Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lomnici is finomítana az igazságszolgáltatás rendszerén

2007.05.17. 16:12
Reformszellemben szólalt fel az igazságszolgáltatásról szóló ünnepi konferencián Lomnici Zoltán. A főbíró több konkrét módosítást javasolt a bíróságok életét szabályozó törvényeken, az Indexnek nyilatkozva pedig azt is hibának nevezte, hogy a bírók nem nyilatkozhatnak a folyamatban lévő és a lezárult perekről.

"A reform finomhangolása folyamatos feladat" - jelentette ki a tízéves igazságügyi reformról szóló ünnepi konferencián Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a parlament felsőházi termében. Felszólalásában Lomnici több olyan témát is érintett, amit a konferencia alkalmából nyílt levelet kiadó Joggal a Jogállamiságért Egyesület és a Nyilvánosság Klub is a törvényhozók figyelmébe ajánlott.

Eltávolítaná az alkalmatlan bírókat

Lomnici többek között egységes feltételrendszer kialakítását javasolta az alkalmatlan bírák kiszűrésére. Mint mondta, erre a jelenlegi rendszer nem ad módot, többek között azért sem, mert a bírákat egész életpályájuk alapján kell elbírálni. Az alkalmatlan bírák kiszűrésének csak egyik feltétele a magasabb szintű oktatás, mondta. Fontosnak nevezte továbbá a fegyelmi eljárások rendezését, amiket szerinte a megyei bíróságok helyett egy országos, delegált tagokból álló testületnek kéne elbírálnia.

Lomnici felszólalásában fontos előrelépésnek nevezte, hogy a bírák kiválasztásának immár feltétele az egységes központosított versenyvizsga letétele. A konferencia szünetében feltett kérdésünkre, hogy nem lenne-e ugyanilyen fontos további garanciák beépítése a bíróválasztás rendszerébe - jelenleg csak a jelölteket az OIT elé terjesztő megyei bírókon múlik, hogy megváltoztatják-e a jelentkezőket elbíráló szakmai kollégiumok rangsorát -, Lomnici azzal válaszolt, hogy ezt a törvényi előírások megváltoztatásával lehetne elérni.

A főbíró a konferencián elmondott felszólalásában is azt üzente a kritikusoknak, hogy "a bíróságoknak nincs módja eltérni a kétharmados törvény előírásaitól". Az OIT választásával kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi testület megbízatása 2010-ben jár le, akkor esetleg érdemes lehet újragondolni a választás rendszerét.

Cél a nyilvános bíráskodás

A konferencia felszólalói közül a tíz évvel ezelőtt elfogadott törvények kidolgozásakor igazságügyi miniszter Vastagh Pál és Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jelenlegi államtitkára is kulcskérdésként emelte ki a bíróságok és a társadalmi nyilvánosság viszonyát. Lomnici felszólalásában erről nem ejtett szót.

"Lomnici nyiltságot ígér, kulturált kritikát kér" - idézte majdnem pontosan a Népszabadság két héttel ezelőtti címét felvetésünkre a főbíró. Bár korábban valóban azt mondta, hogy a kritikának a szaksajtóban van a helye, véleménye megváltozott. "Abba pedig sosem szóltam bele, hogy az újságírók mit írjanak" - nyilatkozta az Indexnek, majd megkért, hogy pontosan idézzük szavait. Mint a konferencián elhangzott, 2007 közepétől a felsőbb bíróságok határozatai elérhetőek lesznek az interneten.

Kérdésünkre, hogy mit szól Cserni János bíró alkotmánybírósági beadványához, amiben Cserni a bírók jogálásáról szóló 1997. LXVI. törvény a bírók szólásszabadságát aránytalanul korlátozó passzusainak eltörlését kezdeményezi, Lomnici azt mondta, "mindig is azt mondtam, nem jó megoldás, hogy a bíró nem nyilatkozhat".

Cserni János beadványa kapcsán a Magyar Bírói Egyesület - Lomnici által a konferencián pozitív példaként emlegetett - etikai tanácsa állásfoglalást adott ki. Eszerint etikátlanul jár el egy bíró, ha az alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában tövénysértéssel vádolja a Legfelsőbb Bíróságot. Az etikai állásfoglalás az OIT hivatalos lapjában, a Bírósági Közlönyben is megjelent, a Legfelsőbb Bíróság honlapjára is feltették, a bírósági belső hálózaton pedig eljuttatták a Fővárosi Bíróság - Cserni munkahelye - összes bírójához.