Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kihallgatta az ügyészség Lengyel Zoltánt

2007.11.26. 12:35
Kapcsolódók (16)
Hétfőn meggyanúsította az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, könnyű testi sértéssel és három rendbeli becsületsértés vétségével Lengyel Zoltánt.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Lengyel Zoltánt hétfő délelőtt, tájékoztatta a független (korábban fideszes) országgyűlési képviselő ügyvédje az MTI-t. Futó Barnabás elmondta, hogy hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, könnyű testi sértéssel és három rendbeli becsületsértés vétségével gyanúsítják a politikust, ahogyan az a legfőbb ügyész korábbi, a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmében is szerepelt.

"A gyanúsítás ellen panasszal éltünk" - tette hozzá az ügyvéd. A feljelentő rendőrök és a képviselő vallomásai közötti ellentmondások feloldására szembesítést indítványoztak, valamint az egyik rendőr sérüléséről készült szakértői és kiegészítő szakértői vélemény ellentmondásaira is további bizonyítást tartanak szükségesnek.

Súlyosan sértő, lealacsonyító jelzők

Lengyel Zoltán 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben, az Alagút utcában autózott, amikor három rendőr megállította közlekedési ellenőrzés miatt. Az akkor még fideszes képviselőnél nem voltak iratok, ezért a rendőröknek egy országgyűlési képviselőnek szóló parkolási engedélyt mutatott fel és megtagadta személyi adatainak közlését azzal, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról.

Lengyel Zoltán (balra) ügyvédjével, Futó Barnabással a Központi Nyomozó Főügyészség előtt (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Lengyel Zoltán élettársát hívta fel telefonon, és kérte tőle, hozza a helyszínre az iratait. A legfőbb ügyész mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványa szerint a telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőt használt. A dokumentumban szerepel, hogy a telefonbeszélgetést követően, a váltásparancsnok kérdésére - ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e - Lengyel Zoltán igennel válaszolt és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.

Amikor a váltásparancsnok közölte vele, hogy azonosítása miatt előállítják, a politikus az indítvány szerint megpróbálta gépkocsijával elhajtani. Ekkor alkalmaztak vele szemben a rendőrök testi kényszert, és eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel Zoltán ütésétől. A rendőrök végül kihúzták az autóból a képviselőt és megbilincselve az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Futó Barnabás ezzel szemben azt állítja, Lengyel Zoltán önként ment volna a rendőrökkel, ha közlik vele, hogy elő akarják állítani.

Ellenfeljelentés

Lengyel Zoltán is feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség elrendelte a nyomozást, amelyet egyesítettek azzal a későbbi feljelentéssel, amelyet a képviselő azért tett, mert szerinte másfél óráig fogva tartották az I. kerületi kapitányságon, holott mentelmi joga miatt azonnal el kellett volna engedni.

Az ügyészség már döntött Lengyel Zoltán feljelentése ügyében is, ám arra hivatkozva, hogy előbb az érintetteket tájékoztatják, nem árulták el hogyan határoztak. Futó Barnabás tájékoztatása szerint egyelőre sem ő, sem Lengyel Zoltán nem kapott erről értesítést.

Lengyel Zoltán saját elhatározásából, augusztus 15-én lépett ki a Fidesz frakcióból, azóta függetlenként folytatja munkáját a Parlamentben.