Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Ezennel egy életre szakítottam a matematika tudományával

2007.05.08. 11:36
Valószínűség-számítás, gúlákkal komponált algebra, és becsapós függvények várták a középszintű matematikaérettségin a diákokat. Az első szállingózók nagyon egyszerűnek, míg mások kifejezetten nehéznek találták a 2007-es feladatsort.
Megoldás
Az oktatási tárca honlapján közzétették a hétfői magyarérettségi megoldási kulcsait.

A középszintű matekvizsga háromórás volt, és több részből állt. Az első, 45 perces részben a diákoknak 10-12 könnyebb feladatot kellett megoldaniuk, amelyek alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét feltételezte.

A második rész első felében három komolyabb feladatot kaptak a diákok. A másik blokkban három összetettebb feladat közül csak kettőt kell kiválasztani és megoldani. Fontos, hogy egyértelműen jelöljék, melyik kettőt választották, a javításkor ugyanis csak ezeket értékelik.

Szóbelizni is lehet

Ha valaki nem éri el a vizsgán az elégséges szintet, de legalább 10 százalékot teljesít, szóbeli vizsgát tehet matematikából. A diákok az írásbeli és a szóbeli vizsgán is használhatnak függvénytáblázatot és számológépet.

Az emelt szintű matematikaérettségi azoknak ajánlott, akik egyetemi továbbtanulásuk érdekében magasabb pontszámot szeretnének elérni. Az emelt szint természetesen nehezebb is. Az írásbeli vizsga itt négy órás. Az első részben négy feladatot kaptak, a másodikban ötből négyet kellett kiválasztaniuk és megoldaniuk.

A budapesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjai közül elsőkét egy lány, Dóri hagyta el a termet. A lány osztálytársai szerint kiváló matekos, így nem csoda, hogy ő lépett le először a tanárok vigyázó szeme elől.

Volt persze olyan érettségiző is, aki azt mondta, azért hagyta ott a vizsgát a többieknél gyorsabban, mert annál jobb úgysem lesz, mint amit eddig kiizzadt magából, és kijött "mielőtt a jó megoldásokat rosszra korrigálja". Az évszázados hagyományoknak megfelelően a humán beállítottságúak többsége még javában küzdött, mikor a matematika fakultációra járók már mosolyogva mesélték, nekik minden sikerült.

A gyertyakészítés rejtelmei

Az egyik gúlás feladatnál adott volt két pont. Ez volt a gyertya, aminek első körben ki kellett számítani a térfogatát, majd arra kellett válaszolni, hogy ha 130 gyertyát öntenek, mennyi viaszra van szükség, ha tudják, hogy a felhasznált anyag hat százaléka felesleges.

Kőrössy Tamás és barátja, Kádár Tibor lazán, mosolyogva hagyta el a gimnázium épületét. Szemmel láthatóan értenek a matematikához, ők ez első 45 perces villámfeladatokat, és a 135 perces törzsanyagot is roppant egyszerűnek találták.

Pirisi Zsolt már kevésbé volt magabiztos. Ő a függvényes részt kifejezetten nehéznek találta. A minimum- és maximumhely, no meg az értelmezési tartomány, nehezen emészthető neki. Ettől eltekintve ő sem panaszkodott, mert a második résszel már neki sem volt gondja. Azt mondja, még a főiskolákon, egyetemeken oktatott valószínűség-számítás sem volt átugorhatatlan. Majd jót mosolyogva hozzátette: ezennel egy életre szakított a matematika szépséges tudományával.