Ligetvárival új pályára állhat a minisztérium

2000.06.16. 17:13
A szakemberek üdvözölték Pepó Pál környezetvédelmi miniszter távozását, s bizakodva várják az új miniszter, Ligetvári Ferenc hivatalba lépését. A parlament környezetvédelmi bizottsága várhatóan hétfőn hallgatja meg a miniszter-jelöltet, így Ligetvári akár már kedden leteheti hivatali esküjét. Pepó a jogszabályok szerint háromhavi illetményére jogosult végkielégítésképpen.
Torgyán József pénteken az MTI-nek nyilatkozva bejelentette: Ligetvári Ferencet, a Tessedik Sámuel Főiskola főigazgatóját jelöli a távozó Pepó Pál helyére. Torgyán nem válaszszolt arra a kérdésre, mikor mondott igent jelöltje a megbízásra. Torgyán bejelentése után péntek késő délután Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette: Ligetvári ferenc lesz pepó Pál utódja. A kormányfő elmondta: Pepó egy szűkszavú levélben tuddatta vele elhatározását. Orbán egyébként már tegnap találkozott kormányának leendő tagjával.

Ligetvárival "új pályára" állhat a minisztérium

A környezetvédelmi tárca élén történő miniszterváltás azt is jelzi, hogy felértékelődik a környezet- és természetvédelem szerepe a kormányban - kommentálta Pepó távozását Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. A minisztercsere ténye szerinte óriási esélyt ad arra, hogy "új pályára" álljon a minisztérium. ,,Ligetvári Ferenc miniszterré jelölését követően ugyanúgy maximális nyitottsággal fogom szorgalmazni a tárca és a környezetvédelmi bizottság szoros szakmapolitikai együttműködését, ahogyan azt annak idején Pepó Pál miniszterré válását követően tettem" - fogalmazott Illés Zoltán.

A miniszter-jelölt

Ligetvári Ferenc 1941. január 20-án született Veszprémben. Tanulmányait 1961-66 között a Kertészeti Főiskolán, 1970-73-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte. Vízgazdálkodási szakmérnöki diplomája van. 1959-61 között az Általános Épülettervező Vállalat mélyépítési tervezője, 1966-tól a Keszthelyi Agrártudományi Főiskola tudományos segédmunkatársa, 1969-től a Kertészeti Egyetem tanársegédje, adjunktusa, majd docense. 1987-től a Pannon Agrártudományi Egyetem tanszékvezető tanára, 1994-től a Debreceni Agrártudományi Egyetem szarvasi mezőgazdasági víz- és környezetgazdálkodási főiskolai karán tanszékvezető tanár, főigazgató. 2000. január 1-jétől, az önállóvá vált szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola főigazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási Bizottságának alelnöke. 1984 óta a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, 1995 óta pedig doktora. 1996-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. Ligetvári Ferenc 1999 óta a Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség (ICID) elnöke. Kutatási területe a mezőgazdasági környezet alakítása, a termelésfejlesztés, mezőgazdasági vízgazdálkodás, öntözés, tájrendezés. E témakörökben több szakkönyve jelent meg.

Vargha János, a Miniszterelnöki Hivatal környezetpolitikai kormány-főtanácsadója úgy véli, nagyon sok tennivaló van a környezetvédelem területén, így ideje volt a változásnak. A Duna Kör alapítójaként kormányhivatalnokká avanzsált Vargha kíváncsian várja Ligetvári hétfői parlamenti meghallgatását. Haraszty László, a Vadvédelmi Világalap magyarországi képviselője és az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke örül Pepó távozásának, de sajnálja, hogy az nem egy éve következett be, amikor a zöldek először felvetették a miniszter alkalmatlanságát.

Az MSZP-nek nem személyhez kötött a véleménye a leendő környezetvédelmi miniszterről, a szocialistákat az érdekli, hogy Pepó Pál utódja milyen programmal indul neki a megbízatásával járó teendők elvégzéséhez - nyilatkozta Baja Ferenc, az MSZP-frakció illetékes munkacsoportjának vezetője.

A lemondás előtti meghallgatás

Semmi nyoma nem volt annak, hogy távozni készülne Pepó Pál környezetvédelmi miniszter posztjáról, amikor tegnap számot adott a parlament vizsgálóbizottsága előtt, a tárca pályáztatási gyakorlatáról. Akkor sem rebbent a szeme se, amikor felrótták neki: a Környezetvédelmi Minisztérium 2, 7 milliárd forintot ítélt oda fölöslegesen szennyvíztisztító beruházásokhoz, mivel a tárca ilyen összegben támogatott olyan pályázatokat, amelyek más minisztériumok támogatását nem élvezték, így a beruházások megvalósulására sincs semmi esély. Információnk szerint az Orbán-kormány harmadik távozó miniszterének azért kellett éppen most mennie, mert ily módon elterelődött a figyelem, az olajbizottság ülésén ismét gyanúba keveredett belügyminiszterről.