Ilona
17 °C
33 °C

Közleményháború

2003.09.04. 23:56
Nyilatokzatokban, közleményekben és sajtótájékoztatókon tagadják vagy cáfolják egymás nyiltakozatait és közleményeit a K&H brókercége körül kialakult botrány érintettjei, szóba hozottjai és a politikai erők.
"Egyre több információ bizonyítja, hogy a szocialisták érintettek a K&H-brókerbotrányban" - mondta Demeter Ervin csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Demeter kérdez

Demeter Ervin a Figyelő című gazdasági hetilap írására hivatkozott, amely szerint a brókerügyben érintett Britton Kft. mögött a nagypolitika áll, és a Fidesz szeretné, ha a szocialista párt elnöke egyértelmű választ adna arra a kérdésre, hogy Kulcsár Attila, illetve a K&H Bank brókercége támogatta-e az MSZP kampányát.

Demeter Medgyessy Pétertől azt szeretné megtudni, hogy kapcsolatban állt-e a Britton Kft.-vel. Puch Lászlóval, az MSZP pénztárnokával kapcsolatban azt kérdezte: milyen kapcsolatban áll a céggel, hiszen autóját állítólag a kft.-től kapta.

Demeter Ervin további kérdései: "Melyik kormánytag áll közvetlen kapcsolatban Kulcsár Attilával és a Britton Kft. amerikai anyacégével?", illetve a kormányfő nem tartja-e furcsának, hogy a Britton Kft. éppen a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségéről döntő szocialista kongresszus után jelent meg az üzleti életben?

Gál J.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, a kormány, annak egyetlen tagja sem érintett a K&H bankcsoporthoz kötődő, bűncselekmény gyanújára okot adó ügyletekben. "Medgyessy Péter soha, semmilyen kapcsolatban nem állt a Britton Kft.-vel" - jelentette ki.

"Demeter Ervin tehát hazudott", és folytatja próbálkozásait, hogy gyanúba keverje a kormányt. "Politikai ügyet kíván kreálni egy köztörvényes bűntettből, ezért hátráltatja a hatóságok munkáját, vagyis politikai védelmet ad a köztörvényes bűntett gyanúsítottjainak - fogalmazott a kormányszóvivő. - A kormány az igazság kiderítésében érdekelt, ezen az úton végig fog menni, még akkor is, ha a Fidesz politikusai megpróbálják ebben hátráltatni."

Az MSZP-elnökség perel

Az MSZP elnöksége csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolta, hogy a párt bármilyen módon érintett lenne a K&H brókercégének ügyében, és beperli az alaptalanul rágalmazókat.

"A Fidesz politikai paravánt próbál emelni a saját kormányzása idején elkövetett gazdasági bűncselekmények eltakarása érdekében, ezzel meg kívánja akadályozni az autópálya-építésre elherdált közpénzek útjának felfedését. A Fidesz rágalomhadjáratával igyekszik politikai védelemben részesíteni a köztörvényes ügyek gyanúsítottjait" - fogalmaz a közlemény.

A szocialista párt elnöksége bejelentette, hogy az MSZP rágalmazásért beperli Demeter Ervint, Rogán Antalt "és mindazokat, akik a párt jó hírét alaptalanul bemocskolják".

A szocialista frakció is kérdez

A szocialista frakció ezután jelentette be, hogy képviselői kérdést tesznek fel a legfőbb ügyésznek arról, mi az oka, hogy eddig nem gyanúsították meg a Kulcsár Attila körüli bűncselekmények többi résztvevőjét. A közlemény szerint a képviselők meg akarják tudakolni, valóban feltételezi-e az ügyészség, hogy magányos elkövetőről van szó? "Ha nem így van, ki vagy mi akadályozza az eljárás gyors, még a bizonyítékok elenyészése előtti lefolytatását?" - fogalmazott a frakció.

A képviselőcsoport tagjait az is érdekli, miként teljesíti az ügyben az ügyészség a rá vonatkozó törvénynek azt a rendelkezését, hogy "kellő időben köteles megtenni a törvényben meghatározott intézkedéseket"?

A Brittonon keresztül nem

A Britton Kft. neve a Pannonplastban szerzett részesedésekor merült fel. A tulajdonszerzés módját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kifogásolta, ezért a céget hatmillió forintra büntette. Kerék Csaba, a cég vezetője az [origo] hírportálnak adott interjúban azt állította, sem Medgyessy Péter, sem más kormánypolitikus nem áll a cégcsoport hátterében, a Britton Magyarország nem MSZP-közeli vállalkozói csoport, elképzelhetetlen, hogy az MSZP-t rajtuk keresztül eléri a brókerügy.

Kerék Csaba egy adásvételi szerződés adataival bizonyította, hogy tőlük egy másik, nem ismert személy vette meg azt a gépkocsit, amelyről azt állítják, hogy ők adták Puch Lászlónak, az MSZP pénztárnokának. Ugyanakkor elismerte, hogy volt "személyes viszonya" Kulcsár Attilával, és volt üzleti kapcsolatuk is.

A Britton Capital and Consulting Kft. is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tudatja, hogy a társaság és Magyarországon bejegyzett vállalatai gazdasági tevékenységüket mindig a politikától és a politika világától teljesen függetlenül, a gazdasági és gazdálkodási törvényeknek megfelelően végezték, így a cég egyetlen vállalkozása és üzlete sem szolgált politikai vagy politikusi célokat. A társaság "egyetlen egy esetben sem utalt a Magyar Nemzetben megjelölt cégeknek semmilyen pénzt, tehát ez a megjegyzés kifejezetten megalapozatlan, hamis".

A Britton szerint a Magyar Nemzet, illetve a Figyelő cikkeiben felsorolt események és kapcsolatok értékelése és összefüggésbe állítása minden tényleges alapot nélkülöz. A kft. "visszautasítja a gazdálkodásával kapcsolatos politikai vádakat, munkáját a jövőben is úgy szervezi, hogy az független legyen bármelyik politikai csoportosulástól" - hangsúlyozta a cég.

Csillag vizsgálóbiztost nevez ki

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön vizsgálóbiztosnak nevezte ki Bodnár Zoltánt, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatóját, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel. A tárca közleménye szerint Bodnár Zoltán feladata az, hogy feltárja, milyen összefüggés van az elozo kormányzati ciklusban közbeszerzés nélkül folyt autópálya-építések, az ezt végző cégek és a K&H bankcsoportnál történt bűcselekmény gyanújára okot adó ügyletek között. "A vizsgálóbiztos a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárásra kapott megbízást, munkájáról jelentést tesz a gazdasági és közlekedési miniszternek" - közölte a minisztérium.