Mikola visszautasítja a vádakat

2001.10.07. 18:30
A közelgő választásokkal magyarázza Mikola István egészségügyi miniszter az ellenzék vádaskodásait azzal kapcsolatban, hogy saját öccsének adta át a legmagasabb egészségügyi kitüntetést pénteken. Állítása szerint a kezdeményezés a Gyógyszerész kongresszustól, illetve a Magyarországi Gyógyszerészek Országos Szövetségétől érkezett a tárcához.
Mikola István egészségügyi miniszter zavarkeltésnek nevezte a szabad demokraták vele kapcsolatos vasárnap elhangzott bírálatát, amelyből - véleménye szerint - a közelgő "politikai választások íze csendül ki". Fodor Gábor és Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivők vasárnap sajtótájékoztatón úgy vélekedtek: Mikola István egészségügyi miniszter - botránysorozatai miatt - politikailag, szakmailag és morálisan is megbukott, alkalmatlan posztja betöltésére.

A miniszter szerint minden a jogszabályoknak megfelelően történt

Mikola István testvére kitüntetésével kapcsolatban kijelentette: a kezdeményezés a Gyógyszerész kongresszustól, illetve a Magyarországi Gyógyszerészek Országos Szövetségétől érkezett a tárcához. Hozzátette: a kitüntetés elbírálásánál minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Mikola István hangsúlyozta: örül annak, hogy a Hungaropharma Rt. a privatizáció során nemzeti érdekkörben maradt. Mint mondta, a Miniszterelnöki Hivatal folytatta le a tendereket, amelynek eredményeként három nagy magyarországi gyógyszergyártó cég és egy 300 gyógyszerészt tömörítő részvénytársaság privatizálhatja a Hungaropharmát. "Köztük ott van az öcsém is, de ez természetes, hiszen 25 éve dolgozik a szakmában" - jegyezte meg a miniszter arra reagálva, hogy az SZDSZ kifogásolta, miért járul hozzá, hogy öccsének cége is részt vegyen a magánosításban.

Mikola István kitalációnak nevezte és cáfolta, hogy megfenyegette volna az egészségügyi minisztérium dohányzó dolgozóit ebbéli szenvedélyük miatt. "A minisztériumban valóban meg kell szüntetni a dohányzást, de ezt szeretettel, empátiával próbáljuk elérni. A Népegészségügyi program megvalósításához jó személyes példával kell elöljárni" - mondta az egészségügyi miniszter.