Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Kuncze megfenyegette a szocialistákat

2008.04.02. 22:36
Kuncze Gábor szerint az SZDSZ-nek ki kell tartania azon döntése mellett, hogy kilép a koalícióból. A párt volt elnöke erről szerda este beszélt az ATV-ben.

"Soha nem kell feladni semmit, de én most nem látom ezt a dolgot megjavíthatónak. Olyan rossz kompromisszumot, amitől az ország nem megy előbbre vagy nem tud javítani a pozícióin, nem érdemes kötni" - mondta Kuncze Gábor a Friderikusz Most című műsorban. Ha ezzel a lépésével az SZDSZ fel tudta hívni a figyelmet arra, hogy nem mehet tovább az, ami ma az országban tapasztalható, akkor a pártnak ki kell tartania a döntése mellett. Jelenleg nem folynak tárgyalások arról, hogy mi az, amit közösen tehet a két párt - hangsúlyozta a politikus.

Gyurcsány Ferenc kormányfő valószínűleg már az SZDSZ küldöttgyűlése előtt elfogadja a liberális miniszterek lemondását. Így a küldöttgyűlés már nem tud a kérdéssel foglalkozni - mutatott rá. Kuncze Gábor kiemelte: az SZDSZ-ben már korábban tudtak arról, hogy "valami készül", a "biliárdgolyót" már korábban gurították el, nem az elmúlt öt napban kezdődtek a dolgok. Már a szombati miniszterelnöki beszéd előtt két héttel lehetett hallani, hogy az lenne a legjobb, ha az MSZP az SZDSZ nélkül kormányozna.

Az egykori pártvezető hangsúlyozta: lehet, hogy az MSZP azt hitte, az SZDSZ annyira rossz állapotban van, hogy "bedarálhatja" a liberálisokat. Gyurcsány Ferenc pedig így kívánta megerősíteni pozícióját a pártján belül. Kuncze Gábor szerint az MSZP vezetői súlyos hibát követtek el akkor, amikor a koalíciós partnert próbálták meg bűnbaknak megtenni. Nem lehet az SZDSZ-t kikiáltani bűnbakká a népszerűtlen kormánydöntések miatt, mert sok döntés nem is a liberálisok javaslatára született meg. Például az egészségügyi pénztártörvény is súlyos kompromisszumok árán jött létre.

Kuncze Gábor bejelentette: ha sokat vádolják az SZDSZ-t, akkor ki fogja adni személyes jegyzeteit a koalíciós megbeszélésekről. A politikus attól tart, hogy az egyébként is lassú reformok a koalíció felbomlása miatt leállnak - de ez akkor is bekövetkezett volna, ha az SZDSZ kormányon marad. Azért állnak le az átalakítások, mert a politika képtelen felismerni az ország valós helyzetét és a konkrét, gyakorlati, sokszor kellemetlen intézkedéseket meghozni.

Kuncze Gábor szerint a konvergenciaprogram is ki fog fulladni, annak ellenére, hogy ma még sikeres. Ha nem csinálunk valamit, akkor kitolódik a stabil életszínvonal-növekedés kezdetének időpontja.

Az SZDSZ belső ügyeivel kapcsolatban az egykori pártelnök kiemelte: nem lehet tudni, hogy voltak-e hamis szavazatok a legutóbbi elnökválasztáson. Fodor Gábornak és Kóka Jánosnak együtt kellett volna kiállnia annak érdekében, hogy tisztázódjon az ügy. A politikus egyetért a tisztújítással, mert most már "nem lehet alóla kibújni". Az SZDSZ ugyanis elkezd magával foglalkozni, elkezdődik a belső ellenségeskedés.

Kuncze Gábor kiemelte: nem tervezi, hogy újra az SZDSZ elnöke legyen.