Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács: felülvizsgáljuk a kormány döntéseit

2002.05.05. 14:26
Kovács László szocialista pártelnök vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: kivizsgálnak minden döntést, amely a választások első fordulója után született, megsemmisítik a törvénytelen szerződéseket, az igazságszolgáltatástól pedig azt várják, hogy felelősségre vonja a bűnösöket.
Kovács László pártelnök szerint a társadalom, az ország és a nemzet érdeke a zökkenőmentes kormányátadás, az új kabinet mielőbbi megalakulása, Magyarország nemzetközi kapcsolatai sérüléseinek kijavítása, valamint az európai uniós csatlakozási tárgyalások időveszteség nélküli folytatása.

A politikus sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki amiatt, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Választási Bizottság a választók akaratát kifejező eredményt hagyta jóvá. Így lezárult az a két hete tartó huzavona, illetve bizonytalanság, amelyben a Fidesz és a MIÉP megpróbálta választási vereségét győzelemmé magyarázni - fogalmazott a pártelnök.

Felhívta a figyelmet arra, 1990 óta soha ennyien nem szavaztak még a győztes pártra, mint most, hiszen az MSZP-re összesen 2 millió 361 ezren adták voksukat.

Elvárják a bűnösök felelősségre vonását

Kovács László felszólította a Fideszt: hagyják abba, hogy saját önző pártpolitikai érdekeiknek rendelik alá az ország érdekeit, ne osztogassák az állami vagyont és ne semmisítsenek meg rájuk nézve terhelő adatokat tartalmazó dokumentumokat.

A pártelnök azt ígérte, kivizsgálnak minden döntést, amely a választások első fordulója után született, megsemmisítik a törvénytelen szerződéseket, az igazságszolgáltatástól pedig azt várják, hogy felelősségre vonja a bűnösöket.

Arra is felszólította a kormányt, hogy ne vállaljon újabb és újabb kötelezettségeket, amelyek teljesítésére már nincs módja, így az a következő kabinetet terheli.

Hozzáfűzte: a Fidesznek már nincs joga saját programja megvalósításának folytatására, mert a választók a kormányváltás mellett döntöttek.

Az ellenzék ellenőrizhet

Kovács László kiemelte: az MSZP nem fél attól, hogy az ellenzék ellenőrizze a parlamenti munkát és a kormányt, hiszen ez alkotmányos lehetősége, ezért minden demokratikus eszközt biztosítanak ehhez.

Szavai szerint arra viszont nem kap lehetőséget a majdani ellenzék, hogy akadályozza a kormányzati munkát, megkérdőjelezze az új kormány legitimitását és elbizonytalanítsa a választókat.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a köztársasági elnök nem hallgathat abban az esetben, ha a Fidesz az emberek utcára vitelével a politikai stabilitást akarja megingatni.

Nem kell népi kezdeményezés

Kovács László nem tartja indokoltnak a választási eljárásról szóló törvény módosítására irányuló népi kezdeményezést, mert ennek napirendre vételére lehetőség van az Országgyűlésben is. Ezzel összefüggésben azt ígérte, az MSZP-nek nem lesz fegyvere az, hogy minden ellenzéki beadványt gondolkodás nélkül elutasít.

Álláspontja szerint a népi kezdeményezés sokkal inkább a hangulat felkorbácsolását, a választási eredmény megkérdőjelezését és a választók elbizonytalanítását szolgálja.

A pártelnök hangsúlyozta: azt szeretnék, ha béke és nyugalom lenne az országban és a másik oldalra szavazókkal együtt akarják szebbé, boldogabbá tenni hazánkat.

Kovács László beszámolt arról is, hogy az MSZP-frakció hétfőn tartja alakuló ülését, ahol megválasztják a képviselőcsoport új vezetőjét, kijelölik a parlamenti tisztségviselőket és elfogadnak egy megújított szervezeti és működési szabályzatot a fegyelmezettebb frakciómunka érdekében.

Mint mondta, megtervezik az új kormány első száz napjára ígért intézkedésekhez szükséges előterjesztések elkészítési és benyújtási rendjét. A pártelnök megfogalmazása szerint azzal számolnak, hogy az Országgyűlés május 15-i alakuló ülésén a köztársasági elnök Medgyessy Pétert bízza meg a kormányalakítással, majd május végére a koalíciós tárgyalások befejezését követően megalakulhat az új kabinet.

A Fidesz az emberek nyugalmát félti
Magyarország nyugodt, békés polgári demokrácia, ahol a választásokon parlamenti többséget elérő pártok nem kaptak felhatalmazást arra, hogy fenyegetőzzenek - olvasható a Fidesz Országos Választmánya elnökének közleményében. Várhegyi Attila megfogalmazása szerint az ilyen megnyilvánulások veszélyeztetik az emberek nyugalmát, amit a Fidesz - Magyar Polgári Párt kötelességének tart megvédeni. "Nem tudni, hogy Kovács László milyen törvénytelenségekről beszél. Lehet, hogy négy évvel ezelőtt ilyenek történtek, de a polgári kormány sem az elmúlt négy évben, sem pedig a választások óta ilyet nem tett" - fogalmaz Várhegyi Attila. Hozzáteszi: most is csak azt teszi, ami a feladata: végzi a dolgát.