Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Betegeskedik az NBH-s botrányokkal körülvett igazgató

2007.05.17. 14:13
Betegség miatt távozott posztjáról a Nemzetbiztonsági Hivatal a kiemelten védett személyek biztosításával foglalkozó osztály igazgatója - állítja az NBH. A Fidesz szerint a Szilvásy György körüli ügyekben elkövetett bakik miatt rúgták ki.

A kormányzati káoszt, a működési zavarokat jól jelzi, hogy sajtóhírek szerint kirúgták a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) azon vezetőjét, aki az újságírók zaklatásáért volt felelős. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében fejezte ki reményét, hogy ennek ellenére az alkotmányosságnak, a jogbiztonságnak megfelelő döntés születik a "milliárdos bűncselekmények miatt hírbe hozott, az NBH-val és egyes kormánytagokkal szoros összefüggésben említett Egymásért Alapítvány ügyében is".

Két ügyben szerepelt

A Magyar Hírlap csütörtökön számolt be arról, hogy az NBH belső szabályainak megszegése miatt távozott tisztségéből az az igazgató, akit felelősség terhel a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső nemzetbiztonsági tisztek kiküldése miatt. Az Index információi szerint a Nemzet-ügyben is érintett és az Egymásért Alapítványban is részes igazgató jelenleg betegszabadságát tölti, és még ebben az évben nyugdíjba vonul. A Magyar Nemzet márciusban számolt be arról, hogy az NBH munkatársai megjelentek a lap egyik újságírójánál azt követően, hogy kollégájával Lesencefalun, Szilvásy György kancelláriaminiszter építkezésén jártak. Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az ügy részleteinek tisztázása érdekében elrendelte, hogy a Nemzetbiztonsági Iroda vizsgálja meg: szakszerű és szabályos volt-e, hogy az NBH munkatársai felkeresték az érintett újságírókat.

Belső szabályzatba ütközött

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a hivatal munkatársai a feladatukból fakadó kérdéseket tették fel az újságíróknak abban az eljárásban, amely törvényes volt ugyan, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Ezért Galambos Lajos, az NBH főigazgatója fegyelmi eljárást indított a személyi felelősség tisztázása érdekében. Az NBH-nál most is tart ez a fegyelmi eljárás.

Biztonsági vizsgálat

Az NBH-nál egy másik vizsgálat is folyik: átfogó vizsgálatot rendelt el Szilvásy György kancelláriaminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalnál az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kapcsolatban felmerültek tisztázására; a miniszter ezt kedden Budapesten jelentette be az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén. Az MTI a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékesétől úgy értesült, hogy a vizsgálatot - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végez - jövő hét végére kell lezárni. A vám- és pénzügyőrség egy hónappal ezelőtt közölte: az Egymásért Egy-Másért Alapítványhoz kapcsolódó csempészési ügyben hét személyt gyanúsítanak azzal, hogy 8.500 tonna, az országba behozott élelmiszer után nem fizettek meg összesen 1,22 milliárd forint áfát és vámot. A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn hosszabbította meg Földesi-Szabó Lászlónak, az alapítvány elnökének és hat társának előzetes letartóztatását.

A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI-nek azt erősítette meg, hogy a közelmúltban valóban távozott posztjáról és most betegszabadságát tölti az igazgató, azt azonban cáfolta, hogy összefüggés lenne a feltárt szabálytalanságok és a betegszabadság között.