Negyvennégyen várnak új májra

2006.01.18. 17:42
Negyvennégyen várnak agyhalott donortól származó májra Magyarországon. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján időközben újabb élődonoros májátültetésre készülnek.

Újabb élődonoros májátültetésre kért engedélyt az egészségügyi minisztertől a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája, ahol az első élődonoros májátültetést végezték január 4-én. A beteg kislány, Rebeka később egy agyhalott donortól származó májat is kapott, de életét már nem tudták megmenteni.

Májvágót kap a klinika

A most műtétre váró beteg gyermek esetében azt vizsgálják, alkalmas-e édesanyja arra, hogy májának egy részét átültessék kislányába. Ezzel kapcsolatban az Index megkereste Járay Jenő professzort, a klinika vezetőjét, de ő elfoglaltságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Tárgyalunk az Eurotransplanttal
A nemzetközi szervcserét koordináló Eurotransplanthoz való magyar csatlakozásról tárgyal február 9-én a szervezet vezetősége Magyarországon - jelentette be az egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülése után. Rácz Jenő elmondta: Magyarország a belépés feltételeként azt kéri, hogy kerüljenek fel a nemzetközi várólistára a veseátültetésre váró, hiperimmunizált betegek, a sürgős átültetésre várók és a szervátültetésre váró valamennyi gyermek, emellett Magyarország ugyanannyit szervet kapjon, mint amennyit ad.

Mint Rácz Jenő miniszter az MTV kedd esti televíziós műsorban megerősítette: az igény megalapozott volt a klinika részéről, s úgy látta, minden feltétel megvan a műtéthez. Az élődonoros májátültetésre akkor van szükség, ha a beteg 24-48 órán belül meghalna a beavatkozás nélkül.

Rácz Jenő miniszter arra is kitért, hogy kedden zárult le az tender, amelynek köszönhetően a Semmelweis Egyetem klinikája olyan berendezéseket kap, amelyek az élődonoros májátültetéshez szükségesek. Rebeka műtétjéhez, ezeket még kölcsönöznie kellett a kórháznak.

Donorra várnak

Jelenleg negyvennégyen várnak májátültetésre Magyarországon – válaszolta az Index kérdésére Mihály Sándor, a hazai szervcserét összehangoló Hungarotransplant Kht. Országos Koordinátori Központjának vezetője. A várólistán szereplő betegek agyhalott donortól származó, megfelelő szervre várnak.

A májat a donorból való kivétel után nyolc-tizenkét órával be kell ültetni a beteg szervezetébe, az ilyen műtétek ezért komoly szervezést kívánnak. Az agyhalott donor sok esetben egy Budapesttől távoli településen van, így amikor az oda kiszálló orvosi csoport megkezdi a szerv kiemelését, a beteg Budapesten már a műtőben előkészítve várja az új szervet.

Mint Mihály Sándor elmondta: tavaly Magyarországon negyvennégy májátültetést végeztek agyhalott donorból. Az elmúlt négy évben jelentősen emelkedett az ilyen műtétek száma: 2002-ben 19 esetben, 2003-ban 31-szer, 2004-ben pedig 45 alkalommal végeztek ilyen beavatkozást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön