Olivér
4 °C
8 °C

Közleményháború

2003.09.04. 23:56
Nyilatokzatokban, közleményekben és sajtótájékoztatókon tagadják vagy cáfolják egymás nyiltakozatait és közleményeit a K&H brókercége körül kialakult botrány érintettjei, szóba hozottjai és a politikai erők.
"Egyre több információ bizonyítja, hogy a szocialisták érintettek a K&H-brókerbotrányban" - mondta Demeter Ervin csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Demeter kérdez

Demeter Ervin a Figyelő című gazdasági hetilap írására hivatkozott, amely szerint a brókerügyben érintett Britton Kft. mögött a nagypolitika áll, és a Fidesz szeretné, ha a szocialista párt elnöke egyértelmű választ adna arra a kérdésre, hogy Kulcsár Attila, illetve a K&H Bank brókercége támogatta-e az MSZP kampányát.

Demeter Medgyessy Pétertől azt szeretné megtudni, hogy kapcsolatban állt-e a Britton Kft.-vel. Puch Lászlóval, az MSZP pénztárnokával kapcsolatban azt kérdezte: milyen kapcsolatban áll a céggel, hiszen autóját állítólag a kft.-től kapta.

Demeter Ervin további kérdései: "Melyik kormánytag áll közvetlen kapcsolatban Kulcsár Attilával és a Britton Kft. amerikai anyacégével?", illetve a kormányfő nem tartja-e furcsának, hogy a Britton Kft. éppen a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségéről döntő szocialista kongresszus után jelent meg az üzleti életben?

Gál J.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, a kormány, annak egyetlen tagja sem érintett a K&H bankcsoporthoz kötődő, bűncselekmény gyanújára okot adó ügyletekben. "Medgyessy Péter soha, semmilyen kapcsolatban nem állt a Britton Kft.-vel" - jelentette ki.

"Demeter Ervin tehát hazudott", és folytatja próbálkozásait, hogy gyanúba keverje a kormányt. "Politikai ügyet kíván kreálni egy köztörvényes bűntettből, ezért hátráltatja a hatóságok munkáját, vagyis politikai védelmet ad a köztörvényes bűntett gyanúsítottjainak - fogalmazott a kormányszóvivő. - A kormány az igazság kiderítésében érdekelt, ezen az úton végig fog menni, még akkor is, ha a Fidesz politikusai megpróbálják ebben hátráltatni."

Az MSZP-elnökség perel

Az MSZP elnöksége csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolta, hogy a párt bármilyen módon érintett lenne a K&H brókercégének ügyében, és beperli az alaptalanul rágalmazókat.

"A Fidesz politikai paravánt próbál emelni a saját kormányzása idején elkövetett gazdasági bűncselekmények eltakarása érdekében, ezzel meg kívánja akadályozni az autópálya-építésre elherdált közpénzek útjának felfedését. A Fidesz rágalomhadjáratával igyekszik politikai védelemben részesíteni a köztörvényes ügyek gyanúsítottjait" - fogalmaz a közlemény.

A szocialista párt elnöksége bejelentette, hogy az MSZP rágalmazásért beperli Demeter Ervint, Rogán Antalt "és mindazokat, akik a párt jó hírét alaptalanul bemocskolják".

A szocialista frakció is kérdez

A szocialista frakció ezután jelentette be, hogy képviselői kérdést tesznek fel a legfőbb ügyésznek arról, mi az oka, hogy eddig nem gyanúsították meg a Kulcsár Attila körüli bűncselekmények többi résztvevőjét. A közlemény szerint a képviselők meg akarják tudakolni, valóban feltételezi-e az ügyészség, hogy magányos elkövetőről van szó? "Ha nem így van, ki vagy mi akadályozza az eljárás gyors, még a bizonyítékok elenyészése előtti lefolytatását?" - fogalmazott a frakció.

A képviselőcsoport tagjait az is érdekli, miként teljesíti az ügyben az ügyészség a rá vonatkozó törvénynek azt a rendelkezését, hogy "kellő időben köteles megtenni a törvényben meghatározott intézkedéseket"?

A Brittonon keresztül nem

A Britton Kft. neve a Pannonplastban szerzett részesedésekor merült fel. A tulajdonszerzés módját a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kifogásolta, ezért a céget hatmillió forintra büntette. Kerék Csaba, a cég vezetője az [origo] hírportálnak adott interjúban azt állította, sem Medgyessy Péter, sem más kormánypolitikus nem áll a cégcsoport hátterében, a Britton Magyarország nem MSZP-közeli vállalkozói csoport, elképzelhetetlen, hogy az MSZP-t rajtuk keresztül eléri a brókerügy.

Kerék Csaba egy adásvételi szerződés adataival bizonyította, hogy tőlük egy másik, nem ismert személy vette meg azt a gépkocsit, amelyről azt állítják, hogy ők adták Puch Lászlónak, az MSZP pénztárnokának. Ugyanakkor elismerte, hogy volt "személyes viszonya" Kulcsár Attilával, és volt üzleti kapcsolatuk is.

A Britton Capital and Consulting Kft. is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben tudatja, hogy a társaság és Magyarországon bejegyzett vállalatai gazdasági tevékenységüket mindig a politikától és a politika világától teljesen függetlenül, a gazdasági és gazdálkodási törvényeknek megfelelően végezték, így a cég egyetlen vállalkozása és üzlete sem szolgált politikai vagy politikusi célokat. A társaság "egyetlen egy esetben sem utalt a Magyar Nemzetben megjelölt cégeknek semmilyen pénzt, tehát ez a megjegyzés kifejezetten megalapozatlan, hamis".

A Britton szerint a Magyar Nemzet, illetve a Figyelő cikkeiben felsorolt események és kapcsolatok értékelése és összefüggésbe állítása minden tényleges alapot nélkülöz. A kft. "visszautasítja a gazdálkodásával kapcsolatos politikai vádakat, munkáját a jövőben is úgy szervezi, hogy az független legyen bármelyik politikai csoportosulástól" - hangsúlyozta a cég.

Csillag vizsgálóbiztost nevez ki

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön vizsgálóbiztosnak nevezte ki Bodnár Zoltánt, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatóját, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel. A tárca közleménye szerint Bodnár Zoltán feladata az, hogy feltárja, milyen összefüggés van az elozo kormányzati ciklusban közbeszerzés nélkül folyt autópálya-építések, az ezt végző cégek és a K&H bankcsoportnál történt bűcselekmény gyanújára okot adó ügyletek között. "A vizsgálóbiztos a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárásra kapott megbízást, munkájáról jelentést tesz a gazdasági és közlekedési miniszternek" - közölte a minisztérium.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?