Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Néha az ügyészek diktáltak Kulcsárnak?

2005.08.09. 09:47
Egy videokazetta tanúsága szerint Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatása meglehetősen "haveri" légkörben zajlott. A stop.hu birtokába került felvételen többek között az látszik, hogy amikor nem sikerül megértetni a nyomozati kérdést a brókerrel, az ügyészek és a védő diktálják jegyzőkönyvbe a megfelelő szöveget. Az ügyészség egyelőre nem reagál.

A Fővárosi Főügyészség egyelőre nem reagál azokra a vádakra, amelyek szerint a jelenlegi fővárosi főügyész vezetésével folyt kihallgatáson az ügyészek és Kulcsár Attila védője diktálták a bróker válaszait a jegyzőkönyvbe.

Mindent láttak

Dobos Gabriella, Fővárosi Főügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy a Kulcsár-ügyben befejeződött a nyomozás, minden gyanúsított és védő betekinthetett minden nyomozati anyagba. A szóvivő valószínűsítette, hogy Kulcsár kihallgatásáról készült videofelvételekről is kértek másolatot, ezért nem is követhető nyomon, hogy ezek az anyagok hova vándoroltak. Dobos Gabriella kérdésünkre azt mondta, hogy a stop.hu által közölt cikk tartalmi részére egyelőre nem reagál az ügyészség.

Elmegyünk kajálni

A stop.hu szerint egy birtokukba került kihallgatási videón az látszik, hogy az ügyészek meglehetősen "haveri" jelleggel kérdezgetik Kulcsárt a K&H-ügy részleteiről: a gyanúsított egy helyen azt mondja: "Na jó, ezt még elmondom, és akkor elmegyünk kajálni". A 2004. június 9-én készült videofelvételen állítólag az is látható, hogy a Britton megvásárlására vonatkozó konkrét kérdésre válaszolva Kulcsár Attila a jegyzetei közül elővesz egy nyomdakész, szakszerű szöveget és azt olvassa fel saját vallomásaként. "Kérdés persze, hogy honnan tudta Kulcsár előre, hogy milyen kérdésekre kell előre leírnia a választ?" - fogalmaz a cikk írója. A "kérdező ügyész" - jelenleg a fővárosi főügyész - Ihász Sándor kérdésére, miszerint: "Ismertesse, hogy a Kerék Csaba által átadott papírokat milyen módon használták fel?", Kulcsár pedig nevetve néz fel a plafonra, s így szól: "Mikor szakad le onnan?".

Válasz helyett

A stop.hu szerint az is előfordult a kihallgatáson, hogy amikor Kulcsárt arra kérik, mondja el, miként sakkoztak a számlák között az értékpapírokkal, a három ügyész és a védő együtt próbálják elmagyarázni a gyanúsítottnak, hogy ő mit csinált. A lap szerint a hosszas magyarázat szemmel láthatóan nem sikerül,, ezért végül az ügyvéd és az ügyészek diktálják a jegyzőkönyvbe a "választ". "Különleges, a rendőrtiszti főiskolán nem tanított eleme a kihallgatásnak, amikor a gyanúsított leír valamit egy papírra, s azt átcsúsztatja a vezető ügyésznek, aki ezt nem osztja meg a másik két kérdezővel. Érdekes lehet, hogy mi volt arra a papírra írva, amit átcsúsztatott Kulcsár Ihásznak" - áll a stop.hu-n.

Még jobb hangulatban

Zámbó Gyula, Kulcsár korábbi ügyvédje a Napkeltében cáfolta, hogy az ügyészek befolyásolták volna vallomást. "Nem történt ilyen" - állította Zámbó hozzátéve azonban: "előfordulhat, hogy el kell magyarázni a kihallgatandó személynek, mit is kérdez a kihallgató", s esetleg azt is, hogy mit jelent, ha maga ellen vall. Kulcsár Attila védője cáfolta azt is, hogy ez túlságosan "haveri" kihallgatás lett volna. "Voltak ennél lényegesen jobb hangulatú kihallgatások is a praxisomban, nem volt olyan, ami a szokottnál sokkal másképpen történt volna" - mondta.