Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szilvásy pénteken távozik

2007.06.14. 18:33
Az biztos, hogy Szilvásy Györgyöt Kiss Péter váltja a kancellária élén, de további változások is lehetnek a kormányban. Egyesek szerint Szilvásy Lamperth minisztériumát veheti át, mások szerint az önkormányzati miniszter pozíciói erősek. Az SZDSZ nem aggódik minisztereiért.

Várhatóan péntek délután jelenti be Gyurcsány Ferenc a kormányátalakítási döntéseit. A miniszterelnök pénteken délelőtt tájékoztatja a szocialista képviselőcsoport tagjait a minisztercserékről, majd minden bizonnyal ezt követően hozza nyilvánosságra az új miniszterek neveit.

Az már több napja biztossá vált, hogy távozik a kancellária éléről Szilvásy György, akit Kiss Péter munkaügyi miniszter vált posztján. Az ő helyettesítése azonban komoly találgatásokat váltott ki mind a pártban, mind a sajtóban.

Szóba került eddigi helyettese, Csizmár Gábor, de más nevek is felbukkantak. Szintén bizonytalan tényező a cserékben, hogy mi lesz Szilvásy György sorsa.

Érdekes, hogy a távozó kancelláriaminisztert egy hírügynökségnek adott nyilatkozatában három területet is megjelölt, ahol esetleg folytathatja kormányzati munkáját. Az interjút azonban néhány órán belül visszavonta a kormányszóvivői iroda.


Szilvásy továbbra is Gyurcsány kegyeltje maradhat

Ezt követően kapott lábra az az elképzelés, hogy Szilvásy továbbra is miniszteri rangban maradna a kormányban, az átalakítás csak helycseréket jelentene.

Az Index értesülései szerint szocialista körökben arról is beszélnek, hogy Szilvásy Lamperth Mónikától vehetné át az önkormányzati terület irányítását, Lamperth pedig Kiss Péter megüresedő posztját foglalná el.

Más források szintén nem tartották kizártnak a helycserés megoldást. de szerintük Lamperth önkormányzati pozíciója olyan erős, hogy ahhoz szinte biztosan nem nyúl Gyurcsány.

A koalíciós partner háza táján biztosak benne, hogy a korábban felröppent hírekkel ellentétben Gyurcsány nem fog változtatni az SZDSZ-es tárcák vezetésében. A korábbi sajtóhírek szerint akár három SZDSZ-es tárca élén is változások lehetnek.