Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Visszadobták a kórháztörvényt

2001.10.09. 20:48
Általános vitára alkalmatlannak minősítette a kórháztörvény néven ismert kormányjavaslatot keddi ülésén az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága. A javaslat ellen szavazott az MSZP és az SZDSZ, egy fideszes képviselő pedig tartózkodott. A kórháztörvényt a szakmai szervezetek sem tartják megfelelőnek.
Az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló törvényjavaslatot az első helyen kijelölt szakbizottság a fideszes képviselők 11 igen szavazata mellett a szocialista és a szabad demokrata képviselők tíz nemleges szavazatával és két tartózkodással utasította el. A szavazáson a nagyobbik kormánypárt részéről Mánya Kristóf, a MIÉP képviselői közül Erkel Tibor tartózkodott.

Az egészségügyi tárca államtitkára a kórháztörvényről
A törvényjavaslatról Pulay Gyula, az egészségügyi tárca közigazgatási államtitkára a bizottság ülésén elmondta: az előterjesztő célja, hogy szabályozott körülmények között, a betegellátás veszélyeztetése nélkül alakulhassanak át gazdasági társasággá az egészségügy szakellátó intézményei. A törvényjavaslat a szakrendelők és a kórházak gazdasági átalakítására a nonprofit elven működő közhasznú társasági és a közalapítványi formát adja meg lehetőségként. Az államtitkár elmondta: az intézmények átalakítását és a szabadfoglalkozású orvoslás bevezetését a törvény nem teszi kötelezővé.

A szakszervezet és a kamara is bírálja a kórháztörvényt

A törvényjavaslatot már a bizottsági ülés előtt is többen vitatták. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) például azt kifogásolta, hogy az orvostársadalom nem vehet részt a kórházak privatizációjában, ezért két héttel ezelőtt már a javaslat visszavonása és átdolgozása érdekében írtak levelet a kormányfőnek. Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy véli: nem megengedhető, hogy az önkormányzatok törzsvagyonát képező egészségügyi intézmények a törvény nyomán magánkézbe kerüljenek.

SZDSZ: Az ellátás finanszírozásának reformjára volna szükség

A javaslatot leszavazó szocialista Vojnik Mária szerint az egészségügyi ellátás állami felelőssége alóli kibújásként és az egészségügyre fordítható pénzügyi források magánosításaként értelmezhető a törvényjavaslat. A szintén nemmel voksoló szabad demokrata Béki Gabriella úgy véli: kevésbé a szervezeti formák, sokkal inkább az ellátás finanszírozásának reformjára volna szükség.

Az ülést követően Pulay Gyula az MTI kérdésére ellentmondásosnak nevezte, hogy miközben az ellenzéki képviselők is szabályozni szeretnék az egészségügy magánosítását, aközben döntéseik a szabályozatlanság fennmaradását eredményezhetik. A közigazgatási államtitkár szerint, ha az Országgyűlés nem fogadná el még ebben a kormányzati ciklusban a törvényt, akkor további másfél-két évig ugyanolyan rendezetlen módon folytatódna az egészségügyi privatizáció, mint most.