Friderika
10 °C
18 °C

Felfüggesztették a kordonbontó fideszesek elleni eljárást

2007.07.14. 10:00
Felfüggesztette a bíróság a Parlament körüli kordont lebontó fideszes képviselők elleni eljárást, értesült a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet. A Pesti Központi Kerületi Bíróság megvárja azoknak a pereknek az eredményét, amelyek a kordon felállításának jogszerűségét vitatják.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság felfüggesztette a Fidesz nyolcvan képviselője ellen rendzavarás és garázdaság miatt indított szabálysértési eljárást, értesült a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság azért állította le az eljárást, mert meg akarja várni a Fővárosi Ítélőtáblán és a Fővárosi Bíróságon jelenleg is folyamatban lévő polgári peres eljárások lezárását, amelyek a kordon felállításának jogszerűségét, illetve a korábbi budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter határozatát vitatják.

Február 2-án Orbán Viktor és 79 fideszes országgyűlési és európa parlamenti képviselő maga kezdte el lebontani a Parlament köré 2006. október 23-án emelt rendőrségi kordont.

A területet a külföldi államfők október 23-i magyarországi látogatása miatt Gergényi Péter műveleti területté nyilvánította. A fémkordon egy idő után már inkább csak a Parlament előtti tüntetések megakadályozását szolgálta.

A képviselők azzal érveltek, hogy akciójukkal a törvényes rendet állították helyre, miután senki sem tudott olyan jogszabályra hivatkozni, amelynek alapján a kordon felállítása jogszerű lett volna.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendzavarás és garázdaság miatt tett feljelentést a fideszes képviselők ellen. A képviselők lemondtak mentelmi jogukról.

A fideszes képviselők kordonbontása után a kerítést visszaállították, majd március 19-én lebontotta a rendőrség.

A Kossuth Lajos téren felállított kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult. A szervezet a rendőrségi törvénynek azt a szakaszát támadja, amely alapján öt hónapra lezárták a Parlament előtti területet.

A szervezet indítványa szerint alkotmányos alapjogokat sért, hogy a rendőrség időhatár nélkül zárhat le területeket. A rendőrségi törvény nem határozza meg azokat a szempontokat sem, amelyek alapján meg lehetne ítélni az intézkedés szükségességét és arányosságát. A törvényben nem egyértelmű az sem, hogy az intézkedés ellen ki jogosult panasszal élni.