Elemér
0 °C
10 °C

Elfogadták a Máért zárónyilatkozatát

2003.05.24. 21:12
A kedvezménytörvényben az egységes magyar nemzetre való utalás megőrzése, és a magyar igazolvány megtartása mellett emelt szót Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) VII. ülésének megnyitóján szombaton Budapesten. Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: az előterjesztett módosítócsomag egy anti-státustörvény. Hosszú és kemény viták után szombaton késő estére megszületett a megállapodás a kedvezménytörvény módosításáról.
A módosításcsomagot tartalmazó zárónyilatkozatot három párt, illetve szervezet képviseloje, Németh Zsolt (Fidesz), Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) és Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt) kivételével valamennyi résztvevo aláírta.

"A törvénymódosítás parlamenti elfogadása után a szomszédos országok tudomásul fogják venni a jogszabályt és az európai intézményeknek sem lesznek kifogásaik ellene" - fogalmazott Kovács László külügyminiszter az esti sajtótájékoztatón.

A nap folyamán felszólalásában a köztársasági elnök az első magyar igazolványok parlamenti átadását felidézve kiemelte: gyakorlati haszna mellett a magyar igazolvány már ereklyévé, a személyes identitástudat kifejezésének formájává is vált.

A kedvezménytörvény kapcsán Magyarországot ért diszkriminációs vádakra reagálva Mádl Ferenc kiemelte: ebben az esetben nem hátrányos megkülönböztetésről, hanem pozitív diszkriminációról van szó.

Mádl Ferenc hozzáfűzte: pozitív diszkrimináció nélküli kedvezménytörvény fából vaskarika. Magyarország uniós csatlakozásáról szólva megjegyezte, az európai integráció a trianoni traumától való szabadulás egy nagyon fontos állomása lesz. A Máért ülése kapcsán az államfő hangsúlyozta: bízik abban, hogy a tanácskozás résztvevői képesek lesznek harmonizálni, integrálni nézeteiket.

Elérhető közelségben a szlovákiai magyar egyetem

Medgyessy Péter miniszterelnök a megbeszélésen arra szólította fel a parlamenti pártokat: ne helyezzék a napi politikai érdekeket az összmagyarság érdekei fölé. Magyarország közelgő uniós csatlakozása kapcsán a kormányfő kiemelte: uniós tagállamként is segíteni kívánja az ország a határokon túl élő magyar közösségeket magyarságuk megőrzésében, az e célt szolgáló anyagi eszközöket a jövőben a lehetőségekhez mérten növelni kívánják.

A támogatások közül Medgyessy Péter kiemelten szólt az Ady Endre ösztöndíjról, amely szeptembertől mintegy ezer határon túli magyar nyelvű oktatásban részesülő középiskolás diák részére lesz elérhető, s amelyre december végéig 50 millió forintot fordítanak.

A miniszterelnök beszélt a határon túli magyar nyelvű felsőoktatás és szakképzés fejlesztéséért tevékenykedő Apáczai Közalapítvány munkájáról is, amely az idén 1,2 milliárd forintos összegből gazdálkodik. Mint mondta a megemelt költségvetésnek köszönhetően az előző évekhez képest kiemelkedő informatikai fejlesztés indulhat el, s a korábban elhanyagolt felnőttképzés is forrásokhoz jut.

Medgyessy Péter örömének adott hangot, hogy végre elérhető közelségbe került az önálló szlovákiai magyar egyetem alapítása, amelyet mint mondta a kormány a nemzeti újraegyesítés egyik szimbólumának tekint, s amelynek beindítását támogatni fogja.

"A "haza és haladás" jelszava ma is érvényes, sőt az és-en nagyobb hangsúly van ma, mint valaha. A magyarságot - határon innen és túl - tehát nemcsak szellemi, lelki értelemben kell felvértezni, fontos az innováció, a kreativitás a bátor vállalkozói szellem erősítése is" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Hozzátette: a kormány ezért támogatja a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok kialakítását, fejlesztését. Ezt a célt szolgálja a Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. alaptőkéjének 2,5-rol 10 milliárd forintra történő emelése is.

Medgyessy Péter jelezte: az elmúlt hetekben újraindult az élet a közalapítványi támogatáspolitika terén is, megkezdődött a kedvezménytörvényben biztosított nevelési, oktatási támogatások kifizetése, s a tavaly beadott pályázatok feldolgozása is.

A kormányfő elmondta azt is: Ukrajna és Szerbia-Montenegró vonatkozásában a vízumkényszer bevezetése után Magyarország kész minden olyan kedvezményt megadni, amelyet a schengeni szabályok, a magyar és a nemzetközi jogrendszer megenged.

Jelezte: tervezik a vízumdíjak csökkentését, a hivatalos útiokmánnyal utazók vízummentességét és a lehető leghosszabb érvényességű, többszöri beutazást és tartózkodást lehetővé tévő vízumok kiadását. Hozzátette: az új utazási rendet még szeptember végéig meghirdetik.

Anti-státustörvényt szagol a Fidesz

A Fidesz úgy ítéli meg, hogy a kormány által a Máért ülésén előterjesztett módosítócsomag egy anti-státustörvény. Erről Németh Zsolt, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese nyilatkozott szombaton Budapesten újságírók előtt, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén.

Németh Zsolt komoly problémának nevezte, hogy az egységes magyar nemzetre való hivatkozás kikerülne a kedvezménytörvény preambulumából, amivel szerinte a jogszabály-módosítás orientációját, értelmét veszítené. "Ha a helyzet nem rendeződik az ülés hátralévő néhány órája alatt, és néhány kulcskérdésben továbbra is ellentétesek maradnak az álláspontok, akkor félő, hogy a Fidesz nem tudja majd aláírni a Máért zárónyilatkozatát sem" - fogalmazott a politikus.

Úgy vélekedett, hogy a kormány tehertételként éli meg a határon túli magyar közösségeket és csak "szóbeszédnek" nevezte azt, hogy a kormány támogatná a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés programját.

A politikus kiemelte: a magyar igazolvány szerepét, a kedvezménytörvény EU-csatlakozást követő alkalmazását, illetve a jogszabály érvényességi területét illetően egyaránt kifogásai vannak az ellenzéki pártoknak, valamint a határon túli magyar szervezeteknek is.

Németh Zsolt szerint a kormány részéről semmiféle rugalmasság nem tapasztalható a magyar igazolvány kérdésében és elfogadhatatlan, hogy a dokumentumot "kizárólag Magyarország területére és csak egyes kedvezmények igénybevételére akarják leszűkíteni".

"A törvénymódosítás jelenlegi formája azt is eredményezheti, hogy az EU-csatlakozást követően a kormányzat bizonyos viszonylatokban hatályon kívül helyezheti az egész törvényt" - mondta Németh Zsolt.

Az ellenzéki politikus attól is tart, hogy a kormányzat a törvény támogatási rendszerét az oktatási és nevelési területre kívánja leszűkíteni. Hozzátette: fontos lenne, hogy fennmaradjanak az egészségügyi támogatások és a hátrányos helyzetben lévő településeket is támogatni lehessen a kedvezménytörvény által.

Az MDF a parlamentben is igennel szavaz majd

A Magyar Demokrata Fórum aláírja a kedvezménytörvény módosítását is tartalmazó zárónyilatkozatot, amelyet a Máért ülésén adnak ki. Erről Csapody Miklós, az MDF képviselője beszélt újságírók előtt szombaton Budapesten, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) üléséről kijőve.

"Az MDF mindig a konszenzus híve volt, nem pedig a nemzeti egység szétszedője" - fogalmazott Csapody Miklós. Az ellenzéki képviselő leszögezte: a kormány által előterjesztett módosításcsomag nem tetszik az MDF-nek, de ha a határon túli magyar szervezetek azt el tudják fogadni, nincs erkölcsi joguk megbontani ezt az egységet.

"Az MDF a parlamentben is igennel szavaz majd a kedvezménytörvény módosítására" - fűzte hozzá Csapody Miklós. A képviselő utalt arra, hogy két határon túli szervezetnek továbbra is vannak fenntartásai a még zajló ülésen a módosítás jelenlegi formájával kapcsolatban.

