Árpád
-2 °C
3 °C

Betegeskedik az NBH-s botrányokkal körülvett igazgató

2007.05.17. 14:13
Betegség miatt távozott posztjáról a Nemzetbiztonsági Hivatal a kiemelten védett személyek biztosításával foglalkozó osztály igazgatója - állítja az NBH. A Fidesz szerint a Szilvásy György körüli ügyekben elkövetett bakik miatt rúgták ki.

A kormányzati káoszt, a működési zavarokat jól jelzi, hogy sajtóhírek szerint kirúgták a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azon vezetőjét, aki az újságírók zaklatásáért volt felelős. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében fejezte ki reményét, hogy ennek ellenére az alkotmányosságnak, a jogbiztonságnak megfelelő döntés születik a "milliárdos bűncselekmények miatt hírbe hozott, az NBH-val és egyes kormánytagokkal szoros összefüggésben említett Egymásért Alapítvány ügyében is".

Két ügyben szerepelt

A Magyar Hírlap csütörtökön számolt be arról, hogy az NBH belső szabályainak megszegése miatt távozott tisztségéből az az igazgató, akit felelősség terhel a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső nemzetbiztonsági tisztek kiküldése miatt. Az Index információi szerint a Nemzet-ügyben is érintett és az Egymásért Alapítványban is részes igazgató jelenleg betegszabadságát tölti, és még ebben az évben nyugdíjba vonul. A Magyar Nemzet márciusban számolt be arról, hogy az NBH munkatársai megjelentek a lap egyik újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter építkezésén jártak. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg: szakszerű és szabályos volt-e, hogy az NBH munkatársai felkeresték az érintett újságírókat.

Belső szabályzatba ütközött

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében. Az NBH-nál most is tart ez a fegyelmi eljárás.

Biztonsági vizsgálat

Az NBH-nál egy másik vizsgálat is folyik: átfogó vizsgálatot rendelt el Szilvásy György kancelláriaminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban felmerültek tisztázására; a miniszter ezt kedden Budapesten jelentette be az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén. Az MTI a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékesétől úgy értesült, hogy a vizsgálatot - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végez - jövő hét végére kell lezárni. A vám- és pénzügyőrség egy hónappal ezelőtt közölte: az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8.500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot. A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn hosszabbította meg Földesi-Szabó Lászlónak, az alapítvány elnökének és hat társának előzetes letartóztatását.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI-nek azt erősítette meg, hogy a közelmúltban valóban távozott posztjáról és most betegszabadságát tölti az igazgató, azt azonban cáfolta, hogy összefüggés lenne a feltárt szabálytalanságok és a betegszabadság között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?