Szükséglakásba költöztetik a zuglói romákat

2000.07.25. 19:00
Zugló a közeljövőben felépíti a Családok Átmeneti Otthonát, ahol elhelyezhetik a nemrégiben kilakoltatott romacsaládokat, és a hasonló helyzetbe került otthontalanokat. A kedden kötött megállapodás szerint a beruházáshoz a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárul. Az otthon felhúzásáig a zuglói romákat szükséglakásokban helyezi el a kerületi önkormányzat.
Úgy tűnik, humánus megoldás született a még múlt héten kezdődött zuglói kilakoltatási ügyben. A többgyermekes családok átmenetileg a zuglói önkormányzat által biztosított szükséglakásba költözhetnek: a szülők együtt maradhatnak gyermekeikkel, a keresőképes felnőttek munkába állhatnak. Később a családok a Zugló által létrehozandó Családok Átmeneti Otthonába kerülhetnek, melynek felépítéséhez és működtetéséhez a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárul. Budapest Főpolgármestere hangsúlyozta: Budapest nem Zámoly és nem Székesfehérvár.

A Fővárosi és a Zuglói Önkormányzat között született megállapodás, melyet jegyzett a Roma Polgárjogi alapítvány is, kiemelt fontosságot tulajdonít a gyermekek védelmének - jelentette be kedden Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A megállapodás kiemeli, hogy a települési önkormányzatok kötelessége, hogy - hasonló esetekben - a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően járjanak el. A mai hatályos jogszabályok szerint szociális okokból a gyermekek szüleiktől nem szakíthatóak el, vagyis bármilyen kilakoltatásról is legyen szó, az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell a családok elhelyezéséről.

A Fővárosi Önkormányzat külön forrást biztosít a budapesti kerületi önkormányzatok számára, hogy mielőbb létrehozhassák a hasonló helyzetbe került családok lakhatását biztosító Családok Átmeneti Otthonát. Az előterjesztés szerint, - melyet augusztusban tárnak majd a Fővárosi Közgyűlés elé - a XIV. kerületi önkormányzat akkor veheti igénybe a családonként mintegy másfélmillió forintos támogatást, ha betartja a megállapodásban foglaltakat. E szerint eljárásaiban minden tekintetben alkalmazkodnia kell a jogszabályokhoz, a létrejövő Családok Átmeneti Otthonaiban biztosítja a gyermekvédelmi törvényben előírt feltételeket, illetve - megfelelő formában - támogatja a családok önálló életvitelének kialakítását.

A Családok Átmeneti Otthonainak létrehozásához nyújtandó külön fővárosi támogatás mellett évente és férőhelyenként 338 ezer forint normatív hozzájárulás is igénybe vehető, már amennyiben áll az otthon. Zuglóban még nincs, remélhetőleg hamarosan lesz. A kerületben hozzávetőleg 200 lakást ,,bitorolnak" lakásfoglalók, akik ellen már folyik a bírósági eljárás. Remélhetően, mire megérkezik a végzés, megépül az otthon is.