Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem bizonyíték a lehallgatás a Kulcsár-ügyben

2005.07.06. 09:08
A kedden megkezdődött iratismertetés során kiderült, hogy Kulcsár Attilát Szász Károly megveretése ügyében hallgatták le. Bár a lehallgatások során a brókerüggyel kapcsolatos értesüléseket is szereztek, ezeket nem használhatják fel a bírósági eljárásban.

Megkezdték kedden Kulcsár Attila, a brókerügy fővádlottjának iratismertetését. A százharminc kötetnyi irat ismertetése során kiderült, hogy Kulcsárt annak idején Szász Károly PSZÁF-elnök megveretésének ügyében hallgatták le, így az ennek során a brókerügyről szerzett bizonyítékokat a bíróságon már nem tudják felhasználni, írja a Népszabadság.

A lehallgatások esetében ugyanis a bíróság megköveteli a célhoz kötöttséget, azaz egy másik ügyben folytatott nyomozás során szerzett bizonyítékot nem használhatnak fel az eljárásban.

A rendőrség Szász Károly megveretése ügyében kezdeményezte Kulcsár lehallgatását. A PSZÁF elnöke megveretése után úgy nyilatkozott, hogy a támadás a Pannonplast részvényeinek értékesítése miatt történhetett, így a rendőrök célszerűnek találták az ügyletet bonyolító Kulcsár lehallgatását.

A lehallgatások során több olyan beszélgetést is rögzítettek, melyek során egyértelművé vált, hogy Kulcsár ügyfelei közül többen is tisztában voltak azzal, hogy törvénytelen tranzakciók során szerzett haszonból részesülnek, írja a Népszabadság. A felvételeket azonban nem használhatják fel bizonyítékként a bírósági eljárásban.

Ráadásul a hangfelvételek egy részét már megsemmisítették, már csak írásos átiratuk létezik. Ezeket a bíróság a hangfelvételek nélkül amúgy sem fogadná el.

Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterelnöki hivatali államtitkár pár hónapja a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy törvénymódosítást kezdeményeznek, melynek értelmében a lehallgatások során szerzett információkat nem csak célhoz kötötten használhatnák fel. A törvénymódosításra a mai napig nem került sor, írja a Népszabadság.