Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A közvélemény szerint a nácik veszélyesebbek mint a kommunisták

2004.10.06. 13:53
A magyar társadalom békéjét, a köznyugalmat sokkal jobban veszélyeztetik a szélsőjobboldali, neonáci eszmék, mint a szélsőbaloldali, kommunisták, derül ki a Marketing Centrum felméréséből. A telefonos háztartásban élők 78 százaléka hallott arról, hogy október 15-én a nyilas hatalomátvétel 60-ik évfordulóján megemlékező demonstrációt hirdettek a Terror házához, ám a demonstrációt szervező Magyar Jövő Csoport, illetve Bácsfi Diána neve csak a hívottak 64 százaléka számára hangzott ismerősen.
A telefonos háztartásban élők harmada szerint a szélsőjobboldali, neonáci eszmék nagymértékben veszélyeztetik a magyar társadalom békéjét, további 28 százalékuk szerint pedig ez a veszélyeztetés csak közepes mértékű. Azok aránya, akik szerint egyáltalán nem jelentenek veszélyt 15 százalék, azoké pedig, akik csak kis veszélyt látnak ebben, 19 százalék. A válaszadók 11 százaléka szerint nagy, 23 százalék szerint közepes, 21 százalék szerint pedig csak kis veszélyt jelentenek a szélsőbaloldali eszmék. Harminchat százalék gondolja úgy, hogy a szélsőbaloldaliak semekkora veszélyt nem jelentenek.

A véleményeket a pártorientáció, az életkor és a végzettség befolyásolja.

A véleményeket erősen befolyásolja a pártorientáció. Azok körében, akik "most vasárnap" inkább valamelyik ellenzéki pártra szavaznának, gyakorlatilag azonos a szélsőjobboldali, neonáci eszmék és a szélsőbaloldali, kommunista eszmék veszélyességének megítélése. A bizonytalanok viszont sokkal jelentősebbnek tartják a szélsőjobb társadalmi békét, a köznyugalmat veszélyeztető hatását, mint a szélsőbalét, a kormánypártiak pedig ez utóbbit hajlamosak egészen jelentéktelennek érezni.

A párorientáción túl a válaszadók életkora és iskolai végzettsége is befolyásolja az átlagokat. A diplomások mindkét szélsőség társadalmi békére, köznyugalomra gyakorolt hatását jelentéktelenebbnek érzik, mint az érettségi nélküliek. Az életkor emelkedésével növekszik a szélsőjobbtól való szorongás, miközben csökken a szélsőbaltól valóé. Az elezésből az is kiderül, hogy a nők jobban tartanak a szélsőjobbtól, mint a férfiak, ám a szélsőbal megítélésében nincs számottevő nemi különbség.

Sokan hallottak Bácsfiról és rendezvényéről

A Magyar Jövő Csoportról és annak vezetőjéről, Bácsfi Dianáról a telefonos háztartásban élők 64 százaléka hallott. Arról, hogy október 15-én a nyilas hatalomátvétel 60-ik évfordulóján megemlékező demonstrációt hirdettek a Terror Házához, a telefonos háztartásban élők 78 százaléka tud. A demonstráció híre tehát többeknél lépte át az ingerküszöböt, mint a demonstráció szervezőinek kiléte. A legtájékozottabbnak - minden más politikai hírhez hasonlóan - most is a budapestiek, a férfiak, a diplomások és a 60 évnél idősebbek bizonyultak.

A 18-29 éves korosztályt meglehetősen hidegen hagyta a készülődő hungarista demonstráció: mindössze 62 százalékuk hallott erről, Bácsfi Diána, illetve a Magyar Jövő Csoport neve pedig csak 43 százalékuk számára hangzott ismerősen. A demonstráció a hívottak 63 százalékát felháborítja, 30 százalékuk számára közömbös a dolog, 2 százalékuk pedig szimpatizál vele. A hiányzó 5 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A femlérés módszertana
A Marketing Centrum munkatársai 2004. szeptember 24-én és 25-én összesen 1004 interjút készítettek országszerte véletlenszerűen felhívott telefon-előfizetőkkel. Településnagyság és KSH régiók szerint lakosságarányosan kezdeményezték a hívásokat, azonban a telefonellátottság és a válaszadási hajlandóság egyenlőtlen eloszlása miatt a mintában felülreprezentáltak a diplomások és a politikai kérdések iránt az átlagosnál jobban érdeklődő középkorúak, miközben az érettségi nélküliek és a 18-29 évesek valós arányaiknál kisebb valószínűséggel kerültek bele a mintába.