Árpád
-2 °C
4 °C

Március 31-ig marad a kordon

2007.02.19. 19:02
A Kossuth téri kordont március 31-ig tartják fenn, jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az országos rendőrfőkapitány helyettese hétfőn tudatta: felül kell vizsgálni a kordon fenntartását. Szabadfi Árpád utasította Gergényi Péter budapesti főkapitányt, hogy határozott időpontot jelöljön meg arra, meddig marad elzárva a tér. Két szocialista szerint ugyanakkor amíg a parlament, a kormány és a fővárosi önkormányzat nem rendezi a kérdést, indokolt az "átmeneti biztonsági intézkedések fenntartása".

A Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn, jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK ezt közölte Szabadfi Árpád főkapitány-helyettessel is, aki hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a Parlament körüli kordon fenntartását felül kell vizsgálni.

"Örülök annak, hogy azok az okok, amelyek a kordon fenntartását eddig indokolták, úgy tűnik, megszűnőben vannak - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. "Remélem, visszatér az a nyugalom is, ami korábban jellemezte az országot és a Kossuth teret" - közölte a házelnök, majd hozzátette: bízik abban, hogy a kordon lebontása után végre a parlamentben is a társadalom problémáinak megoldásával lehet foglalkozni.

A rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat csak ideiglenes hatállyal teszi lehetővé a biztosítási intézkedés bevezetését, ebből pedig az következik, hogy azt csak határozott időre lehet elrendelni és legfeljebb újabb határozott időtartamra lehet meghosszabbítani - áll az országos rendőrfőkapitány-helyettes határozatában.

Szabadfi Árpád ezért utasította Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitányt, hogy - ha a biztonsági kockázatok továbbra is fennállnak - a Parlament körüli kordon fenntartását határozott időtartamban állapítsa meg. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, de annak felülvizsgálatát keresettel lehet kérni a bíróságtól.

Petrétei József az Indextől értesült az ORFK helyettes vezetőjének leveléről. Az igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, a kormány álláspontja mindvégig az volt, hogy a Kossuth téri kordon rendőrszakmai ügy.

Kezdetben indokolt volt

A döntés előzménye, hogy Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke november 24-án rendezvényt jelentett be a Kossuth térre, amelyet tavaly október 23-án előbb határozott, majd határozatlan időre műveleti területté nyilvánított a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A határozat ellen Szerdahelyi panaszt tett, amit a BRFK elbírált és alaptalanként elutasított. A Deport ,56 elnöke ezután panaszt tett az Országos Rendőr-főkapitányságon, és kérte a Kossuth tér lezárásáról szóló intézkedés megváltoztatását illetve megsemmisítését.

Szabadfi Árpád szerint indokolt és jogszerű volt a BRFK vezetőjének intézkedése a Parlament védelmére. A rendőrségi törvény szerint ugyanis a rendőrség a védett személyek biztosítására elzárhat a forgalom elől útvonalat vagy közterületet, és azt is megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen.

A gyülekezési jog az más

Az állam működése és az alkotmányos rend fenntartása szempontjából alapvető fontosságú, hogy a rendőrség szavatolja az Országházban dolgozó országgyűlési képviselők, közjogi méltóságok, illetve a Parlament alkalmazottainak munkáját.

Ha újabb biztonsági kockázatok merülnek fel, a Szabadfi Árpád szerint a rendőrségnek kötelessége megtenni a szükséges lépéseket. A főkapitány-helyettes emlékeztet a tavaly őszi történésekre, amikor a közbiztonságot súlyosan sértő, erőszakos és jogellenes cselekmények legfontosabb csomópontja a Kossuth tér, illetve a Parlament épülete volt, egyesek pedig a Parlament elfoglalására buzdítottak.

Mint határozatában írja, a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség mást - például a gyülekezési jog esetleges sérelmét - is figyelembe vegye, amikor megválasztja a kiemelten fontos létesítmények és személyek védelme érdekében a szükséges intézkedéseket.

Fidesz: álszent magatartás

Eközben Keleti György és Tóth Károly szocialista képviselők a Nemzetbiztonsági Bizottsággal el akarnak fogadtatni egy állásfoglalást, amelyben indokoltnak nevezik a Kossuth téri kordont (átmeneti biztonsági intézkedés) addig, míg a parlament, a kormány és a fővárosi önkormányzat nem rendezi hosszú távon a tér sorsát.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte: Szabadfi Árpád határozata annak udvarias beismerése, hogy a rendőrség nem tartotta be a gyülekezési törvényre vonatkozó szabályokat. A politikus fontos és pozitív előrelépésnek tartotta a főkapitány-helyettes határozatát, azonban úgy vélte: ez egyben álszent magatartás is, hiszen a kormánynak minden jogköre megvan ahhoz, hogy akár egy óra alatt megsemmisítse a Kossuth teret műveleti területté nyilvánító rendelkezést.

Ez egy "tojástánc", egy olyan színjáték, amit a kormány csak azért játszik, hogy presztízsveszteség nélkül ki tudjon jönni ebből a helyzetből - mondta a Szájer József, aki szerint, ha most jogászok kezdenek vitatkozni a kordonról, akkor a kormány újabb hónapokat nyer, és a Kossuth tér jogtalan lezárása továbbra is megmaradhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?