Aliz
6 °C
14 °C

Államfőválasztás: Gyurcsány ellép Szili Katalin mellől?

2005.06.04. 14:19
A koalíciós válságtól ódzkodó Gyurcsány a Magyar Nemzet szerint - pártjával szembehelyezkedve - hétfőn készül bejelenteni, hogy az MSZP eláll Szili Katalin jelölésétől. A parlament fideszes alelnöke színvallásra szólította fel Gyurcsányt, a kormányszóvivő és Kuncze tagadta az értesülést. Hétfői frakcióértekezletén vitatja meg az SZDSZ, hogy tényleg tartózkodjon-e a szavazástól az államfőválasztáson, ha Szili Katalin és Sólyom László marad a két jelölt, mondta Mécs Imre, a párt képviselője.

Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelenti, hogy az MSZP eláll Szili Katalin támogatásától az államfőválasztáson, értesült a Magyar Nemzet.

MSZP-közeli forrásoktól a napilap úgy tudja, hogy Gyurcsány sosem tartozott Szili támogatói közé, pártja kifejezetten szembemegy vele Szili jelölésével. A meg nem nevezett nyilatkozók szerint a kormányfő nem akar megkockáztatni egy bizonytalan kimenetelű kormányválságot, ezért háttéralkut kötött a kisebbik kormánypárttal.

A Fidesz színvallásra szólítja fel Gyurcsányt

A Fidesz a hírre reagálva közölte, arra vár választ Gyurcsány Ferenctől, hogy a miniszterelnök támogatja-e Szili Katalin államfőjelölését, vagy meg akarja buktatni az MSZP jelöltjét. Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke szombaton felhívta a figyelmet: ezt a hírt Kuncze Gábor pártelnök szombaton megjelent interjújában nem cáfolta.

Deutsch úgy fogalmazott: ha Gyurcsány nem köti meg a háttéralkut az SZDSZ-szel, akkor elkerülheti, hogy az emberek azt gondolják, ő "egy mutyi-kormány mutyi-miniszterelnöke". Álláspontja szerint ugyanakkor régóta tudható, hogy a miniszterelnök meg akarja buktatni Szili Katalint, és ő az egyetlen, aki még nem fedte fel álláspontját.

Batiz és Kuncze cáfol

Batiz András kormányszóvivő "spekulációnak, rosszindulatú találgatásnak" minősítette Deutsch Tamás felvetését, és érdemben nem kívánta kommentálni.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök pártja országos tanácsán a következőket mondta a napilap értesüléseiről: "Ami a Magyar Nemzet elmúlt néhány hétbeli cikkeit illeti, azzal kapcsolatban összefoglalólag azt tudom mondani, hogy soha semmilyen állítása nem volt megalapozott, ez az állítás is nélkülöz persze minden alapot." Bővebben > > >

Mécs: az SZDSZ-nek nem szabad túlfeszíteni a húrt

Mécs Imre szabad demokrata képviselő szerint az elnökválasztás kérdésében nem szabad tovább feszíteni a húrt, és az SZDSZ parlamenti frakciójának részt kell vennie a szavazáson. Mécs a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton kifejtette: pártja a koalíciót és a választásokra felkészülést kockáztatja az államfőválasztástól való távolmaradással.

"A választópolgárok csóválják a fejüket (...), én úgy gondolom, nem szabad tovább feszíteni a húrt (...), elég volt, megmutattuk, hogy mi különbek vagyunk, megmutattuk, hogy hihetetlenül föl tudjuk nagyítani a mi befolyásunkat, de okosan, ésszel azt kell mondani, hogy ennyi volt, és lássátok, milyen hibát követtetek el, mármint a másik oldal, de nekünk ezt nem szabad tovább feszíteni" - mondta.

Az SZDSZ-frakció hétfőn a tagjaira kötelező döntést hozott, mely szerint ha a jelenlegi két jelölt - az MSZP által támogatott Szili Katalin, illetve az ellenzék által támogatott Sólyom László - közül lehet választani, nem vesznek részt a parlamenti szavazásban.

Kicsit sunyi

Mécs Imre a műsorvezető azon kérdésére, hogy a húsz SZDSZ-es frakciótagnak Szili Katalinra kell-e szavaznia, annyit mondott: részt kell venni a szavazáson. "Kicsit sunyinak tűnő megoldás, hogy azt mondjuk, hogy nem akarunk részt venni a döntésben (...), de ezzel eldöntjük, ki legyen az elnök, és a másik oldal jelöltjét támogatjuk" - tette hozzá.

Mécs Imre elmondta, hogy az államfőválasztás első napján, hétfő reggel frakcióértekezleten tárgyalják meg a kérdést a kisebbik kormánypárt képviselői.

Szili: Mindhárom fordulót végigcsináljuk

Szili Katalin szerint a köztársasági elnök megválasztásakor "olyan demokratikus választásra kerül sor, amelyen a képviselők lelkiismeretük szerint szavaznak majd. "Rendkívül megtisztelőnek tartom, hogy ennek a köztársaságnak a köztársaságielnök-jelöltje lehetek" - mondta az Országgyűlés elnöke Hajdúnánáson.

Kijelentette: "Mind a három fordulót végigcsináljuk."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?