Élő donoros májátültetés: teljes siker titokban

2006.02.24. 17:09
Már haza is mehetett a kórházból az a kislány, akin a második élő donoros májátültetést végezték el Magyarországon. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján a család kérésére ezt a műtétet a nyilvánosság teljes kizárásával végezték.

Hazamehetett a kórházból az a két és fél éves kislány, akin a második élő donoros májátültetést végezték el, közölte Járay Jenő a Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója pénteken az MTI-vel. A kislányon január 19-én hajtották végre a műtétet.

A nyilvánosság kizárásával

Az ilyen műtétek jelentősége az, hogy nem kell agyhalott donorból származó - viszonylag ritkán megszerezhető - májra várni. Ebben az esetben egy speciális késsel a kislány édesanyjának májából vágtak ki egy részt, és átültették a beteg szervezetébe.

A két és fél éves kislány volt a második, akin ilyen beavatkozást hajtottak végre Magyarországon. Az első műtétet idén januárban végezték el. A súlyos állapotban lévő, négyéves, Rebeka nevű kislány édesapja májlebenyét kapta meg. Ezután külföldről sikerült egy agyhalott donorból származó májat szerezni. Ezt is beültették, de a beteg nem sokkal később súlyos tüdőszövődmény következtében elhunyt.

Az első műtét részletei szinte teljes egészében a nyilvánosság előtt zajlottak. Járay Jenő professzor az Index kérdésére azt mondta, most a család kérésére szándékosan kerülték a nyilvánosságot.

Tárgyalások az Eurotransplanttal

A professzor azt is elmondta, hogy Európában évente 1400 élő donoros májátültetést végeznek. Kérdésünkre, hogy az első ilyen sikeres műtét után nálunk is bevett gyakorlattá válhatnak-e az ilyen beavatkozások, Járay Jenő azt válaszolta: "Az autóvezetést is meg kellett tanulni annak idején, aztán egyre többen ültek a volán mögé."

Az első műtét vetette fel azt a kérdést, nem lenne-e előnyösebb Magyarországnak, ha csatlakozna a beültetésekhez szükséges szervek megszerzését koordináló nemzetközi szervezethez, az Eurotransplanthoz. Rebeka volt az első olyan magyar beteg, akit felvettek a nemzetközi sürgősségi listára, és 36 órán belül egy osztrák agyhalott nőből sikerült májat kapni. Sajnos hiába.

Az eset után az egészségügyi tárca tárgyalásokat kezdett az Eurotransplanttal. Az eddigi konzultációk alapján Magyarország célszerűnek tartaná, ha csatlakoznánk a nemezetközi szervezethez.  • Tippek
  • Hírek