Árpád
-2 °C
4 °C

Pénzért akar szocialista voksot venni az ellenzék?

2002.05.06. 15:00
A pártvezetés elvárásainak megfelelően Lendvai Ildikót, az MSZP alelnökét választotta meg vezetőjévé a szocialisták képviselőcsoportja. Általános helyettese Katona Béla lett, frakcióvezető-helyettes lett emellett Göndör István és Juhász Gábor is. Az MSZP vezetése felhívta a figyelmet arra, hogy egyes hírek szerint az ellenzék pénzért akar majd szocialista képviselőket "megvásárolni", ezért fokozott figyelmet és az ilyen esetek azonnali jelzését kérték az alakuló ülésen. Pokorni Zoltán nyilvánvaló hazugságnak minősítette az állítást.
A választók érdekében vasfegyelemmel, de nem vakfegyelemmel kíván az MSZP parlamenti frakciója a következő négy évben működni - ez a képviselőcsoport után tartott sajtótájékoztatón hangzott el. A szocialista frakció első ülésén megválasztotta új vezetését. A képviselőcsoport élére Lendvai Ildikó alelnöknek szavaztak bizalmat a képviselők. Általános helyettesévé Katona Bélát, frakcióvezető-helyetteseknek pedig Göndör Istvánt, Gy. Németh Erzsébetet, a párt fővárosi frakcióvezetőjét és Juhász Gábort, a Nógrád megyei Pásztó képviselőjét választották. A frakcióigazgatói feladatok ellátására Varjú László kapott megbízást.

AZ MSZP már a munkára koncentrál

Kovács László pártelnök szerint a képviselőcsoport alakuló ülése azt jelzi, hogy a szocialisták most már a munkára összpontosítanak, nem pedig a szavazatok újra és újra számlálására. A politikus az MSZP vezetése nevében azt mondta: a frakciótól azt várják, hogy biztosítsa az MSZP és a kormány számára a szükséges támogatást és hátteret. Lendvai Ildikó arról biztosította a leendő kormányt, hogy a képviselőcsoport ezt a támogatást biztosítani akarja és biztosítani is fogja. Mint mondta, ez a frakció egyik fontos feladata, e mellett a másik cél az, hogy munkájával növelje a szocialista párt társadalmi támogatottságát.

A társadalmi támogatottságot is növelnie kell a frakciónak

Egyebek mellett ennek érdekében az MSZP képviselőcsoportja nem csak a kormányprogram megvalósítására fordít figyelmet, hanem arra is, hogy az egyéni körzetekben elhangzott vállalásokat teljesíteni tudják. Szándékaik szerint ennek érdekében minden választókörzetnek önálló területi felelőse lesz. Lendvai arról is beszámolt, hogy a képviselőcsoport már a közeljövőben be fog nyújtani több olyan törvényjavaslatot, amelyek a száznapos program legsűrgősebb tennivalóit érintik. Példaként említette a televízió előfizetési díj eltörlését, a nyugdíjasok számára átlagosan 19 ezer forint kifizetését, az augusztusra várható dupla családi pótlék juttatását, illetve a közalkalmazotti bérek növelését.

Pénzért vennének szocialista voksokat?

Az Index információi szerint a képviselőcsoport ülésén a pártvezetés részéről felhívták mindenki figyelmét arra, hogy egyes hírek szerint az ellenzék oldaláról pénzzel próbálnak majd "megvásárolni" MSZP-s képviselőket, ezért a frakció tagjaitól fokozott figyelmet kértek, illetve azt, hogy amennyiben bárkinek ilyen esetről tudomása van, azt azonnal jelezze a vezetés számára.

Szavazásról csak a kórházban tartózkodók hiányozhatnak

Az MSZP frakciója módosította a képviselőcsoport működési szabályzatát. Ez többek között kimondja, hogy a szocialista képviselők számára csupán a frakcióigazgató engedélyezhet előzetes írásbeli bejelentés alapján távolmaradást az Országgyűlés üléseiről. Szavazásról pedig csak akkor hiányozhat valaki, ha kórházban kezelik. A képviselőknek biztosítani kell a folyamatos elérhetőségüket és ennek érdekében minden szükséges információt meg kell adniuk a frakció elnöksége, illetve a hivatalvezető számára. Amennyiben ezeket a köetlezettségeket bárki is megszegi, akkor ebben az esetben pénzbűntetést kaphat, melynek legkisebb összege 50 ezer forint. A szankciók között szerepel azonban a funkcióból való visszahívás, a felszólítás a képviselői mandátumról való lemondásra és a frakcióból történő kizárás is.

Pokorni: Kovács állítása nyilvánvaló hazugság
Pokorni Zoltán szerint nyilvánvaló hazugság, hogy a Fidesz szocialista képviselőket akarna megvásárolni. A Fidesz elnöke így reagált hétfőn arra az értesülésre, hogy az MSZP-frakció alakuló ülésén Kovács László pártelnök azt mondta: vannak olyan információk, amelyek szerint a Fidesz meg akar vásárolni szocialista politikusokat. Pokorni Zoltán úgy véli, hogy e kijelentésével a szocialista pártelnök megfenyegette a szocialista képviselőket. Nyilvánvaló hazugsága, amellyel újból a Fideszt támadja, csak azt a célt szolgálhatja, hogy az MSZP-frakción belül a pártelnök által gyengének érzett szolidaritást az oktalan félelemmel pótolja - mondta a politikus. Hozzátette: neki személy szerint jobb véleménye van a szocialista képviselőkről, nem tudott róla, hogy vásárolni lehetne őket. Pokorni Zoltán közölte: felszólítja Kovács Lászlót, hogy hagyja abba mindennapos hazugságait. Mint mondta, manapság nem telik el nap anélkül, hogy a szocialista politikus meg ne rágalmazná a Fideszt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?