Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tartanak a marhától a magyar fogyasztók is

2000.11.30. 15:14
Ahogyan Európa legtöbb államában, Magyarországon is végigsöpört a félelem a kergemarhakórtól. Az ország legtöbb marhahús- forgalmazója a kereslet drasztikus visszaeséséről beszélt. A kereslet szintentartását állítólag csak egyes nagykereskedők tudták akciós áraikkal megoldani.
,,Ausztriában tavaly karácsony környékén a marhahús észrevehetően drágult, míg idén egyértelműen olcsóbb." - mondta Oskar Wawschinek, az osztrák piacfelügyelet vezetője.

Október eleje óta a fiatal bika vágóára kilónként 39,99 schillingről 38,15 schillingre (2,8 euró) csökkent. A tehén most kilónként 23,42 schilling, október elején még 28,40 schillinget adtak érte. A borjú vágóára az első októberi héten átlagosan 34,87 schilling volt kilónként, most pedig 32,19 schillingnél tart.

Itthon is pánik

,,Az emberek félnek, és ez elsősorban a sajtó felelőssége." - mondta el az Indexnek Déri Borbála a Fővám téri Vásárcsarnok egyik hentesboltjának tulajdonosa. Az üzletvezető szerint az emberek nincsenek tisztában a Magyarországon forgalmazott marhahús paramétereivel. ,,Magyar marha, magyar beszállítók, magyar az árusítás is." - tette még hozzá.

A kereslethiánnyal úgy tűnik, csak a nagyobb bevásárlóközpontok nem küszködnek. Mint azt Szikla László, az Auchan bevásárlóközpont húsáru osztályának vezetője elmondta, alig tapasztalható visszaesés a marhahús-forgalmazásban. ,,Felhívjuk a vásárlók figyelmét arra, hogy ez magyar marhahús, így nincs mitől félniük. Nálunk alig öt százalékos a visszaesés."

Akciós ár a fogyasztás visszaesése ellen

A Tesco hasonló tendenciáról számolt be az Indexnek. "Nincs számottevő visszaesés, az emberek bíznak a Tesco-húsban, viszik, mint a cukrot. Az alig egy százalékos visszaesést a marhahús árának akciójával egyensúlyoztuk, sikerrel" - mondta el Zelles Tibor igazgató.

Máshol panaszkodnak

,,Az egész országban tapasztalható harminc százalékos keresletkiesés. Aki mást mond, az valamiért hazudik!" - közölte enervált hangon Kónya György, a Vásárcsarnok egyik húsboltjának a tulajdonosa. ,,Minden beszállító erre panaszkodik." - tette még hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?