Tartanak a marhától a magyar fogyasztók is

2000.11.30. 15:14
Ahogyan Európa legtöbb államában, Magyarországon is végigsöpört a félelem a kergemarhakórtól. Az ország legtöbb marhahús- forgalmazója a kereslet drasztikus visszaeséséről beszélt. A kereslet szintentartását állítólag csak egyes nagykereskedők tudták akciós áraikkal megoldani.
,,Ausztriában tavaly karácsony környékén a marhahús észrevehetően drágult, míg idén egyértelműen olcsóbb." - mondta Oskar Wawschinek, az osztrák piacfelügyelet vezetője.

Október eleje óta a fiatal bika vágóára kilónként 39,99 schillingről 38,15 schillingre (2,8 euró) csökkent. A tehén most kilónként 23,42 schilling, október elején még 28,40 schillinget adtak érte. A borjú vágóára az első októberi héten átlagosan 34,87 schilling volt kilónként, most pedig 32,19 schillingnél tart.

Itthon is pánik

,,Az emberek félnek, és ez elsősorban a sajtó felelőssége." - mondta el az Indexnek Déri Borbála a Fővám téri Vásárcsarnok egyik hentesboltjának tulajdonosa. Az üzletvezető szerint az emberek nincsenek tisztában a Magyarországon forgalmazott marhahús paramétereivel. ,,Magyar marha, magyar beszállítók, magyar az árusítás is." - tette még hozzá.

A kereslethiánnyal úgy tűnik, csak a nagyobb bevásárlóközpontok nem küszködnek. Mint azt Szikla László, az Auchan bevásárlóközpont húsáru osztályának vezetője elmondta, alig tapasztalható visszaesés a marhahús-forgalmazásban. ,,Felhívjuk a vásárlók figyelmét arra, hogy ez magyar marhahús, így nincs mitől félniük. Nálunk alig öt százalékos a visszaesés."

Akciós ár a fogyasztás visszaesése ellen

A Tesco hasonló tendenciáról számolt be az Indexnek. "Nincs számottevő visszaesés, az emberek bíznak a Tesco-húsban, viszik, mint a cukrot. Az alig egy százalékos visszaesést a marhahús árának akciójával egyensúlyoztuk, sikerrel" - mondta el Zelles Tibor igazgató.

Máshol panaszkodnak

,,Az egész országban tapasztalható harminc százalékos keresletkiesés. Aki mást mond, az valamiért hazudik!" - közölte enervált hangon Kónya György, a Vásárcsarnok egyik húsboltjának a tulajdonosa. ,,Minden beszállító erre panaszkodik." - tette még hozzá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét