Viola
-6 °C
-2 °C

Kétszázmillióba kerül Mádl hivatala a Sándor-palotában

2002.12.02. 08:40
Kétszázmillió forintba kerül a köztársasági elnök hivatalának bebútorozása és átalakítása. A parlament november 5-én fogadta el azt a törvényt, amely a Sándor-palotát jelöli ki Mádl Ferenc hivatala számára. Arról nincs még döntés, hogy látogatható lesz-e a palota az elnöki hivatal beköltözése után.
Januárban költözhet a budai Sándor-palotába a köztársasági elnök - írja a Népszabadság. Jelenleg az államelnöki apparátus irodahelyiségeinek bebútorozása folyik, amit a Miniszterelnöki Hivatal végeztet. A számítógépes rendszer is átalakításra szorul, ez Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint 43-44 millió forintba kerül. A felújításáért nívódíjat kapott palotában kisebb átalakítások történtek azóta, hogy szeptember végén bezárták a közönség előtt. Ezek költsége 12 millió forint volt. Többek közt a Dunára néző első emeleti szobasoron egy befalazott ajtót kellett kibontani.

Január végén a palotában elnökölhet

A napilap információi szerint Mádl Ferenc ugyanazt a neoklasszicista dolgozószobát fogja használni, amelyet korábban miniszterelnöki dolgozószobaként és tárgyalóként említettek a tudósítások. Az irodákba összesen 404 modern bútordarab kerül. Egyebek mellett negyvenhárom forgószék, negyvenöt tárgyalószék érkezik, valamint íróasztalok, tizenegyféle típusban.

Közbeszerzési pályázaton a Sin-Cord Kft. nyerte el a beruházást, bruttó 163 millió forint értékben. A bútorok típusát a belsőépítészek választották ki: olasz darabok lesznek - nyilatkozta a Népszabadságnak Csillik Andrástól, a MeH munkatársa. A berendezés szállításának határideje január 2. Magának a kabinetnek az átköltöztetése néhány napot vehet igénybe, így Mádl akár már január végén a palotában elnökölhet. Mádl Ferenc nem itt lakik majd, de lakosztályt fenntartanak a számára.

Évente százhúszmillió

A Népszabadság kiszámolta: több mint kétszázmillióba kerül az új államelnöki hivatal irodáinak berendezése és az átköltözés. A kabinet működésére évente százhúszmillió forint van előirányozva. Arról nincs még döntés, hogy látogatható lesz-e a palota az elnöki hivatal beköltözése után.

A hivatal dolgozóinak autói a Sándor-palota előtt parkolhatnak majd, de csak addig, amíg meg nem épül a vár nyugati fala tövében a mélygarázs. Ennek tervei már elkészültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!