Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kovács: felülvizsgáljuk a kormány döntéseit

2002.05.05. 14:26
Kovács László szocialista pártelnök vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: kivizsgálnak minden döntést, amely a választások első fordulója után született, megsemmisítik a törvénytelen szerződéseket, az igazságszolgáltatástól pedig azt várják, hogy felelősségre vonja a bűnösöket.
Kovács László pártelnök szerint a társadalom, az ország és a nemzet érdeke a zökkenőmentes kormányátadás, az új kabinet mielőbbi megalakulása, Magyarország nemzetközi kapcsolatai sérüléseinek kijavítása, valamint az európai uniós csatlakozási tárgyalások időveszteség nélküli folytatása.

A politikus sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki amiatt, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Választási Bizottság a választók akaratát kifejező eredményt hagyta jóvá. Így lezárult az a két hete tartó huzavona, illetve bizonytalanság, amelyben a Fidesz és a MIÉP megpróbálta választási vereségét győzelemmé magyarázni - fogalmazott a pártelnök.

Felhívta a figyelmet arra, 1990 óta soha ennyien nem szavaztak még a győztes pártra, mint most, hiszen az MSZP-re összesen 2 millió 361 ezren adták voksukat.

Elvárják a bűnösök felelősségre vonását

Kovács László felszólította a Fideszt: hagyják abba, hogy saját önző pártpolitikai érdekeiknek rendelik alá az ország érdekeit, ne osztogassák az állami vagyont és ne semmisítsenek meg rájuk nézve terhelő adatokat tartalmazó dokumentumokat.

A pártelnök azt ígérte, kivizsgálnak minden döntést, amely a választások első fordulója után született, megsemmisítik a törvénytelen szerződéseket, az igazságszolgáltatástól pedig azt várják, hogy felelősségre vonja a bűnösöket.

Arra is felszólította a kormányt, hogy ne vállaljon újabb és újabb kötelezettségeket, amelyek teljesítésére már nincs módja, így az a következő kabinetet terheli.

Hozzáfűzte: a Fidesznek már nincs joga saját programja megvalósításának folytatására, mert a választók a kormányváltás mellett döntöttek.

Az ellenzék ellenőrizhet

Kovács László kiemelte: az MSZP nem fél attól, hogy az ellenzék ellenőrizze a parlamenti munkát és a kormányt, hiszen ez alkotmányos lehetősége, ezért minden demokratikus eszközt biztosítanak ehhez.

Szavai szerint arra viszont nem kap lehetőséget a majdani ellenzék, hogy akadályozza a kormányzati munkát, megkérdőjelezze az új kormány legitimitását és elbizonytalanítsa a választókat.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a köztársasági elnök nem hallgathat abban az esetben, ha a Fidesz az emberek utcára vitelével a politikai stabilitást akarja megingatni.

Nem kell népi kezdeményezés

Kovács László nem tartja indokoltnak a választási eljárásról szóló törvény módosítására irányuló népi kezdeményezést, mert ennek napirendre vételére lehetőség van az Országgyűlésben is. Ezzel összefüggésben azt ígérte, az MSZP-nek nem lesz fegyvere az, hogy minden ellenzéki beadványt gondolkodás nélkül elutasít.

Álláspontja szerint a népi kezdeményezés sokkal inkább a hangulat felkorbácsolását, a választási eredmény megkérdőjelezését és a választók elbizonytalanítását szolgálja.

A pártelnök hangsúlyozta: azt szeretnék, ha béke és nyugalom lenne az országban és a másik oldalra szavazókkal együtt akarják szebbé, boldogabbá tenni hazánkat.

Kovács László beszámolt arról is, hogy az MSZP-frakció hétfőn tartja alakuló ülését, ahol megválasztják a képviselőcsoport új vezetőjét, kijelölik a parlamenti tisztségviselőket és elfogadnak egy megújított szervezeti és működési szabályzatot a fegyelmezettebb frakciómunka érdekében.

Mint mondta, megtervezik az új kormány első száz napjára ígért intézkedésekhez szükséges előterjesztések elkészítési és benyújtási rendjét. A pártelnök megfogalmazása szerint azzal számolnak, hogy az Országgyűlés május 15-i alakuló ülésén a köztársasági elnök Medgyessy Pétert bízza meg a kormányalakítással, majd május végére a koalíciós tárgyalások befejezését követően megalakulhat az új kabinet.

A Fidesz az emberek nyugalmát félti
Magyarország nyugodt, békés polgári demokrácia, ahol a választásokon parlamenti többséget elérő pártok nem kaptak felhatalmazást arra, hogy fenyegetőzzenek - olvasható a Fidesz Országos Választmánya elnökének közleményében. Várhegyi Attila megfogalmazása szerint az ilyen megnyilvánulások veszélyeztetik az emberek nyugalmát, amit a Fidesz - Magyar Polgári Párt kötelességének tart megvédeni. "Nem tudni, hogy Kovács László milyen törvénytelenségekről beszél. Lehet, hogy négy évvel ezelőtt ilyenek történtek, de a polgári kormány sem az elmúlt négy évben, sem pedig a választások óta ilyet nem tett" - fogalmaz Várhegyi Attila. Hozzáteszi: most is csak azt teszi, ami a feladata: végzi a dolgát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!