Mátyás
-6 °C
1 °C

Rogánék kivonnák Kövért a forgalomból

2005.10.07. 10:32
Az Index információi szerint a Fidesz kampánystábja megpróbálta kiiktatni a párt kommunikációs stratégiájára állandó veszélyt jelentő Kövér László nyilvános szerepléseit, Orbán Viktor azonban kitart régi harcostársa mellett.

Úgy tudjuk, a Rogán Antal vezetése alatt álló fideszes kampánystáb az elmúlt hetekben kísérletet tett arra, hogy az elnökség által elfogadott kommunikációs stratégiára rendszerint nagyívben tevő Kövér Lászlót kivonja a forgalomból.

Potenciális forrás

A kampányfőnök azért foglalkozott az országos választmányi elnök visszavonásának gondolatával, mert Kövér - a tőle megszokott drasztikus stílusban megfogalmazott - kijelentései az utóbbi időben többször keltettek országos sajtóvisszhangot.

A nyár végén és szeptemberben Kövér többek között lehazaárulózta Horn Gyulát, MSZP-s méregkeverőket emlegetett, és gyakorlatilag minden fórumon lebolsevikozta a jelenlegi kormányt. A választási felkészülésért felelős stáb viszont attól tart, hogy az egykori titokminiszter ismét túllő a célon, és keresztezi a kampányterveket.

Ismert, hogy a 2002-es választások hajrájában Kövér egyik nyilvános szereplése az egész párt támogatottságára jelentős befolyással volt. Az akkori kormány tevékenységével elégedetlenkedőknek kötelet ajánló békéscsabai beszéd több hétre elegendő muníciót adott az ellenzék kezébe. A drasztikus "javaslatra" alapozva az MSZP nagyszabású köztéri tiltakozó demonstrációt szervezett, és a többezres tüntetés mellett tévészpot is készült a köteles utalásból.

Járja az országot

Tény, hogy a hivatalos Fidesz-programokon újabban nem nagyon jut szerep a párt menetrendszerűen komcsizó megmondóemberének. A hírek szerint azonban a stratégiai szempontok ellenére Orbán Viktor pártelnök nem volt hajlandó megfontolni a régi harcostárs teljes letiltását. Így Kövér továbbra is járja az ország kisebb-nagyobb településeit, ahol főként a helyi polgári körök és a különböző jobboldali szervezetek meghívásának tesz eleget. Ebben a körben a kompromisszumok nélkül beszélő választmányi elnök népszerűsége továbbra is törtetlen.

Megtennék megint

Kövér legutóbb csütörtökön egy kőszegi lakossági fórumon tett olyan kijelentéseket, hogy Magyarországon jelenleg "maffiotikus politikai garnitúra bitorolja a kormányzati pozíciókat". "Gigantikus sátáni erők" ellen kell küzdeniük - mondta a rendezvény hallgatóinak. "Higgyük el, hogy mögöttünk, velünk is vannak olyan erők, amelyeket szintén nem látnak ők át, ilyen értelemben a mérkőzés döntetlenről indul, sőt mi vagyunk előnyben" - tette hozzá Kövér László.

A fideszes politikus korábban egy szegedi polgári körös fórumon gyalázta a szocialistákat. Kövér nagy tapsot kapott, amikor kijelentette: "ezek bolsik voltak, azok maradtak, azok is lesznek függetlenül a látszólagos generációváltásoktól", sőt szerinte az alkalmazott módszerek sem változtak az elmúlt 90 évben. A választmányi elnök azt tartotta szerencsének, hogy most már "az Európai Unió által diktált, illetve garantált jogállamiság véd meg bennünket attól, hogy ne tehessék meg velünk azt, amit megtettek a felmenőinkkel".