Laura, Alida
15 °C
32 °C

Kispártok a közvélemény-kutatók ellen

2006.04.10. 12:06
Bár a közvélemény-kutatók nem zárták akkora kudarccal az idei választást, mint a négy évvel ezelőttit - amikor mindenki a Fidesz-KDNP győzelmét várta -, előrejelzéseikben azonban ismét alaposan mellélőttek. Most főleg a kisebb pártok fogtak ki a kutatókon, akik közül többen nem várták a parlamentbe az SZDSZ-t, és senki nem számított az MDF bejutására. A kutatások adatai alapján készített indexes mandátumbecslés viszont egészen jól működött.

A választási eredményeket sem sikerült megjósolniuk pontosan a közvéleménykutatóknak, de idén legalább a többség azt eltalálta, ki kapja a több szavazatot. Viszont alábecsülték a két kis parlamenti párt eredménye mellett a részvételi arányokat is: jellemzően 59-63 százalék körüli részvételt jósoltak, holott végül 67,82 százalékos volt a részvétel.

Három pártnál senki nem várt többet

A választás hetének elején még döntetlent mért a két nagy párt között a Gallup, míg az utolsó, pénteken felvett adataik már a Fidesz-KDNP listájának 45-46 százalékos győzelmét jósolták az MSZP-lista 42-43 százalékával szemben. A szocialisták eredményét, ha alulról is, de egész jól belőtték (43,21 százalék), a Fidesz eredményét viszont 3-4 százalékkal felülbecsülték. A Gallup az SZDSZ-nek öt százalékot alulról közelítő eredményt, és így kétpárti parlamentet jósolt. A kutatóintézet Budapestre az MSZP-nak 46, a Fidesznek 38, az SZDSZ-nek 9, az MDF-nek és a MIÉP-Jobbiknak 3-3 százalékot jelzett előre. Ezzel szemben a szocialisták 43,78, a Fidesz-KDNP-sek 35,11 százalékot kaptak, az SZDSZ 12,28, míg az MDF 5,3 százalékot gyűjtött.

Egészen jól sikerült a Capital Research utolsó, április 7-i jóslata, az ugyanis már számolt az SZDSZ bekerülésével is, ráadásul a liberálisoknak jósolt 5,8 százalék járt a legközelebb a valósághoz, az elért 6,5 százalékhoz. A szocialistáknak becsült 46,3 százalék túlzás volt, a Fidesz 42,03 százalékát viszont majdnem eltalálták (42,3 százalék volt a jóslat). Az MDF-nek viszont az így hárompárti parlamentet prognosztizáló Capital is csak 4,1 százalékot adott előzetesen.

Míg az SZDSZ eredményét a Capital, az MDF-ét a Median becslése közelítette meg a legpontosabban az utolsó heti felmérésben. A négy éve is legjobb előrejelzést készítő kutatóintézet a Demokrata Fórumnak 4,5 százalékot jósolt - bár ezzel szintén a hárompárti parlament lehetőségét vetítette előre -, az SZDSZ-nek 5,5 százalékot becsültek. Az MSZP-nek 46, a Fidesz-KDNP listájának 41 százalékot prognosztizáltak, előbbit tehát felül-, utóbbit picit alulbecsülték.

A Szonda-Ipsos is jól tippelte meg az utolsó héten az MSZP győzelmét, a 44 százalékos jóslat ráadásul kifejezetten közel volt a végeredményhez, a 43,21 százalékhoz. Lényegében eltalálták a Fidesz-KDNP eredményét, hiszen 42 százalékot becsültek a közös listának. Kissé rontja ugyanakkor a képet, hogy az SZDSZ-nek csak 5,1, míg az MDF-nek 4,2 százalékot adtak, és így persze náluk is csak három parlamenti párt szerepelt.

