Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér azt sem hiszi el az MSZP-seknek, amit kérdeznek

2008.04.25. 16:35
Kövér László élesen bírálta pénteki tájékoztatóján a szocialistákat, tényként kezelve, hogy Kapolyi László megbízásából adatokat gyűjtöttek Simicska Lajosról és Orbán Viktorról. A fideszes választmányi elnök szerint "senkiházi Kellererk, Kapolyik és Gyurcsányok nem tudják megfélemlíteni őket".

A Fidesz úgy látja, hogy a "bolsevista hatalomgyakorlás" a végjátékához kezd közeledni, "politikai gyilkosságokon és a nyílt politikai erőszakon kívül már mindent kipróbáltak a politikai ellenfeleken és az egyszerű, vétlen állampolgárokon" - jelentette ki Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kövér László mindezt annak kapcsán közölte, hogy a Magyar Nemzet című napilap szerint Keller László egykori közpénzügyi államtitkár, illetve Kapolyi László szocialista parlamenti képviselő állt azon magánnyomozói szerződés mögött, amely a lap állításai szerint Orbán Viktor leköszönt kormányfő, Simicska Lajos egykori APEH-elnök és Kalmár István, a Magyar Posta volt vezérigazgatója elleni terhelő adatok gyűjtésére irányult.

A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy a Kiss Péter kancelláriaminiszter által indított belső vizsgálatot elegendőnek tartja-e, azt válaszolta: "Kiss Péter ugyanannak a bolsevik brancsnak a része, mint Keller László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és az összes többi." Hozzátette: a maga részéről azt sem hiszi el, amit kérdeznek. Kövér László szerint nem kell vizsgálat, az eddigiek is mindig csak azt szolgálták, hogy megállapítsák, nincs is felelős.

Megjegyezte: hogy Gyurcsány Ferenc Medgyessy Péter tanácsadójaként "mint ötletgazda ott sündörgött, az akkori kormányfő mellett". Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ebben az ügyben Gyurcsány Ferenc értelmi szerző-e - tette fel a kérdést. Az ellenzéki politikus kíváncsi arra, a következő Gyurcsány Ferenc "önvallomásban" olvasható lesz-e az a történet, miként tanácsolta Kapolyi Lászlónak vagy Keller Lászlónak, hogy magáncéget kell felbérelni arra, amit akkor az állami nemzetbiztonsági szolgálatok nem mertek, nem tudtak ellátni.

Kövér László szerint arra a kérdésre is megvan az egyértelmű és világos válasz, "lesz-e a bolsevik kutyából demokratikus szalonna. Ennek az ügynek a fényében nyugodtan, bátran kijelenthetjük, hogy nem lesz" - fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben Keller László közpénzügyi államtitkárként mintegy negyven büntetőeljárást kezdeményezett, "közpénzen folytatott politikai értelemben sikertelen boszorkányüldözést." Ezek közül ötöt kiemelve elmondta, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, vagy a bírósági eljárást.

A választmányi elnök úgy látja, az elmúlt hat év elegendő volt arra, hogy a másik oldal megtanulja: "velünk ezekkel a módszerekkel nem lehet operálni, bennünket nem lehet megzsarolni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni". Hozzátette: jobban bíznak a demokráciában, az emberek többségének hasonló meggyőződésében, mintsem "senkiházi Kellerek és Kapolyik, Gyurcsányok és egyéb tettestársaik meg tudnának bennünket félemlíteni."

Kövér László értékelése szerint a dolgok abba az irányba haladnak, hogy már nem lehetünk biztosak abban, a nemzetbiztonsági szolgálatok ugyanezt a munkát ne végeznék el állami keretek között. Megjegyezte: mindahhoz, hogy ez a "rémuralom" véget érjen, politikai fordulatra van szükség, távozniuk kell a hatalomból és a közélet közeléből azoknak, akik becsapták az embereket és méltatlanul viselik a köztisztségeket.

Kérdésre válaszolva a fideszes vezető azt mondta, egy normális országban azt kellett volna mondania, hogy meg van győződve arról, a miniszterelnök, az MSZP elnöke nem tudott arról, mit tesznek az MSZP tagjai vagy az MSZP-hez kötődő politikusok a háttérben. Ebben a helyzetben fel sem kellett volna őket szólítani, és másnap Keller László már nem államtitkára ennek a kormánynak, Kapolyi László pedig nem lenne parlamenti képviselő - tette hozzá.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az MTI kérdésére pénteken Celldömölkön azt mondta: "Kövér László korábbi kijelentéseivel is megmutatta a Fidesz arcának rosszabbik felét, (...) mai megfogalmazásaival pedig ismét erre az arcra hívta fel a figyelmet".

A kancelláriaminiszter szavai szerint nagyon helyénvaló, ha Kövér László és a Fidesz vezetői bíznak a demokráciában, így a jövőben remélhetőleg nem fordul elő olyan eset, mint például a parlament háromhetes működtetése, vagy az önkormányzatokban a Jobbikkal való együttműködés, amikor a Fidesz "hatalmi pozícióinak előtérbe helyezése fölötte állt a demokratikus intézményrendszer erősítése szándékának".