Valér
4 °C
8 °C

A héten mehet Szilvásy

2007.06.12. 14:30
Még ezen a héten hivatalosan is bejelentik, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter távozik posztjáról, utóda Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter lesz. Úgy tudjuk, azért időzítették a kormányátalakítást a nyári szünetet megelőző utolsó előtti parlamenti hétre, hogy a minisztercserék miatt ne kelljen rendkívüli ülést összehívni.

Sorozatos botrányai is szerepet játszanak abban, hogy még a héten bejelentik Szilvásy György kancelláriaminiszter távozását. Úgy tudjuk, utóda Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter lesz, aki egyszer már betöltötte ezt a posztot.

A döntés - információink szerint - már megszületett, de egyelőre azért halogatják a bejelentést, mert azt nem találták ki, milyen másik posztot kapjon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök régi barátja, egykori cégtársa. Lehetőségként felmerült, hogy Szilvásy a Miniszterelnöki Hivatalról leválasztott nemzetbiztonságokat felügyelné, de az is lehet, hogy a központosított állami vagyonkezelő (Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) élére nevezik majd ki.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában hétfőn arra a kérdésre, Szilvásy György távozik-e mostanában a posztjáról, úgy reagált: ha holnap volna kormányátalakítás, akkor is azt kellene mondania, nincs napirenden ilyen kérdés. Hozzátette ugyanakkor, holnap [kedden] biztosan nem lesz ilyen.

Gyurcsány megjegyezte: „személyi kérdéseket minden munkahelyen, minden szerkesztőségben csak úgy lehet csinálni, hogy az ember megérleli a döntést, szűk körben konzultál, és amikor megvan, akkor gyorsan megcsinálja. Nem beszélgethetek én erről nyilvánosan, bármi is van a fejemben. De azért egy dolgot most már tudott, vagy tud, holnap nem lesz kormányátalakítás” - mondta hétfőn a miniszterelnök.

Úgy tudjuk, azért a nyári szünet elöttre időzítették a minisztercserét, mert szeretnék elkerülni, hogy rendkívüli parlamenti ülést kelljen összehívni a tárcavezető menesztése miatt.

Forrásaink más kormányzati változásról nem tudnak, de a keddi lapokban több személycserét is lehetségesnek neveztek. Gyurcsány Ferenc Koppenhágában nyilatkozva alaptalannak és légből kapottnak nevezte Göncz Kinga külügyminiszter menesztését.

Az MSZP elnökségével Gyurcsány Ferenc nem egyeztetett a tervezett kormányalakításról. Több elnökségi tag szerint a következő elnökségi ülés hosszúra nyúlik, mivel számos kérdést meg kell tárgyalni.