A kutatóintézetek utolsó heti felmérésének adatai részletesebben >>

Nem teljesen összehasonlítható a többi adattal a Tárkié, a kutatóintézet ugyanis március 31-e után már nem készített felmérést. A szavazás előtt tíz nappal publikált adataikban a részvételüket biztosra ígérők körében 49:41 arányban vezetett az MSZP, az SZDSZ-nek csak 4, az MDF-nek 2 százalékot adtak. A felmérés adatai, számításaik és a korábbi tapasztalataik alapján azt jósolták, hogy az MSZP 43-46, a Fidesz-KDNP 39-43, az SZDSZ 5-6, míg az MDF 3-4 százalékot fog elérni. Mivel ezek a jóslások igen tág határokon belül mozogtak, egész jó közelítést jelentenek, bár a két kisebb párt eredményét nem találták el.

Csak egy exit poll várt MDF-bejutást

A vasárnapi exit pollok sem bizonyultak sokkal pontosabbnak. A nem klasszikus exit pollt készítő, hanem a mintakörzetek 5224 szavazóját megkérdező Tárki 45:43 százalékos Fidesz-győzelmet jelzett előre, a szocialistáknak adott 43 százalék be is jött, de a Fideszt igencsak túlbecsülték. Közel jártak viszont az SZDSZ eredményéhez, amelyre 6 százalékot jósoltak, az MDF-nek viszont csak 4 százalékot adtak.

A Századvég-Forsense két exit pollt is csinált. Az öt órakor felvett, a Tárkihoz hasonlóan hétkor publikált adataik szerint a Fidesz-KDNP-nek 44,9, az MSZP-nek 39,1 százalékot kellett volna kapnia, vagyis mindkét nagy párt esetén durván mellélőttek. Viszont szinte eltalálták az SZDSZ eredményét (6,4 százalékot jósoltak), ám az MDF-nek ekkor még csak 4,4 százalékot becsültek. A hét órakor felvett, nyolc óra után közölt második exit polljuk viszont elsőként jósolta meg az MDF bejutását, amikor öt százalékot prognosztizált a kisebbik ellenzéki pártnak. Az SZDSZ-nek adott 6,4 százalék nem változott, de továbbra sem találták el a két nagy eredményét: Fidesz-KDNP-nek 43,6, míg az MSZP-nek 40,2 százalékot jeleztek előre.

Sikeres volt a mandátumbecslésünk

A kutatóintézetek március 31-i adatai alapján készített indexes mandátumbecslés 69-70 MSZP-s, 66-68 Fidesz-KDNP-s és 3-4 SZDSZ-es listás mandátummal számolt (mivel az MDF-et egyetlen közvélemény-kutató sem várta a parlamentbe, rájuk nem vonatkozott a becslés). Mivel listán 71:69-re nyert az MSZP, 4 helyet kapott az SZDSZ és kettőt az MDF, elmondhatjuk, hogy a mandátumbecslésünk sikeres volt. Különösen, hogy a Századvég modellje 71-76 MSZP-s és 70-76 fideszes listás hellyel, valamint 0-2 SZDSZ-es listás mandátummal számolt.

Az egyéni választókerületekre 80-89 MSZP-s vagy MSZP-SZDSZ-es, 85-94 fideszes és 2 SZDSZ-MSZP-s első helyet jeleztünk előre, a Századvég különböző modelljei 83-104 szocialista, 72-93 Fidesz-KDNP-s és nulla SZDSZ-es első hellyel számolt (igaz, mi az első fordulóra, a Századvég a végeredményre adott becslést). Mivel vasárnap 99 MSZP-s, MSZP-SZDSZ-es és SZDSZ-MSZP-s jelölt végzett az első helyen, elmondhatjuk, hogy a mandátumbecslésünk alábecsülte a kormánypárti fölényt, és ezzel párhuzamosan a 76 fideszes első hely arra utal, hogy túlértékeltük az ellenzéki párt erejét. Összességében mintegy 130 egyéni választókerületben találtuk el az első forduló végeredményét - hozzánk hasonlóan a Vision Consulting készített térképet -, egyes megyékben minden előrejelzésünk bejött, de a fővárosban is csak négy helyen tévedtünk.