Az MTI információi szerint a Fidesz mellett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) sem fogja aláírni a Máért zárónyilatkozatát. Csapody Miklós szerint a törvénymódosító csomag nem üti meg azt a szintet, amely egy működőképes törvénytől elvárható lenne. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unióban sokan mintatörvénynek tekintik ezt a javaslatot.

A külügyminiszter szerint bővülnek a lehetőségek

A külügyminiszter szerint a kedvezménytörvénynek a kormány által előkészített, és minden érdekelt féllel több fordulóban egyeztetett módosítása nem támadható a szomszédos országok részéről, a változtatások nem ellentétesek az Európai Unió (EU) szabályaival, így Magyarország EU-csatlakozása után sincs szükség a jogszabály esetleges újabb módosítására.

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szombati budapesti ülésén a külügyminiszter a kormány nevében arra kérte a résztvevőket, hogy pártpolitikai érdekeiket rendeljék alá a határon túli magyarság tényleges támogatását biztosító kedvezménytörvény módosításának elfogadása érdekében.

Kovács László leszögezte: a módosítás a kedvezményezettek és a kedvezmények körét egyaránt bővíti. A Máért legutóbbi, tavaly novemberi ülésén elfogadott módosítási változathoz pedig nem lehet visszatérni, mivel az EU annak több pontját határozottan ellenezte.

Kifejtette, hogy a kedvezménytörvény nem státuszt ad, hanem kedvezményeket biztosít a határon túli magyaroknak, emellett pedig nem kisebbségvédelmi törvény, mivel mások a céljai: a magyar közösség lehetőségeinek bővítése.

A külügyminiszter kitért arra, hogy az Európai Unió nem kifogásolja Magyarország támogatását a határon túli magyarság szülőföldön való boldogulásához, nyelvének, kultúrájának megerősítéséhez, az anyaországgal történő kapcsolattartás könnyítéséhez, valamint a kisebbségi jogok érvényesítése érdekében való fellépéshez.

Ki kell zárni a feszültségeket

"Az EU ugyanakkor elvárja tőlünk, hogy mindezt az unió jogrendjével összhangban tegyük, és egyetlen tagállam se okozzon feszültséget szomszéd kapcsolataiban" - közölte Kovács László. Egyértelműen Szlovákiára célozva említést tett arról ugyanakkor, hogy Magyarország egyik szomszédja esetleg nem támogatja a kedvezménytörvény módosítását.

Kovács László leszögezte: egy ilyen magatartás elszigetelődéshez vezethet Európában. A külügyminiszter szerint nemcsak a tavaly novemberi Máérten elfogadott variációhoz, hanem az eredeti törvényjavaslathoz sem lehet visszatérni a szomszédos országok, az európai intézmények kemény, elutasító bírálata miatt.

A kormány ragaszkodik a kedvezménytörvény eredeti céljaihoz, vagyis a határon túli magyarság támogatásához a szülőföldön boldogulásban a magyarság, a kultúra és a nyelv megőrzésében, valamint az anyaországgal való kapcsolattartás zavartalan fenntartásában.

Nem alakulhatnak ki új választóvonalak

Kovács László véleménye szerint a szomszédos országok nem fogják akadályozni a kedvezménytörvény módosításnak fenti elvek szerinti érvényesülését, így - fűzte hozzá - a jogszabály megváltoztatása semmiféle problémát nem okoz majd Magyarország és az EU, illetve más szomszédos országok és az EU kapcsolatában.

Kovács László hangsúlyozta: Magyarország sem érdekelt abban, hogy az EU-bővítéssel új választóvonalak alakuljanak ki Európában. "Magyarország jobb feltételeket, új lehetőségeket teremt uniós csatlakozásával a határon túl élő magyarság számára" - mondta Kovács László.

Utalt arra is, hogy az RMDSZ, az MKP és a VMSZ romániai, szlovákiai és jugoszláviai kormányzati tényezővé válásával is ahhoz járul hozzá, hogy az említett országok demokratikus fejlődése jó irányba haladjon. Külön kiemelte, hogy bár az RMDSZ jelenleg nem tagja a bukaresti kormánynak, kívülről támogatja a kabinetet, és ezzel jelentősen segíti a romániai magyarság helyzetét is.