Emőke
-4 °C
9 °C

Lendvai: Vitatkoztam Medgyessyvel, de meggyőzött

2003.12.22. 07:57
Nem szeretne MSZP-elnök lenni Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője. A hétfő reggeli Napkeltének adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök meggyőzte: közleményével, amelyben megtagadta, hogy a jövőben eléárulná, hol tölti szabadságát, nem követett el hibát.
"Szerintem e pillanatokban érkezik meg a dolgozószobájába, vezetői értekezlet szokott ilyenkor tartani, de erről a műsor miatt felmentést kaptam" - nyilatkozta a Napkelte hétfő reggeli adásában Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy nyaral-e már a miniszterelnök.

Vitatkozott a kormányfővel

A Népszabadság a múlt héten úgy értesült, hogy Medgyessy Péter kormányfő ismét Kubában tölti a karácsony és szilveszter körüli időszakot. A miniszterelnök éles hangú közleményben utasította vissza a lap állítását és kijelentette: a jövőben nem kívánom bejelenteni, hol töltöm a magánprogramjaimat és szabadnapjaimat. Később kiderült, hogy a miniszterelnök Thaiföldre utazik az ünnepek alatt.

"Vitatkoztam vele a közleményen, de végül meggyőzött az összeálló érveivel" - mondta a Napkeltében Lendvai, aki szerint igaza van Medgyessynek, valamint egy bulvárlappal perben álló Hernádi Juditnak és Alföldi Róbertnek abban, hogy határt kell szabni: meddig lehet belemászni egy ember magánéletébe.

Nem szeretne elnök lenni

A Napkelte által meghívott újságírók felvetésére, miszerint a kubai üdülés rossz politikai lépés volt, a thaiföldi pihenés pedig a mai gazdasági helyzetben nem szerencsés, Lendvai úgy válaszolt: Kuba csak akkor lett volna rossz választás, ha Medgyessy meg nem támadást akarna kötni Fidel Castróval. "A kormányfői nyaralások helyét és idejét azért nem szerencsés nyilvánosságra hozni, mert akkor odacsődülnének a szerencselovagok, a közös fényképen megjelenni akarók" - mondta a frakcióvezető és hozzátette: "Mindenki tudja, hogy mennyit keres a miniszterelnök. Ha kiállna, hogy neki két rúd bejglire sem telik, csak egyre, akkor hülyének néznék."

Horn Gyula nyilatkozatára, melyben a korábbi miniszterelnök szöveg Lendvai Ildikót is alkalmasnak tartotta MSZP-elnöknek, a politikus úgy reagált, hogy nem szeretne elnök lenni, mert "ez a kérdés most nincs napirenden".