Judit
2 °C
7 °C

Ligetvárival új pályára állhat a minisztérium

2000.06.16. 17:13
A szakemberek üdvözölték Pepó Pál környezetvédelmi miniszter távozását, s bizakodva várják az új miniszter, Ligetvári Ferenc hivatalba lépését. A parlament környezetvédelmi bizottsága várhatóan hétfőn hallgatja meg a miniszter-jelöltet, így Ligetvári akár már kedden leteheti hivatali esküjét. Pepó a jogszabályok szerint háromhavi illetményére jogosult végkielégítésképpen.
Torgyán József pénteken az MTI-nek nyilatkozva bejelentette: Ligetvári Ferencet, a Tessedik Sámuel Főiskola főigazgatóját jelöli a távozó Pepó Pál helyére. Torgyán nem válaszszolt arra a kérdésre, mikor mondott igent jelöltje a megbízásra. Torgyán bejelentése után péntek késő délután Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette: Ligetvári ferenc lesz pepó Pál utódja. A kormányfő elmondta: Pepó egy szűkszavú levélben tuddatta vele elhatározását. Orbán egyébként már tegnap találkozott kormányának leendő tagjával.

Ligetvárival "új pályára" állhat a minisztérium

A környezetvédelmi tárca élén történő miniszterváltás azt is jelzi, hogy felértékelődik a környezet- és természetvédelem szerepe a kormányban - kommentálta Pepó távozását Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. A minisztercsere ténye szerinte óriási esélyt ad arra, hogy "új pályára" álljon a minisztérium. ,,Ligetvári Ferenc miniszterré jelölését követően ugyanúgy maximális nyitottsággal fogom szorgalmazni a tárca és a környezetvédelmi bizottság szoros szakmapolitikai együttműködését, ahogyan azt annak idején Pepó Pál miniszterré válását követően tettem" - fogalmazott Illés Zoltán.

A miniszter-jelölt

Ligetvári Ferenc 1941. január 20-án született Veszprémben. Tanulmányait 1961-66 között a Kertészeti Főiskolán, 1970-73-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Vízgazdálkodási szakmérnöki diplomája van. 1959-61 között az Általános Épülettervező Vállalat mélyépítési tervezője, 1966-tól a Keszthelyi Agrártudományi Főiskola tudományos segédmunkatársa, 1969-től a Kertészeti Egyetem tanársegédje, adjunktusa, majd docense. 1987-től a Pannon Agrártudományi Egyetem tanszékvezető tanára, 1994-től a Debreceni Agrártudományi Egyetem szarvasi mezőgazdasági víz- és környezetgazdálkodási főiskolai karán tanszékvezető tanár, főigazgató. 2000. január 1-jétől, az önállóvá vált szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási Bizottságának alelnöke. 1984 óta a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, 1995 óta pedig doktora. 1996-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. Ligetvári Ferenc 1999 óta a Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség (ICID) elnöke. Kutatási területe a mezőgazdasági környezet alakítása, a termelésfejlesztés, mezőgazdasági vízgazdálkodás, öntözés, tájrendezés. E témakörökben több szakkönyve jelent meg.

Vargha János, a Miniszterelnöki Hivatal környezetpolitikai kormány-főtanácsadója úgy véli, nagyon sok tennivaló van a környezetvédelem területén, így ideje volt a változásnak. A Duna Kör alapítójaként kormányhivatalnokká avanzsált Vargha kíváncsian várja Ligetvári hétfői parlamenti meghallgatását. Haraszty László, a Vadvédelmi Világalap magyarországi képviselője és az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke örül Pepó távozásának, de sajnálja, hogy az nem egy éve következett be, amikor a zöldek először felvetették a miniszter alkalmatlanságát.

Az MSZP-nek nem személyhez kötött a véleménye a leendő környezetvédelmi miniszterről, a szocialistákat az érdekli, hogy Pepó Pál utódja milyen programmal indul neki a megbízatásával járó teendők elvégzéséhez - nyilatkozta Baja Ferenc, az MSZP-frakció illetékes munkacsoportjának vezetője.

A lemondás előtti meghallgatás

Semmi nyoma nem volt annak, hogy távozni készülne Pepó Pál környezetvédelmi miniszter posztjáról, amikor tegnap számot adott a parlament vizsgálóbizottsága előtt, a tárca pályáztatási gyakorlatáról. Akkor sem rebbent a szeme se, amikor felrótták neki: a Környezetvédelmi Minisztérium 2, 7 milliárd forintot ítélt oda fölöslegesen szennyvíztisztító beruházásokhoz, mivel a tárca ilyen összegben támogatott olyan pályázatokat, amelyek más minisztériumok támogatását nem élvezték, így a beruházások megvalósulására sincs semmi esély. Információnk szerint az Orbán-kormány harmadik távozó miniszterének azért kellett éppen most mennie, mert ily módon elterelődött a figyelem, az olajbizottság ülésén ismét gyanúba keveredett belügyminiszterről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?