Piroska
3 °C
4 °C

Kövér azt sem hiszi el az MSZP-seknek, amit kérdeznek

2008.04.25. 16:35
Kövér László élesen bírálta pénteki tájékoztatóján a szocialistákat, tényként kezelve, hogy Kapolyi László megbízásából adatokat gyűjtöttek Simicska Lajosról és Orbán Viktorról. A fideszes választmányi elnök szerint "senkiházi Kellererk, Kapolyik és Gyurcsányok nem tudják megfélemlíteni őket".

A Fidesz úgy látja, hogy a "bolsevista hatalomgyakorlás" a végjátékához kezd közeledni, "politikai gyilkosságokon és a nyílt politikai erőszakon kívül már mindent kipróbáltak a politikai ellenfeleken és az egyszerű, vétlen állampolgárokon" - jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kövér László mindezt annak kapcsán közölte, hogy a Magyar Nemzet című napilap szerint Keller László egykori közpénzügyi államtitkár, illetve Kapolyi László szocialista parlamenti képviselő állt azon magánnyomozói szerződés mögött, amely a lap állításai szerint Orbán Viktor leköszönt kormányfő, Simicska Lajos egykori APEH-elnök és Kalmár István, a Magyar Posta volt vezérigazgatója elleni terhelő adatok gyűjtésére irányult.

A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy a Kiss Péter kancelláriaminiszter által indított belső vizsgálatot elegendőnek tartja-e, azt válaszolta: "Kiss Péter ugyanannak a bolsevik brancsnak a része, mint Keller László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és az összes többi." Hozzátette: a maga részéről azt sem hiszi el, amit kérdeznek. Kövér László szerint nem kell vizsgálat, az eddigiek is mindig csak azt szolgálták, hogy megállapítsák, nincs is felelős.

Megjegyezte: hogy Gyurcsány Ferenc Medgyessy Péter tanácsadójaként "mint ötletgazda ott sündörgött, az akkori kormányfő mellett". Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ebben az ügyben Gyurcsány Ferenc értelmi szerző-e - tette fel a kérdést. Az ellenzéki politikus kíváncsi arra, a következő Gyurcsány Ferenc "önvallomásban" olvasható lesz-e az a történet, miként tanácsolta Kapolyi Lászlónak vagy Keller Lászlónak, hogy magáncéget kell felbérelni arra, amit akkor az állami nemzetbiztonsági szolgálatok nem mertek, nem tudtak ellátni.

Kövér László szerint arra a kérdésre is megvan az egyértelmű és világos válasz, "lesz-e a bolsevik kutyából demokratikus szalonna. Ennek az ügynek a fényében nyugodtan, bátran kijelenthetjük, hogy nem lesz" - fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben Keller László közpénzügyi államtitkárként mintegy negyven büntetőeljárást kezdeményezett, "közpénzen folytatott politikai értelemben sikertelen boszorkányüldözést." Ezek közül ötöt kiemelve elmondta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, vagy a bírósági eljárást.

A választmányi elnök úgy látja, az elmúlt hat év elegendő volt arra, hogy a másik oldal megtanulja: "velünk ezekkel a módszerekkel nem lehet operálni, bennünket nem lehet megzsarolni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni". Hozzátette: jobban bíznak a demokráciában, az emberek többségének hasonló meggyőződésében, mintsem "senkiházi Kellerek és Kapolyik, Gyurcsányok és egyéb tettestársaik meg tudnának bennünket félemlíteni."

Kövér László értékelése szerint a dolgok abba az irányba haladnak, hogy már nem lehetünk biztosak abban, a nemzetbiztonsági szolgálatok ugyanezt a munkát ne végeznék el állami keretek között. Megjegyezte: mindahhoz, hogy ez a "rémuralom" véget érjen, politikai fordulatra van szükség, távozniuk kell a hatalomból és a közélet közeléből azoknak, akik becsapták az embereket és méltatlanul viselik a köztisztségeket.

Kérdésre válaszolva a fideszes vezető azt mondta, egy normális országban azt kellett volna mondania, hogy meg van győződve arról, a miniszterelnök, az MSZP elnöke nem tudott arról, mit tesznek az MSZP tagjai vagy az MSZP-hez kötődő politikusok a háttérben. Ebben a helyzetben fel sem kellett volna őket szólítani, és másnap Keller László már nem államtitkára ennek a kormánynak, Kapolyi László pedig nem lenne parlamenti képviselő - tette hozzá.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az MTI kérdésére pénteken Celldömölkön azt mondta: "Kövér László korábbi kijelentéseivel is megmutatta a Fidesz arcának rosszabbik felét, (...) mai megfogalmazásaival pedig ismét erre az arcra hívta fel a figyelmet".

A kancelláriaminiszter szavai szerint nagyon helyénvaló, ha Kövér László és a Fidesz vezetői bíznak a demokráciában, így a jövőben remélhetőleg nem fordul elő olyan eset, mint például a parlament háromhetes működtetése, vagy az önkormányzatokban a Jobbikkal való együttműködés, amikor a Fidesz "hatalmi pozícióinak előtérbe helyezése fölötte állt a demokratikus intézményrendszer erősítése szándékának".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!