyanis nincs 2008-ra elfogadott üzleti terve,így a projekt lezárása kapcsán felmerülő költségeket egyelőre csak becsülni lehet.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Görözdi Györgyöt, a Konep Kft. ügyvezetőjét, de ő nem volt elérhető. Száraz Gábor kérdésünkre megerősítette a HVG információját, hogy Görözdi nemrégiben kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését.

Az épületeket tervező húszfős csapat eddig csak a tervpályázat 20 millió forintos fődíját kapta meg, a több száz millió forintos tervezési díjat nem fizették ki. Janesch Péter építész az Indexnek ezzel kapcsolatban azt mondta: nemrégiben arra kaptak ígéretet, hogy júniusban megkapják a pénzt, csak azt nem közölték velük, mekkora összegre számíthatnak.