Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pártot is alapított az Egymásért Alapítvány vezetője

2007.06.07. 09:03
Kapcsolódók (11)
A milliárdos csempészéssel és adócsalással gyanúsított Földesi-Szabó László Magyarok Egymásért Szövetsége néven pártot is alapított és elindult a 2006-os országyűlési választásokon, írja a Magyar Nemzet. A lap szerint alapítványnak a korábban ismertnél kiterjedtebb kapcsolatai voltak a titkosszolgálattal.

Magyarok Egymásért Szövetsége néven pártot is alapított és elindult a 2006-os országyűlési választásokon Földesi-Szabó László, az Egymásért-Egy-Másért Alapítvány előzetes letartóztatásban lévő vezetője, olvasható a Magyar Nemzetben.

Földesi a pártalapítás lebonyolításával az akkoriban a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozó Simon Ibolyát bízta meg, aki később az alapítvány kurátora lett.

Az Alapítvány vezetőjét és társait, köztük a Herba cégcsoport vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy több ezer tonna, távol keletről származó „élelmiszersegélyt” értékesítettek, amely után nem fizettek be 1,2 milliárd forint vámot és áfát. Az Index információi szerint az elkövetési érték ennek többszöröse is lehet, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

A Magyar Nemzet szerint a súlyos bűncselekményekkel vádolt alapítványnak az eddig ismertnél kiterjedtebb kapcsolata volt a titkosszolgálathoz. A BM-kórház nevében Szilvásy István (Szilvásy György kancelláriaminiszter testvére) mellett Mezei Csaba gazdasági-informatikai igazgató hagyta jóvá az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kötött szerződést, aki a Horn-kormány idején az NBH gazdasági vezetője volt.

A Magyar Nemzet szerint az alapítvány kedvezményezettjei között volt Guba Ágnes virágkötő, akinek férje Guba László szintén a Horn-kormány idején dolgozott a titkosszolgálatnak. Guba öt éve a Nádor 95 Rt. felügyelőbizottsági tagja is, amelyet korábban a titkosszolgálat beszállítójaként emlegettek.

Az Egymásért-Egy-Másért Alapítvány által Magyarországra hozott élelmiszeradományokat értékesítő Herba cégcsoport jogi képviselője, Szőke András szintén a Nádor 95 felügyelőbizottságának tagja, írja a Magyar Nemzet.