Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Államfőválasztás: Gyurcsány ellép Szili Katalin mellől?

2005.06.04. 14:19
A koalíciós válságtól ódzkodó Gyurcsány a Magyar Nemzet szerint - pártjával szembehelyezkedve - hétfőn készül bejelenteni, hogy az MSZP eláll Szili Katalin jelölésétől. A parlament fideszes alelnöke színvallásra szólította fel Gyurcsányt, a kormányszóvivő és Kuncze tagadta az értesülést. Hétfői frakcióértekezletén vitatja meg az SZDSZ, hogy tényleg tartózkodjon-e a szavazástól az államfőválasztáson, ha Szili Katalin és Sólyom László marad a két jelölt, mondta Mécs Imre, a párt képviselője.

Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelenti, hogy az MSZP eláll Szili Katalin támogatásától az államfőválasztáson, értesült a Magyar Nemzet.

MSZP-közeli forrásoktól a napilap úgy tudja, hogy Gyurcsány sosem tartozott Szili támogatói közé, pártja kifejezetten szembemegy vele Szili jelölésével. A meg nem nevezett nyilatkozók szerint a kormányfő nem akar megkockáztatni egy bizonytalan kimenetelű kormányválságot, ezért háttéralkut kötött a kisebbik kormánypárttal.

A Fidesz színvallásra szólítja fel Gyurcsányt

A Fidesz a hírre reagálva közölte, arra vár választ Gyurcsány Ferenctől, hogy a miniszterelnök támogatja-e Szili Katalin államfőjelölését, vagy meg akarja buktatni az MSZP jelöltjét. Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke szombaton felhívta a figyelmet: ezt a hírt Kuncze Gábor pártelnök szombaton megjelent interjújában nem cáfolta.

Deutsch úgy fogalmazott: ha Gyurcsány nem köti meg a háttéralkut az SZDSZ-szel, akkor elkerülheti, hogy az emberek azt gondolják, ő "egy mutyi-kormány mutyi-miniszterelnöke". Álláspontja szerint ugyanakkor régóta tudható, hogy a miniszterelnök meg akarja buktatni Szili Katalint, és ő az egyetlen, aki még nem fedte fel álláspontját.

Batiz és Kuncze cáfol

Batiz András kormányszóvivő "spekulációnak, rosszindulatú találgatásnak" minősítette Deutsch Tamás felvetését, és érdemben nem kívánta kommentálni.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök pártja országos tanácsán a következőket mondta a napilap értesüléseiről: "Ami a Magyar Nemzet elmúlt néhány hétbeli cikkeit illeti, azzal kapcsolatban összefoglalólag azt tudom mondani, hogy soha semmilyen állítása nem volt megalapozott, ez az állítás is nélkülöz persze minden alapot." Bővebben > > >

Mécs: az SZDSZ-nek nem szabad túlfeszíteni a húrt

Mécs Imre szabad demokrata képviselő szerint az elnökválasztás kérdésében nem szabad tovább feszíteni a húrt, és az SZDSZ parlamenti frakciójának részt kell vennie a szavazáson. Mécs a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton kifejtette: pártja a koalíciót és a választásokra felkészülést kockáztatja az államfőválasztástól való távolmaradással.

"A választópolgárok csóválják a fejüket (...), én úgy gondolom, nem szabad tovább feszíteni a húrt (...), elég volt, megmutattuk, hogy mi különbek vagyunk, megmutattuk, hogy hihetetlenül föl tudjuk nagyítani a mi befolyásunkat, de okosan, ésszel azt kell mondani, hogy ennyi volt, és lássátok, milyen hibát követtetek el, mármint a másik oldal, de nekünk ezt nem szabad tovább feszíteni" - mondta.

Az SZDSZ-frakció hétfőn a tagjaira kötelező döntést hozott, mely szerint ha a jelenlegi két jelölt - az MSZP által támogatott Szili Katalin, illetve az ellenzék által támogatott Sólyom László - közül lehet választani, nem vesznek részt a parlamenti szavazásban.

Kicsit sunyi

Mécs Imre a műsorvezető azon kérdésére, hogy a húsz SZDSZ-es frakciótagnak Szili Katalinra kell-e szavaznia, annyit mondott: részt kell venni a szavazáson. "Kicsit sunyinak tűnő megoldás, hogy azt mondjuk, hogy nem akarunk részt venni a döntésben (...), de ezzel eldöntjük, ki legyen az elnök, és a másik oldal jelöltjét támogatjuk" - tette hozzá.

Mécs Imre elmondta, hogy az államfőválasztás első napján, hétfő reggel frakcióértekezleten tárgyalják meg a kérdést a kisebbik kormánypárt képviselői.

Szili: Mindhárom fordulót végigcsináljuk

Szili Katalin szerint a köztársasági elnök megválasztásakor "olyan demokratikus választásra kerül sor, amelyen a képviselők lelkiismeretük szerint szavaznak majd. "Rendkívül megtisztelőnek tartom, hogy ennek a köztársaságnak a köztársaságielnök-jelöltje lehetek" - mondta az Országgyűlés elnöke Hajdúnánáson.

Kijelentette: "Mind a három fordulót végigcsináljuk."

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft